Dit receptje is voor de echte asperge fans! Het vereist namelijk twee dagen achter elkaar asperges eten 😮. De ene dag kook je ze bijvoorbeeld voor een klassieke bereiding en de andere dag gebruik je de schillen en het kookvocht om een aspergerisotto van te maken. Daarbij gebruik je weer verse asperges om in het gerechto te verwerken. Oké, feitelijk kun je de schillen en het vocht invriezen en later de risotto maken maar ik was zo enthousiast van dit idee, dat ik er gelijk mee aan de slag ging!
De dag voor Moederdag was het zover (het was zaterdag mooier weer dan zondag): ik ging eindelijk mijn moeder weer zien! Ze had een heerlijke lunch met allerlei verse vis verzorgd èn: koude asperges gewikkeld in ham met ei en mayonaise! Eindelijk weer verse Limburgse asperges! Als klapper op de vuurpijl: 3 bakken asperges om mee naar huis te nemen! Hoppa, twee bakken de vriezer in en gelijk beginnen aan de derde.
Aspergerisotto alla Carbonara
Naast een klassieke bereiding van witte asperges wilde ik eens iets anders proberen. In ieder geval leek het me leuk de bouillon, oftewel het kookvocht van de asperges, te gebruiken maar ik had niet zo’n zin in soep. Een goede bouillon komt het beste tot zijn recht in een risotto en zo kwam ik op het idee risotto met asperges te maken! Mijn risotto is altijd super makkelijk om te maken want ik giet de bouillon er in één keer bij en laat de rijst onder af en toe roeren gaar worden.
Wat eet je nog meer vaak bij asperges? Ei! Hoe zou ik dat nou weer in een risotto verwerken.. Nou, die gebruik ik om de risotto romig te maken, net als bij een spaghetti alla Carbonara of een steak tartare. Rauw in een kuiltje en mengen maar. In die trant heb ik ook Parmezaanse kaas gebruikt maar in plaats van spekjes koos ik voor ham, om hier weer bij de Hollandse bereiding te blijven. Zo was de aspergerisotto alle Carbonara geboren.
Een leuke fusion dus van de Italiaanse en Hollandse keuken! Laat je verrassen en probeer deze risotto met asperges eens uit. Ik hoor graag via de socials wat je ervan vindt!
Trek in meer asperges? Misschien is deze aspergequiche of tagliatelle met spek, asperges en gebakken broodkruim iets voor jou!