Home Hoofdgerechten met kip Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

by Chivanne van Strijp-Peeters

Tomatensoep was als kind mijn favoriete soep en ik denk dat ik niet de enige ben. Chinese tomatensoep was nog een stapje hoger en al helemaal een feest! Dit soepje is toch wel een echte kinderfavoriet want hij is behoorlijk zoet! Er zit dan ook best wat suiker in maar achja, voor een keertje en het is de smaak meer dan waard! Chinese tomatensoep kenmerkt zich immers door de zoet-zure smaak en deze twee dienen perfect in balans te zijn. Dat is me volgens mij goed gelukt en toch een kwestie van eigen smaak. “Smaakt net als bij de Chinees” riep mijn man blij uit dus voor ons is de balans perfect! Je kunt altijd zelf wat meer of minder suiker of azijn gebruiken natuurlijk, dus lekker proeven!   

Mijn Chinese tomatensoep

Eigenlijk is deze Chinese tomatensoep, op de suiker na, erg gezond! Er gaan verse tomaten in, ui, knoflook, gember, lente-ui, taugé, wortel en zelfs als je wilt nog meer! Je kunt er nog wat verse peper aan toevoegen, champignons, paprika, Chinese kool, groene kool, radijsjes, enzovoorts! Ook kun je experimenteren of afwisselen met de proteïne: tofu, kalkoen, omeletreepjes. Dan mis je wel de smaak van het bot en de vet die aan de drumsticks zit maar geloof mij: er zit smaak genoeg in de rest van de soep! 

Kip

Ik koos hier dus voor kip drumsticks. Kippendijen zouden ook goed kunnen. Deze bak ik even aan voor extra smaak en dan koken ze met wat hulp van een kippenbouillonblokje een half uurtje, zodat je een super lekkere bouillon krijgt! Geloof mij, het is de extra tijd meer dan waard! Daarna kost het plukken van de kip ook even wat tijd met die irritante peesjes maar niet alles hoeft snel te gaan in het leven 😛. Met kippendijen heb je dit minder trouwens! Voor een zuurtje gaat er tomatenpuree bij en koos ik voor appelazijn. Ook gaat er appelmoes in.

In mijn zomerse pompoensoep gebruikte ik ook al gepofte appels als ingrediënt want dit geeft een lekkere structuur en zoetje aan je gerecht.  

Chinese tomatensoep

0 from 0 votes
Personen

4

personen
Bereiding

1

uur 

15

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 500 gram kip drumsticks of kippendijen

  • 500 gram trostomaten

  • 500 ml kippenbouillon

  • 2 uien

  • 2 tenen knoflook

  • 140 gram tomatenpuree

  • 2 volle eetlepels bloem

  • 1 eetlepel (appel) azijn

  • 100 gram appelmoes (ongeveer 4 eetlepels)

  • 2 eetlepels suiker

  • 2 cm verse gember

  • 2 lenteuien

  • taugé

  • 1 zakje wortel julienne

  • optioneel: 1 pepertje, rauwe stukjes champignon, paprika (zie tip)

  • 100 gram mihoen of rijst noedels van 2 mm

  • neutrale olie (geen olijfolie extra vierge of kokosolie bijvoorbeeld)

  • 1/2 theelepel witte peper

  • zout naar smaak

  • benodigdheden
  • staafmixer

Stappen

  • Verhit een eetlepel olie in een braadpan en bak de drumsticks rondom totdat ze kleuren, ongeveer 5 minuten. Giet er 500 ml kippenbouillon bij, breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 30 minuten op laag vuur sudderen.
  • Verwijder de kroontjes van de tonaten en kook ze in water totdat het vel barst. Giet ze af en spoel onder kokend water om ze af te koelen. Verwijder de velletjes en bewaar de tomaten (heel) voor later.
  • Snijd de ui en knoflook grof. Ondertussen kun je de garnering alvast snijden en in bakjes klaarzetten in de koelkast met vershoudfolie. De lenteui in schuine ringetjes, de wortel, taugé en rode peper, alles naar wens. Zie ook mijn tip.
  • Giet de kip en bouillon af in een zeef boven een pan en zet de bouillon apart voor later. Laat de kip afkoelen in het vergiet op een bord bijvoorbeeld.
  • Verhit opnieuw olie in de braadpan en bak de ui en knoflook voor 5 minuten op laag vuur. Doe de tomatenpuree en 2 volle eetlepels bloem erbij en bak even aan. Voeg nu 4 eetlepels appelmoes, 1 eetlepel azijn en 2 eetlepels suiker toe. Roer door en doe de tomaten en bouillon erbij. Breng aan de kook en laat 5 minuten, zonder deksel, pruttelen.
  • Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met 1/2 theelepel witte peper en zout naar smaak.
  • Kook de mihoen of rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en voeg toe aan de soep.
  • Verwijder het vel van de kip en pluk het vlees er vanaf. Zorg dat je de peesjes goed verwijderd en trek het vlees in sliertjes. Zet ook in een kommetje klaar.
  • Serveer de soep in kommen en leg hier naar eigen wens kip, taugé, lente-ui, wortel, pepertje of welke topping dan ook op.

Tips

  • Varieer met groenten en proteïne (tofu, omelet, kalkoen, garnalen).
  • Roer de rauwe ingrediënten na het opdienen door de warme soep om ze iets zachter te maken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker