

Corn chowder, vrij vertaald naar maissoep, klinkt een beetje gek vind je niet? In Amerika wordt het vaker gegeten, ze zijn daar immers groot fan van mais. Denk maar aan de popcorn die daar super populair is maar ook aan polenta: dit is het meel dat van mais gemaakt wordt. Hier heb ik bijvoorbeeld polentafrieten van gemaakt, erg lekker met een tomatenrelish erbij.
Corn chowder
Een chowder is oorspronkelijk een dikke soep gemaakt van bouillon met vis en/of schelpdieren, room en die gebonden wordt door middel van aardappel, bloem of crackers. Om er nog meer smaak aan te geven gaat er onder meer bleekselderij en wortel in maar ook bacon is een populaire smaakmaker. Clam chowder is een voorbeeld van een populaire chowder die veel gegeten wordt en waar dus schelpdieren (clams) in gaan maar ik koos ervoor om corn chowder te maken!
De basis van elke soep is bouillon en hiervoor kookte ik de maiskolven gaar en gebruikte het “maiswater” als basis. Wel voegde ik 1 blokje kippenbouillon toe op 1 liter om wat extra smaak eraan te geven. Om de mais een extra dimensie te geven heb ik hem ook even kort gegrild, zodat hij licht geblakerd is en een licht rokerig smaakje krijgt.
Chorizo heeft een uitgesproken kruidige en licht pittige smaak dus deze leek mij ideaal bij de zoete maissoep. Voor nog meer smaak gaat er natuurlijk ui en knoflook in, bleekselderij en wat tijm. Om te binden gebruikte ik een paar aardappeltjes en om de soep lekker romig te maken gaat er kookroom in. Voor een extra Amerikaanse twist kon ik een scheutje Tabasco niet weerstaan en maak ik de corn chowder af met chiliflakes en koriander.
Wij aten ze met crackers. Lekker is het als je ze verkruimeld boven je bord zodat ze de soep opnemen en hij nog wat dikker wordt. Past perfect bij de Amerikaanse versie van een chowder die dus vaak gebonden wordt door middel van crackers!
Deze Amerikaanse deep dish pizza is ook een voorbeeld van een heerlijk Amerikaans gerecht en niet te vergeten Sloppie Joe’s.