Hartige taarten en pizza

Chicago-style deep dish pizza

Pizza! Wie eet het niet geregeld en het liefst in het weekend! In ieder geval als je zelf het deeg maakt want op een doordeweekse dag kan ik me voorstellen dat je niet veel zin hebt te wachten op het rijzen. Gelukkig rijst dit deeg maar 75 minuten en smaakt hij dan heerlijk! Ik ga nog testen met het lange langzame rijzen van pizzadeeg (of brooddeeg). Hierbij gebruik je minder gist waardoor het rijzen langer duurt maar door dit lange wachten zou de smaak van het deeg veel intenser moeten zijn. To be continued!  

Voor nu een leuke Amerikaanse pizza die je niet gauw in Nederland vindt. Comfort food ten top! Dat kunnen ze wel in Amerika!  

Het wordt een deep dish pizza genoemd omdat je hem in een diepe pan of ovenschaal bakt en hij wel 5 cm hoog wordt! In het Nederlands kun je hem panpizza noemen. Hij wordt alleen niet op het fornuis gebakken wat je misschien zou denken omdat het een panpizza is maar onderin de oven. Het pizzadeeg wordt gebakken in olie en dat maakt hem daarom, naast het feit dat hij zo hoog is, anders dan een normale pizza. Super lekker natuurlijk want de bodem is knapperig en olie-ig van buiten en super zacht en broodachtig van binnen. Te lekker gewoon! 

Typerend is ook voor de Chicago deep dish pizza is dat hij een hoge opstaande rand heeft waardoor er heel veel vulling op de pizza kan. Ook leuk, ga ik zeker eens proberen. Er mag namelijk wel veel vulling op omdat de bodem zo dik is. Ik maakte echter geen rand maar gebruikte de hele oppervlakte van het deeg om deze te beleggen. Zo krijg je prachtige geblakerde randen en ik wilde juist niet te veel vulling en hem heel simpel houden met een heerlijke tomatensaus, wat chorizo en veel kaas zodat ik ook de smaak van de bodem goed proef. Het heerlijke aan dit deeg is namelijk dat hij van bloem en maismeel is gemaakt. Het maismeel geeft een lekkere zoete rijke smaak aan het deeg, smullen! 

Je kunt je voorstellen dat deze pizza een grote favoriet is in dit huis en ik weet wel zeker dat hij dit ook bij jouw gaat worden! Eet smakelijk! 

Chicago-style deep dish pizza

Personen

3

personen
Voorbereiding en wachttijd

1

uur 

20

minuten
Bereiding en oventijd

45

minuten

Ingrediënten

  • voor de pizza
  • 400 gram bloem

  • 100 gram fijn maismeel

  • 3,5 gram (2 theelepels) gedroogde gist

  • 2 theelepels suiker

  • 2 theelepels fijn zout

  • 5 eetlepels olijfolie

  • 300 ml lauwwarm water

  • voor het beleg
  • 400 ml passata

  • 2 bollen mozzarella van 125 gram

  • 100 gram (ongeveer) kleine plakjes chorizo of pepperoni (vleeswaren)

  • stukje Parmezaanse of andere hard kaas

  • 1 lenteui of kleine ui

  • 1 teen knoflook

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • ½ theelepel gedroogde chiliflakes

  • 1 eetlepel olijfolie

  • peper en zout

  • handig
  • keukenmachine met deeghaak of mixer met deeghaak (anders met de hand deeg maken)

  • ovenbestendige koekenpan of ronde ovenschaal met een doornsnede van 30 cm

Stappen

  • Vul een maatbeker met 300 ml lauwwarm water (ongeveer 37 graden) en voeg hieraan de gist en suiker toe. Roer met een vork door totdat de gist is opgelost en laat 10 minuten staan totdat er een schuimkraag op gekomen is. Nu weet je dat de gist zijn werk doet.
  • Meet de bloem en maismeel af in de kom van een keukenmachine met deeghaak. Voeg het water toe en mix totdat de ingrediënten vermengt zijn met elkaar op niet te hoge stand. Voeg nu 2 eetlepels olijfolie toe en 2 theelepels zout. Mix voor 10 minuten. Eventueel kun je nog wat bloem of water toevoegen als je het deeg te nat of juist droog vindt. Het mag een beetje plakkerig zijn.
  • Vet een kom in met een beetje olie en maak een bal van het deeg. Laat afgedekt met keukenfolie een uur rijzen op een warm plek. Het deeg zou na een uur verdubbeld moeten zijn.
  • Voeg 3 eetlepels olijfolie toe aan een ovenbestendige koekenpan of ronde ovenschaal. Druk de deegbal plat en rol eventueel uit met een deegroller (bebloemd) totdat hij de doorsnede van de pan heeft bereikt. Ik kon het deeg zelf platdrukken en heb hem in de pan een beetje uitgedrukt totdat hij goed de bodem bedekt. Draai het deeg ondersteboven zodat beide kanten met olie bedekt zijn. Masseer het deeg met je vingertoppen voor een minuutje. Er komen zo kleine deukjes in maar dat is prima. Bedek de pan en laat nog even rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor naar 200 graden onderkant of 200 graden onderkant in combinatie met hetelucht (mijn oven heeft een pizzastand die dit doet).
  • Ondertussen kun je de lenteui in ringetjes snijden. Verhit een eetlepel olijfolie in een steelpannetje en fruit op de laagste stand de ui even aan. Knijp een teen knoflook uit boven de pan en bak even mee. Voeg nu de passata, peper en zout, 1 theelepel oregano en wat gedroogde chiliflakes aan het pannetje toe. Laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen.
  • In de tussentijd kun je de mozzarellabollen drogen met keukenrolpapier en er kleine stukjes van trekken.
  • Bedek de pizza met de helft van de mozzarella. Verdeel hierover de passata. Leg nu van buiten naar binnen in een cirkel plakjes chorizo of pepperoni op de pizza. Kan dat je meer of minder dan 100 gram nodig hebt maar laat ze niet overlappen. Bedek met de andere helft van de mozzarella en rasp er wat Parmezaanse kaas overheen. Zet de pizza voor 20 tot 25 minuten onderin de oven. De randjes mogen mooi een beetje geblakerd zijn.
  • Bestrooi de pizza voor het opdienen met wat verse kruiden naar wens en nog wat geraspte Parmezaanse kaas.