Boerenkoolsalade? Ja! Is weer eens iets anders dan een boerenkoolstamppot! In Amerika is kale salad een bekend fenomeen en hierdoor raakte ik geïnspireerd. Deze salade staat ook nog eens in 10 minuten op tafel en je bereid alles in de wokpan.
Ik vind receptontwikkeling het leukste dat er is! Het nemen van een ingrediënt en daaromheen een gerecht “bouwen” door bestaande en nieuwe smaakcombinaties te gebruiken. Het allerleukste vind ik het om een gerecht te maken met een ingrediënt dat niet zo gauw gebruikt wordt zoals bijvoorbeeld postelein, met een ingrediënt dat over het algemeen als “niet zo lekker” wordt bestempeld zoals spruitjes, of een alledaags ingrediënt zoals prei in het zonnetje te zetten. Mijn brein ging ditmaal los op de oude vertrouwde boerenkool.
Boerenkoolsalade
Het lekkere aan deze boerenkoolsalade is dat het hele smaakpalet erin vertegenwoordigt wordt. Zo heb je het bittere van de boerenkool, een zuurtje van de bramen, bosbessenspread en balsamico azijn maar proef je er tegelijkertijd ook het zoetje in van deze drie. Een sjalotje zorgt ook voor een zoetje en de gebakken spekreepjes en Pecorino Romano kaas brengen wat structuur en een zoutje. Omdat de smaak van boerenkool best “vlak” is, kon hij deze sterke tegenhangers goed gebruiken!
Kerst
Door het gebruik van de bosvruchten vind ik deze boerenkoolsalade ook een goede toevoeging aan het kerstdiner! In de trant van rode kool met appeltjes, cranberrysaus en appelcompote. Wat fruit in de gerechten doet het goed bij zware winterse kost. Zo maakte ik ook biefstuk met kersensaus! Wie weet lekker om deze gerechten samen te serveren (ik zou dan wel kiezen voor aardappelkroketjes uit de oven in plaats van pappardelle).
Happy Holidays!