Home Lunch recepten Duits brood met kruidenroomkaas en champignons

Duits brood met kruidenroomkaas en champignons

by Chivanne van Strijp-Peeters

Misschien denk je gelijk aan “mushrooms on toast” bij het zien van de foto’s. Een typisch Brits ontbijtje. Als foodie ben ik erg geïnteresseerd in allerlei wereldkeukens. Als je rondneust op mijn website zie je dat ik geregeld recepten deel uit allerlei windstreken. 

Jamie Oliver

Één van mijn favoriete chefs en kookboekschrijvers is Jamie Oliver. Ik heb zeker niet al zijn boeken want het thema moet me ook net liggen maar ik denk dat ik er wel een stuk of tien in mijn bezit heb. Zijn kookstijl spreekt me erg aan; hij kookt heel divers, voedzaam en redelijk eenvoudig. In zijn kookboeken komen veel recepten voorbij van Britse makelij (hij is dan ook een Brit) en zodoende popt “mushrooms on toast” regelmatig in mijn hoofd op als ik trek heb in een warme en snelle lunch.  

Duits brood

Maar voor nu hield ik het suuuuper eenvoudig en is het toch geen standaard geroosterde boterham met gebakken champignons. Ik roosterde in de oven namelijk Duits brood. Google het anders even als je niet precies weet wat ik bedoel maar je kunt het in praktisch elke supermarkt kopen, vaak onder de naam “Oberlander”.

Het is een tarwe-roggemeel (gesneden) brood waaraan zuurdesem is toegevoegd en het kenmerkt zich doordat het een stevig, compact en best zwaar brood is dat ietwat zurig smaakt. Het blijft trouwens veel langer vers dan normaal brood, je kunt de houdbaarheidsdatum op de verpakking makkelijk volgen (vaak wel twee weken).


Dit brood is een simpele versie van grote echt Duitse desembroden die vaker voor een grotere hoeveelheid uit roggemeel bestaan en daardoor dus donkerder zijn maar je hebt allerlei kleuren en meelsoorten. Deze broden zijn echt zwaar en best hard aan de buitenkant in tegenstelling tot deze zeer toegankelijke, makkelijk verkrijgbare Oberlander boterhammen.  

Toast met kruidenroomkaas en champignons

Het belangrijkste aan dit gerecht is natuurlijk dat je toast maakt en belegt met gebakken champignons (duh). De variatiemogelijkheden zijn ook bij deze klassieker weer eindeloos. Bak bijvoorbeeld een sjalotje, uitje, of lente-uitje mee, knoflook, besprenkel ze met balsamico, gebruik wat Marmite, bak tijm, rozemarijn of peterselie mee, bak ze in kruidenboter, blus af met wat drank en zo kan ik nog wel even doorgaan!  

Tijdens het roosteren in oven bak ik simpelweg kastanjechampignons op hoog vuur aan totdat ze donker gekleurd zijn en flink gekrompen. Na ze goed gekruid te hebben met peper en zout gaan ze op de geroosterde boterhammen die ik heb belegd met kruidenroomkaas: een roomkaasje waaraan knoflook en fijne kruiden zijn toegevoegd. Heerlijk op een knapperig stokbrood maar ook op dit Duitse brood doet hij het erg goed vanwege die uitgesproken smaak. Super simpel dus, geen culinaire hoogstandjes maar een o zo lekker lunchje.  

Deze pantosti met kipfilet en paprika is ook erg lekker!

Duits brood met kruidenroomkaas en champignons

0 from 0 votes
Persoon

1

persoon
Voorbereiding

5

minuten
Bereiding

5

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

 • 2 sneden Duits brood

 • 1/3 bakje kruidenroomkaas (bijv Boursin Knofook & Kruiden 125 gram)

 • 250 gram kastanjechampignons

 • optioneel: 2 takjes fijngehakte bieslook

 • 2 eetlepels olijfolie

 • peper en zout

Stappen

 • Leg 2 sneeën Duits brood op het ovenrooster. Zet de oven aan op 160 graden hete lucht.
 • Verwijder eventueel zand van de champignons met behulp van een keukenrolpapiertje. Snijd ze in plakjes.
 • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hete koekenpan. Bak de champignons op hoog vuur, regelmatig omscheppend, mooi bruin. Ze mogen goed gekleurd en verschrompeld zijn dit geeft ze extra veel smaak. Zet het vuur uit, haal de koekenpan van de warmtebron en kruid de champignons ruim met peper en zout.
 • Haal de sneeën brood uit de oven en leg ze op een bord. Besmeer ze met kruidenroomkaas en verdeel de champignons erover. Bestrooi eventueel met wat bieslook.

Tips

 • Lekker met een kleine salade. Ik at er slamelange met rode biet bij met een dressing van balsamico-azijn, olijfolie, peper en zout.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker