Broodrecepten en gerechten Hoofdgerechten met vlees Lunchgerechten

Broodje rookworst

Wie houdt er niet van een broodje worst op zijn tijd? Een lekker zacht broodje met curry, mayonaise en knakworstjes of, mijn favoriet, een Duits schnittbrötchen met ketchup, mosterd en een gegrilde Frankfurter. Heerlijk! 

Als ik Duitsland ben en een worstkraampje spot ga ik er gelijk op af! Ik weet niet of je ze kent maar zo grappig, bijvoorbeeld voor de Mediamarkt staat dan zo’n grillworst kraampje. Net zoiets als dat bij ons een oliebollenkraam voor de Intratuin staat. Dat vinden Duitsers misschien weer gek! Als Limburgse die in de randstad woont mis ik het wel hoor, zo snel de grens over gaan naar Duitsland of België voor wat voor lekkers of gezelligs dan ook.  

Maar dit broodje worst was zeker niet mis! Ik heb voor lekkere sappige rookworst gekozen en zo veel mogelijk Nederlandse ingrediënten want ja, ik hou van thema koken.. Het pakte super uit qua smaken zoals met het Zeeuws spek. Deze is extra lekker door de specerijen die eraan toegevoegd zijn en het smaakvolle vet dat na het uitbakken overbleef, heb ik nog gebruikt om het brood even in te bakken.  

Verder als koos ik natuurlijk voor Limburgse mosterd want een stukje Limburg mocht niet ontbreken. Deze is lekker mild waardoor het mosterdzaad niet overheerst en de andere smaken wegpoetst. Als mayonaise koos ik voor Zaanse en voor een zuurtje lekker wat Amsterdamse uitjes. Om de worst naast het grillen nog lekkerder te maken heb ik ze nog met Goudse kaas gegratineerd in de oven.

Ik vind zuurkool heel lekker bij een broodje worst dus heb er toch nog een Duits tintje aan gegeven! En wat voor broodje kies je dan.. Een Hollandse bruine boterham leek me niet zo’n strak plan.. Dan maar een vleugje Frankrijk toegevoegd in de vorm van een stokbrood. 

Een heerlijk luxe broodje rookworst is het geworden, zeker favoriet in het weekend met een biertje erbij!  

Broodje rookworst

Personen

4

personen
Bereiding

25

minuten

Ingrediënten

  • 1 verse baguette

  • 2 rookworsten

  • 4 plakken belegen (Goudse) kaas

  • 150 gram Zeeuws spek

  • 3 eetlepels Zaanse mayonaise

  • 2 eetlepels Limburgse mosterd

  • Amsterdamse uitjes

  • zuurkool

  • arachide- of rijstolie

  • benodigdheden
  • grillpan

Stappen

  • Bestrijk een grillpan met behulp van een vel keukenrolpapier met olie en verhit de pan. Grill de rookworst aan beide kanten tot het vel licht geblakerd is, om en om, zo’n 10 minuten. Tussentijds kun je de grillpan nog eens invetten.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak het spek uit. Laat het spek uitlekken op keukenpapier. Snijd het stokbrood in 4 stukken en zaag doormidden. Bak het stokbrood in de overgebleven olie in de pan aan de binnenzijde van het brood en leg vast klaar op een bord.
  • Meng in een kommetje de mayonaise en mosterd. Laat wat zuurkool uitlekken in een vergiet en doe over in een kom. Zet ook alvast wat uitjes in een kommetje klaar om straks erbij te serveren. Snijd het spek in kleine stukjes.
  • Snijd de rookworsten doormidden en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat genoeg ruimte tussen de worsten. Leg een plak kaas op elke worst en schuif de plaat onder de ovengrill. Bak totdat de kaas gesmolten en geblakerd is. Laat buiten de oven even afkoelen totdat de kaas die op het bakpapier gedropen is, gestold is.
  • Bestrijk beide kanten van het stokbrood met de mayonaise-mosterdsaus en leg wat zuurkool op de onderste helft. Leg hierop een stuk rookworst, strooi er wat stukjes spek overheen en serveer met de uitjes en extra zuurkool voor de liefhebbers.

Tips

  • Gebruik liever geen olijfolie in je grillpan want deze heeft en lage verbrandingsgraad. Kies het liefst voor arachide- of rijstolie.