Home Hoofdgerechten met vlees Aspergerisotto alla Carbonara

Aspergerisotto alla Carbonara

Dit receptje is voor de echte asperge fans! Het vereist namelijk twee dagen achter elkaar asperges eten 😮. De ene dag kook je ze bijvoorbeeld voor een klassieke bereiding en de andere dag gebruik je de schillen en het kookvocht om een risotto van te maken, plus gebruik je weer verse asperges om in de risotto te verwerken!

Oké, feitelijk kun je de schillen en het vocht invriezen en later de risotto maken maar ik was zo enthousiast van dit idee dat ik er gelijk mee aan de slag ging!

De dag voor Moederdag was het zover (het was zaterdag mooier weer dan zondag): ik ging eindelijk mijn moeder weer zien! Ze had een heerlijke lunch met allerlei verse vis verzorgd èn: koude asperges gewikkeld in ham met ei en mayonaise! Eindelijk weer verse Limburgse asperges! Als klapper op de vuurpijl 3 bakken asperges om mee naar huis te nemen! Hoppa, twee bakken de vriezer in en gelijk beginnen aan de derde.

Naast een klassieke bereiding wilde ik weer eens iets anders proberen. In ieder geval leek het me leuk de bouillon te  gebruiken maar ik had niet zo’n zin in een soepje. Zo kwam ik op het idee er risotto mee te maken! Mijn risotto is super makkelijk want ik giet de bouillon er in één keer bij en laat de rijst onder af en toe roeren gaar worden.

Wat eet je nog meer vaak bij asperges? Ei! Hoe zou ik dat nou weer in een risotto verwerken.. Nou, die gebruik ik om de risotto romig te maken, net als bij een spaghetti alla Carbonara. Rauw in een kuiltje en mengen maar. In die trant heb ik ook Parmezaanse kaas gebruikt maar in plaats van spekjes koos ik voor ham, om hier weer bij de Hollandse bereiding te blijven.

Een leuke fusion dus van de Italiaanse en Hollandse keuken! Laat je verrassen en probeer hem eens!

NB: het ei op de tweede foto moet natuurlijk nog meer gemengd worden voordat je de risotto eet maar ik vond het een mooie foto 😊

Aspergerisotto alla Carbonara

Personen

3

personen
Voorbereiding

5

minutes
Bereiding

25

minutes

Ingrediënten

  • 250 gram risotto rijst

  • 500 gram asperges

  • 1 teentje knoflook

  • 1 uitje

  • 1 theelepel wittewijn azijn

  • 1 liter aspergebouillon (aspergewater van gekookte asperges en schillen een kwartiertje getrokken met flink wat zout)

  • 30 gram Parmezaanse kaas

  • 3 eigelen op kamertemperatuur

  • 150 gram hamblokjes

  • zout en peper

  • olijfolie

Stappen

  • Zorg dat je aspergebouillon weer kookt en verwijder de schillen.
  • Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een braadpan of hapjespan en fruit de ui en knoflook even aan. Bak de risottorijst even mee. Doe een theelepel witte wijn azijn erbij en giet de bouillon in één keer in de pan. Laat de risotto in 20 minuten op zacht vuur, terwijl je er af en toe in roert, gaar worden.
  • Schil de asperges in de tussentijd, snijd het droge draderige kont eraf en snijd ze in stukken van 1 – 1,5 cm. Doe ze in de pan erbij. Ze hebben ongeveer 10 minuten nodig om gaar te worden.
  • Nu kun je ook alvast in 3 kommetjes een eigeel klaar zetten. Het eiwit kun je bewaren om bijvoorbeeld een omelet mee te maken.
  • Rasp de Parmezaanse kaas en roer deze als de risotto bijna klaar is er doorheen. Nu kun je ook de hamblokjes erbij doen en het gerecht op smaak brengen met peper en zout.
  • Laat de risotto even een paar minuten rusten voordat je deze over de borden verdeeld. Dit doe je door de pan het vuur te halen en gewoonweg een minuut of 2 te laten staan. Roer hem nog even door voordat je hem op de borden schept. Maak nu een kuiltje in de risotto en laat hier voorzichtig een eigeel in glijden.
  • Meng het eigeel aan tafel door de risotto.

Tips

  • Heb je geen liter aspergewater overgehouden? Voeg dan wat extra water toe voordat je de bouillon aan de kook brengt.

Misschien vind je dit ook lekker