Home Hoofdgerechten met vlees Aziatische spaghetti met aubergine en biefreepjes

Aziatische spaghetti met aubergine en biefreepjes

by Chivanne van Strijp-Peeters

Pasta en noedels gemaakt van tarwe lijken behoorlijk veel op elkaar. In plaats van noedels, besloot ik daarom eens spaghetti te gebruiken. Ik vind de structuur en vorm van spaghetti namelijk erg lekker en het leek me gewoon een leuke test. Deze Aziatische spaghetti met aubergine en biefreepjes bleek een echte winnaar!  

Heb je wel eens miso gebruikt? Het is een hartige smaakmaker voor sauzen en soepen. Hij heeft een intense umami smaak, en gaat daarom super goed samen met biefstuk. De hartige smaak van biefstuk wordt zo als het ware, nog hartiger. Daarnaast brengt miso de ietwat saaie smaak van aubergine naar een hoger level. 

Dat is toch wel het leukste wat er is aan de koken: simpele en eenvoudige smaken veranderen in grote smaaksensaties! Niet voor niets is miso daarom al een poosje populair onder Westerse (hobby) koks want het kan een alledaags en simpel ingrediënt volledig transformeren!

Het gaat met koken allemaal om balans, zeker in de Aziatische keuken. Behalve miso gaat er daarom rijstazijn en mirin in deze Aziatische spaghetti met aubergine en biefreepjes. Rijstazijn gebruik ik vaak in plaats van witte wijnazijn, omdat hij minder zuur is en een klein zoetje heeft. Een voorbeeld van een recept waarin ik het gebruik, is in een dressing voor spitskoolsalade. Mirin is een licht stroperig, zoet goedje dat je ook gebruikt om gerechten en sauzen op smaak te brengen. Zowel rijstazijn als mirin kan ik je aanraden om aan te schaffen om lekker mee te experimenteren!

Ik hoop dat deze Aziatische stijl pasta met miso, aubergine en biefreepjes je gaat smaken! Wil je eens een ander Aziatisch recept maken? Misschien is deze groene noedelsalade met pindadressing of vegetarische Indiase curry wel iets voor jou!

Aziatische spaghetti met aubergine en biefreepjes

Personen

2

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

20

minuten

Ingrediënten

  • 200 gram biefreepjes

  • 2 aubergines

  • 180 gram spaghetti

  • 50 gram miso

  • 2 theelepels mirin

  • 1/2 theelepel rijstazijn

  • 1 theelepel sesamolie

  • 2 theelepels water

  • 1 theelepel (donkerbruine) basterdsuiker

  • 1 theelepel sesamzaadjes

  • 1 teen knoflook

  • 2 bosuitjes

  • 1/2 theelepel chiliflakes

  • rijstolie, zonnebloemolie of arachideolie

  • peper en zout

  • 1 kop kookvocht

  • optioneel: chiliolie

Stappen

  • Meng in een kommetje 50 gram miso pasta, 2 theelepels mirin, 1/2 theelepel 1 rijstazijn, 1 theelepel sesamolie, 2 eetlepels water en theelepel bruine basterdsuiker.
  • Snijd de aubergines in kleine blokjes van 1/2 cm.
  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en giet af. Bewaar een kop kookvocht.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een goed hete wokpan en bak de aubergines in 5 tot 10 minuten totdat ze geslonken en gekleurd zijn. Kruid ze met peper en zout en bewaar in een kom.
  • Snijd de biefstuk in de tussentijd in kleine reepjes. Verhit 2 eetlepels olie in de hete wokpan en bak de biefstuk in 3 tot 4 minuten op hoog vuur bruin. Knijp er na 1 minuut een teen knoflook boven uit. Haal de biefstuk uit de pan en bewaar op een bord. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben zodat ze niet doorgaren door elkaars warmte. Kruid ze met peper en zout.
  • Doe de misosaus samen met het kookvocht in de wokpan en verwarm. Voeg de spaghetti doe en roer om. Voeg de aubergines toe. Snijd de bosuitjes fijn en voeg toe. Doe de biefstuk erbij. Strooi sesamzaadjes en chiliflakes over het gerecht en meng alles goed door terwijl je het gerecht zachtjes blijft verwarmen. Eventueel met een deksel op de pan. Voeg naar wens wat (chili-) olie toe als het gerecht droog lijkt.

Misschien vind je dit ook lekker