Home Bijgerechten Boerenkoolsalade met bosvruchten

Boerenkoolsalade met bosvruchten

by Chivanne van Strijp-Peeters

Boerenkoolsalade? Ja! Is weer eens iets anders dan een boerenkoolstamppot!  In Amerika is kale salad een bekend fenomeen en hierdoor raakte ik geïnspireerd.

Ik vind receptontwikkeling het leukste dat er is! Het nemen van een ingrediënt en daaromheen een gerecht “bouwen” door bestaande en nieuwe smaakcombinaties te gebruiken. Het allerleukste vind ik het om een gerecht te maken met een ingrediënt dat niet zo gauw gebruikt wordt zoals bijvoorbeeld postelein, met een ingrediënt dat over het algemeen als “niet zo lekker” wordt bestempeld zoals spruitjes, of een alledaags ingrediënt zoals prei in het zonnetje te zetten. Mijn brein ging ditmaal los op de oude vertrouwde boerenkool.  

Het lekkere aan deze boerenkoolsalade is dat er meerdere smaken in verwerkt zitten: het bittere van de boerenkool, een zuurtje van de bramen, bosbessenspread en balsamico azijn maar tegelijkertijd is er ook het zoetje uit deze drie. Een sjalotje zorgt ook voor een zoetje en de gebakken spekreepjes en Pecorino Romano kaas zorg voor structuur en een zoutje. Omdat de smaak van boerenkool best “vlak” is, kon hij deze sterke tegenhangers goed gebruiken! 

Door het gebruik van de bosvruchten vind ik deze salade ook een goede toevoeging aan het kerstdiner! In de trant van rode kool met appeltjes, cranberrysaus en appelcompote. Wat fruit in de gerechten doet het goed bij zware winterse kost.

Deze salade staat ook nog eens in 10 minuten op tafel en je bereid alles in de wokpan. Laat je verrassen door dit bijgerecht en ik hoor graag wat je ervan vond! 

Happy Holidays!

Boerenkoolsalade met bosvruchten

Personen

4

personen
Bereiding

10

minuten

Ingrediënten

  • 500 gram gesneden boerenkool

  • 150 gram gerookte spekreepjes

  • 1 sjalot

  • 2 eetlepels bosbessen fruitspread (AH) of bosvruchtenjam

  • 1 theelepel balsamicoazijn

  • 150 gram (diepvries) bramen (ontdooid)

  • Pecorino Romano kaas

  • olijfolie

  • peper en zout

Stappen

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wokpan. Bak de spekjes een minuut of vier en roer regelmatig. Ze laten vet los, gooi dit niet weg.
  • Snipper de sjalot en voeg toe aan de spekjes. Bak twee minuten mee en bak vervolgens de boerenkool ongeveer drie minuten mee, totdat hij wat zachter en donkerder gekleurd is.
  • Roer twee eetlepels bosbessen fruidspread of jam, 1 theelepel balsamicoazijn en de bramen door de groente. Kruid met peper en zout. Serveer met krullen Pecorino Romano kaas met behulp van een dunschiller.

Tips

  • Voeg voor wat extra crunch gehakte hazelnoten toe.

Misschien vind je dit ook lekker