Home Hoofdgerechten met gevogelte Enchilada’s kip cheddar

Enchilada’s kip cheddar

Om te smullen dit! Ik staar nu om 12.00 ‘s middags naar deze foto, wensend dat deze enchilada’s kip cheddar mijn lunch zijn.. Snel weer maken deze enchillada’s want ze vielen enorm in de smaak.

Enchillada’s maak je van maistortilla’s en is een typisch Mexicaans gerecht. Je vult ze met tomatensaus en allerlei ingrediënten naar keuze zoals groenten, kip, vlees maar ook aardappel en bonen worden vaak in tortilla’s verwerkt. Vul je ze met rijst en bonen dan spreek je van een burrito.  

Typerend voor de enchilada is dat je de tortilla’s vult, dichtvouwt als een rol en bedekt met een laagje saus en peper. Enchilada komt dan ook van het Spaanse werkwoord enchilar, dat ‘decoreren met chilipeper’ betekent. Lekkerst zijn ze met nog flink wat kaas erover gestrooid en dan onder de grill! I love cheese!  

Wij houden van pittig dus ik heb ze flink op smaak gebracht met pittig gerookt paprikapoeder. Als vulling koos ik voor pulled chicken maar dan super snel gemaakt in plaats van uren garen in de oven. Truc is dat je de kipfilets kookt en dan “plukt”, zodat je die typerende sliertjes kip krijgt. Ik heb gecheat door de keukenmachine te gebruiken. Dan krijg je iets minder sliertjes, ook stukjes, maar doordat er tomatensaus bijgaat gaat het niet ten koste van je eetgenot. Verder gaat er mais, ui, paprika in en decoreer ik deze enchillada’s kip cheddar zoals het heurt met Jalapeño en verder lenteui en koriander. 

Lekker on the side zijn nacho chips! Dat vond Merijn ook.. Daar gaan mijn props! Liever dat dan het biertje, toch?!  Die had papa toch al gauw gejat 😎.

Trek in een ander recept met tortilla’s? Bekijk dan deze bietenwraps met pagasius of caribische visctaco’s eens!

Enchilada’s kip cheddar

Personen

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Bereiding + oventijd

1

hour 

Ingrediënten

  • 8 XL tortilla’s

  • 1000 gram kipfilet

  • 1 kippenbouillonblokje

  • 1000 ml passata

  • 2 tenen knoflook

  • 2 theelepels pittig gerookt paprikapoeder

  • 2 eetlepels Jalapeño

  • 2 rode uien

  • 2 rode paprika’s

  • 125 gram mais uit blik

  • 150 gram Cheddar

  • 1 lenteui

  • handjevol koriander

  • 1 limoen

  • zout

  • Benodigdheden
  • Keukenmachine (niet vereist)

Stappen

  • Breng een pan water aan de kook met 1 kippenbouillonblokje. Snijd de kipfilets doormidden en laat in 10 minuten gaarkoken. Haal ze uit de pan en laat afkoelen. De bouillon kun je bewaren voor een soepje bijvoorbeeld.
  • Snijd de uien, paprika’s en knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en fruit de groenten al omscheppend in ongeveer 5 minuten aan.
  • Strooi 2 theelepels gerookt paprikapoeder bij de groenten en bak een minuut mee. Giet de passata bij erbij en laat de saus een kwartiertje zachtjes pruttelen zonder deksel op de pan.
  • Doe de kip in een keukenmachine en pulseer een paar keer kort zodat de kip verkruimeld. Voorzichtig je wil geen paté maken! Je kan de kip ook “plukken” met je handen of vorken nadat je de kip grof hebt gesneden met een mes. Kost alleen meer werk.
  • Verwarm de oven voor naar 180 graden hete lucht.
  • Breng de saus op smaak met zout. Schep met een soeplepel 400 mililiter van de saus uit de pan (in een maatbeker).
  • Doe de maïs en kip in de pan erbij en roer goed door.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie en vouw de tortilla’s dubbel om ze op een rijtje in de ovenschaal te leggen. Schep met de soeplepel 1 volle schep uit de pan in een van de middeltje tortilla’s. Vervolgens 1 schep in de tortilla 2 verderop en werk zo door. Op deze manier kiepen ze niet om. Verdeel wat over is (na die ene soeplepel per tortilla) over alle tortilla’s en spreid uit naar de randen toe. Nu kun je ze voorzichtig dichtmaken dus 1 flapje (eventueel wat dubbelgevouwen) naar binnen en sluiten met de andere.
  • Verdeel de apart gehouden saus over de bovenkant. Verdeel 2 eetlepels Jalapeño ringetjes (of minder als je het wat minder pittig wilt maken) over de tortilla’s. Rasp de cheddar en verdeel over de saus. Bak de enchillada’s ongeveer 25 minuten totdat de kaas mooi gesmolten is en de enchillada randjes krokant zijn geworden.
  • Maak af met een in ringetjes gesneden lenteuitje, koriander en knijp de limoen erover uit.

Tips

  • Lekker met nacho chips on the side

Misschien vind je dit ook lekker