Home Soepen Corn chowder (maissoep)

Corn chowder (maissoep)

Maissoep, klinkt een beetje gek vind je niet? In Amerika wordt het vaker gegeten, ze zijn daar immers groot fan van mais. Denk maar aan de popcorn die daar super populair is maar ook aan polenta: dit is het meel dat van mais gemaakt wordt. Hier heb ik nog een leuk recept mee bedacht die je snel kunt verwachten! 

Een chowder is oorspronkelijk een dikke soep gemaakt van bouillon met vis en/of schelpdieren, room en die gebonden wordt door middel van aardappel, bloem of crackers. Om er nog meer smaak aan te geven gaat er onder meer bleekselderij en wortel in maar ook bacon is een populaire smaakmaker. Clam chowder is een voorbeeld van een populaire chowder die veel gegeten wordt en waar dus schelpdieren (clams) in gaan maar ik koos ervoor om corn chowder te maken!  

De basis van elke soep is bouillon en hiervoor kookte ik de maiskolven gaar en gebruikte het “maiswater” als basis. Wel voegde ik 1 blokje kippenbouillon toe op 1 liter om wat extra smaak eraan te geven. Om de mais een extra dimensie te geven heb ik hem ook even kort gegrild, zodat hij licht geblakerd is en een licht rokerig smaakje krijgt.   

Chorizo heeft een uitgesproken kruidige en licht pittige smaak dus deze leek mij ideaal bij de zoete mais. Voor nog meer smaak gaat er natuurlijk ui en knoflook in, bleekselderij en wat tijm. Om te binden gebruikte ik een paar aardappeltjes en om de soep lekker romig te maken gaat er kookroom in. Voor een extra Amerikaanse twist kon ik een scheutje Tabasco niet weerstaan en maak ik de chowder af met chiliflakes en koriander.  

Wij aten ze met crackers. Lekker is het als je ze verkruimeld boven je bord zodat ze de soep opnemen en hij nog wat dikker wordt. Past perfect bij de Amerikaanse versie van een chowder!  

Enjoy!

Corn chowder (maissoep)

Personen

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

35

minuten

Ingrediënten

  • 4 maiskolven (ongekookt met schil)

  • 250 gram chorizoworst

  • 3 lente-uien

  • 1 teen knoflook

  • 1 theelepel gedroogde tijm

  • 2 stengels bleekselderij

  • 1 blokje kippenbouillon

  • 250 gram aardappels

  • 150 ml kookroom

  • 2 theelepels Tabasco

  • 1 handjevol koriander

  • 1 theelepel chiliflakes

  • olijfolie

  • Benodigdheden
  • staafmixer

  • grillpan

Stappen

  • Breng een grote pan met water aan de kook. Trek de bladeren van de maïskolven, verwijder de draden, snijd een stukje van het uiteinde en kook de kolven in 15 minuten gaar. Na 15 minuten haal je de maiskolven met een tang uit de pan en laat je ze uitlekken in een vergiet. Bewaar het water deze dient als bouillon.
  • Verwijder het velletje van de chorizoworst en snijd in kleine blokjes. Verhit een twee eetlepels olijfolie in een braad- of soeppan en bak de chorizoblokjes knapperig en bruin. Haal met een schuimspaan uit de pan, laat uitlekken op wat keukenpapier en bewaar voor later.
  • Snijd de lente-uitjes in ringetjes. Bewaar een handjevol ter garnering. Snijd de knoflook fijn en de bleekselderij in halve ringetjes. Bak de lente-ui, bleekselderij en knoflookteen in het chorizovet zachtjes aan.
  • Schil ondertussen de aardappels. Snijd in kleine blokjes en gooi in de braadpan erbij. Giet 1 liter van het “maiswater” in de braadpan erbij en verkruimel het bouillonblokje erboven. Kook een kwartier.
  • In de tussentijd bestrijk je de maiskolven met olie en grill je ze goudbruin. Snijd met een mes de mais van de kolven. Bewaar de maiskorrels van 1 kolf voor de garnering. De rest gooi je in de pan erbij.
  • Pureer de soep. Voeg de kookroom en tabasco toe.
  • Verdeel de soep over de soepkommen. Verdeel nu de maiskorrels, lente-ui, chorizo en korianderblaadjes over de kommen. Bestrooi met wat gedroogde chiliflakes en serveer met de crackers.

Tips

  • Lekker met crackers.

Misschien vind je dit ook lekker