Home Drankjes Citrussiroop met tijm

Citrussiroop met tijm

by Chivanne van Strijp-Peeters

Zelfgemaakte limonadesiroop van sinaasappels, citroen en verse kruiden! Zo lekker en wat een kleurtje he? De kleur krijgt deze limonade door de verse kurkuma, echt proeven doe je hem niet. Gezond is hij wel dus dat is een mooie meevaller! Het is natuurlijk erg leuk om zelf limonade te maken en deze “sinas” valt zowel bij volwassenen als kids in de smaak. 

Citrussiroop 

Deze zelfgemaakte limonadesiroop van citrusfruit is zo veel lekkerder dan bijvoorbeeld sinaasappelsiroop uit de supermarkt. Deze siroop maak ik namelijk van de schillen van perssinaasappels en citroenen. Hier zit veel aroma in en dat proef je! De schillen kook ik in water met suiker en dit mengsel laat ik inkoken totdat er een mooie oranje siroop ontstaat.  

De kurkuma die ik meekook zorgt er dus voor dat de siroop intens mooi geel-oranje wordt. Voor mijn smaak geeft hij ook een kleine aardse dimensie mee aan de siroop. Als je erop let proef je het, anders niet! In de siroop heb ik ook tijm meegekookt. Dit geeft er net die aparte touch aan en maakt het nóg lekkerder. Je kunt ook rozemarijn of citroentijm gebruiken. Kruiden met harde takken dus. 

Na het inkoken gebruik ik ook nog het sap van de sinaasappels en citroen om deze limonadesiroop nog lekkerder te maken. Je kunt hem zo dik maken als je wilt (zo ver laten inkoken als je wilt).  

Gezonde siroop? 

Het is natuurlijk geen “gezonde” siroop omdat er suiker in zit maar in elk geval gaat er vers citrusfruit, verse kruiden en kurkuma in, elk absoluut gezond. Omdat je de citrussiroop aanlengt met water valt het qua suikers naar mijn mening ook wel mee. Deze siroop gaat er vooral om dat hij ontzettend smaakvol is en ik vind het prettig dat er geen kunstmatige geur- en kleurstoffen in verwerkt zitten.

Deze siroop kun je ook gebruiken om in een bakrecept te verwerken of over een toetje. Kijk vooral ook even onderaan bij de tip!  

Citrussiroop met tijm

5 from 1 vote
Porties

400

ml
Bereiding

15

minuten
Kooktijd

40

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

 • 300 gram 300 kristalsuiker

 • 600 ml 600 water

 • 4 4 -5 perssinaasappels

 • 2 2 bio citroenen

 • 30 gram 30 verse kurkuma

 • 1 1 handvol (7 gram) verse tijm, citroentijm of rozemarijn

 • 1 1 snufje zout

Stappen

 • Doe het water en de suiker in een pan en breng het suikerwater aan de kook. Snijd de kurkuma met mes en vork in plakjes en voeg toe aan het suikerwater. Kurkuma geeft enorm veel kleur af dus leg eventueel aluminiumfolie op je snijplank.
 • Was de sinaasappels en citroenen onder de kraan. Snijd met een dunschiller de schillen er vanaf en voeg toe aan de pan. Zorg dat je zo min mogelijk van het bittere wit onder de schil meepakt. Stop ook de kruiden erbij.
 • Laat het mengsel ongeveer 30 minuten inkoken op redelijk hoog vuur, zodat het goed bubbelt. Wals de pan geregeld en zet het vuur lager als het te snel gaat. Na een half uur moet de substantie tot ongeveer de helft zijn ingekookt.
 • Snijd het fruit doormidden en pers ze uit. Giet het sap over in een maatbeker.
 • Zeef de siroop boven de maatbeker en giet de siroop weer terug in de pan. Ik had ongeveer 750 ml vloeistof. Voeg een snufje zout toe om de smaken omhoog te halen. Laat inkoken totdat je een mooie siroop hebt. Ik liet het nog 10 minuten inkoken tot ongeveer 400 ml.
 • Als je de siroop in een uitgekookte (steriele) fles bewaard blijft hij wekenlang goed.
 • Serveer de siroop met gekoeld plat of bruisend water of Prosecco. Garneer eventueel met een schijfje citrus en takje verse kruiden.

Tips

 • Je kunt de siroop ook over een warme cake schenken of in het beslag verwerken, over Panacotta of yoghurt schenken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker