Home Hoofdgerechten met vlees Biefstuk met kersensaus en pappardelle

Biefstuk met kersensaus en pappardelle

by Chivanne van Strijp-Peeters

Ik ben geen zoetekauw en denk dat ik één van de weinige foodbloggers ben bij wie je niet snel een toetje zal vinden. Wel vind ik het leuk om te bakken dus dat doe ik dan wel regelmatig maar eigenlijk vooral (op verzoek van en) voor mijn familie! 
Als ik dan al iets zoets lekker vind is het vaak met fruit. Een aardbeienvlaaitje of appeltaart bijvoorbeeld en ik was van de week serieus aan het overwegen een kersenclafoutis te maken. Waanzin!

Nu zag ik constant van die prachtige rode kersen voorbij komen. Vandaar dus dat die clafoutis zich langzaam begon te nestelen in mijn brein. Het leek me heerlijk om met kersen een saus te maken voor bij vlees. Biefstuk met kersensaus wel precies maar de saus kan natuurlijk ook bij bijvoorbeeld varkenshaas. Was het zover dat ik kersen ging kopen, waren ze er niet meer! Einde seizoen.. Drie winkels geprobeerd. Noujaaaa wat een pech!  

Kersensaus met kersen uit pot

Maarr, ik moet zeggen dat deze saus met kersen uit pot verdomd goed uitpakte! Nu kon ik namelijk die lekkere siroop gebruiken en duurde het niet zo lang de saus te maken omdat de kersen al lekker zacht waren. Top! Leuke is ook dat je deze saus dus het hele jaar door kunt maken. Maar goed dat ik net buiten het kersenseizoen deze saus wilde maken want met kerst doet hij het natuurlijk erg goed!

Ik kan je zeggen dat de biefstuk met kersensaus heerlijk was! Er was zelfs bijna genoeg kersensaus voor een volgende keer. Mocht je hem voor vier personen maken, dan kun je hem ook wat korter laten indikken en gelijk binden of wat meer van alles toevoegen. Je moet het toch een beetje zelf aanvoelen en hoeveel saus je overhoudt hangt ook weer af van je pan, fornuis en hoe hard het kookt.  

Hetzelfde geldt voor het bakken van de biefstukken. Oefening baart kunst, vertrouw op je instinct en kijk vooral even online naar een truukje waarmee je kan nagaan hoe je biefstuk gebakken is door middel van je eigen hand. Handig! 

Bijgerechten

Ik kookte bij deze biefstuk met kersensaus verse pappardelle die ik omwentelde in knoflookolie. Heel basic maar je hebt natuurlijk die lekkere saus die alles verbindt. Verder serveerde ik er simpel een zakje sla met balsamico dressing en geschaafde Parmezaanse kaas vlokken bij (zie je niet op de foto’s). 

Op zoek naar een ander vleesgerecht met saus, al dan niet voor kerst? Deze makkelijke varkenshaas met truffelpaddenstoelensaus is ook heerlijk.

Biefstuk met kersensaus en pappardelle

0 from 0 votes
Personen

2

personen
Bereiding

30

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 2 biefstukken

  • 1 sjalotje

  • 350 gram pitloze kersen op siroop (1 kleine pot, netto gebruiken we 150 gram kersen en 200 ml siroop)

  • 50 ml rode port

  • 200 ml rundvleesfond

  • paar takjes verse tijm

  • maïzena

  • 25 gram roomboter

  • olijfolie

  • peper en zout

  • 200 gram papardelle

  • knoflook

Stappen

  • Haal de biefstukken uit de verpakking en laat op een bord op kamertemperatuur komen.
  • Giet de kersen boven een maatbeker af in een vergiet. We gebruiken 150 gram kersen. Bewaar 200 ml van het vocht. Voeg hier 50 ml rode port en 200 ml rundvleesfond aan toe.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelmatig vuur. Snipper de sjalot heel fijn en bak al roerend glazig. Voeg de kersen en de inhoud van de maatbeker toe aan de pan, samen met een paar takjes verse tijm. Breng aan de kook en laat op redelijk hoog vuur tot ongeveer de helft inkoken. Dit duurt zo’n 15 minuten maar houd de saus in de gaten, je wilt niet met niks overblijven.
  • Verwijder de takjes van de tijm. Breng de saus op smaak met flink wat peper en wat zout. Roer er een klontje roomboter doorheen om de saus af te maken (monteren). Hiermee wordt hij dikker, voller en mooi glanzend. Vind je de saus nog te dun, voeg dan wat maïzena toe volgens de aanwijzingen op de verpakking. Houd de saus warm op heel laag vuur. Roer er af en toe doorheen.
  • Zorg dat je een ketel met gezouten water gereed hebt staan op het vuur.
  • Verhit in een koekenpan of ketel 6 eetlepels olijfolie op laag vuur en knijp er 2 tenen knoflook boven uit. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm enkele minuten heel zachtjes en zet het vuur uit. Pas op: de knoflook dient alleen smaak af te geven en hoeft niet bruin gebakken te worden!
  • Kruid de biefstukken met peper en zout. Verhit olijfolie in een goed hete koekenpan en schroei de biefstukken aan beide kanten bruin in 2 minuten. Matig het vuur en bak ze in 1,5 minuten per kant medium rare of korter of langer naar wens. Dit is ook erg afhankelijk van de dikte van je biefstuk. Pak ze in aluminiumfolie in en laat een paar minuten rusten op het aanrecht of een bord. NB: zoek van tevoren op internet op hoe je aan je hand kunt voelen wat de bereiding van de biefstuk is!
  • Kook in de tussentijd de pappardelle volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en wentel om in de knoflookolie van de koekenpan of ketel van stap 6.
  • Schep de papardelle op de borden, leg er een biefstuk naast en verdeel de saus over de biefstuk.

Tips

  • Ik maakte eerst de saus en hield deze warm. Vervolgens bereidde ik tegelijkertijd de pappardelle en biefstuk. Op deze manier staat alles tegelijk en warm op tafel.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker