Bij de borrel Hartige taarten en pizza

Flammkuchen met gerookte zalm

Nog niet zo lang geleden deelde ik het basisrecept voor flammkuchen met spek en ui. Deze smaakte naar meer! Daarom wederom een klassiekertje namelijk een flammkuchen met gerookte zalm. Zaaaalig! Alles met gerookte zalm is zalig en zeker in combinatie met iets romigs zoals hier de crème fraîche.

Zoals het een echte flammkuchen betaamt is deze flammkuchen naast de zalm en crème fraîche maar belegd met een paar ingrediënten, namelijk rode ui en dille. Lekker vind ik het wel om er een paar kappertjes op te doen en hou je van een beetje pit, dan kun je eventueel wat mierikswortel toevoegen aan de crème fraîche.

Het is zeker de moeite waard om zelf je flammkuchen deeg te maken. Dit is naast erg gemakkelijk veel lekkerder, probeer het maar eens uit!

Flammkuchen met gerookte zalm

Stuks

2

stuks
Voorbereiding en wachttijd

1

uur 

30

minuten
Bereiding

45

minuten

Ingrediënten

  • 5 gram gedroogde gist

  • 300 gram bloem

  • snuf zout

  • 160 ml lauwwarm water (37 graden zijn)

  • 2,5 eetlepel olijfolie

  • 1 theelepel zout

  • extra bloem voor het uitrollen

  • 200 ml crème fraîche

  • 150 gram gerookte zalm

  • 1 rode ui

  • (verse) dille

  • optioneel: 1 eetlepel kappertjes

  • optioneel: 1 theelepel mierikswortel

  • peper en zout

  • benodigdheden
  • keukenmachine of mixer met deeghaak

Stappen

  • Meet en weeg de bloem, gist en olijfolie af en doe ze in de keukenmachine met deeghaken. Zet de mixer op de laagste stand aan en voeg langzaamaan het water toe. Voeg na 2 minuten 1 theelepel zout toe. Niet eerder want anders kan de werking van het gist verstoord worden. Mix het geheel nu op middelhoge stand voor 10 minuten totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan. Heb je een mixer met deksel tegen opvliegende ingrediënten, plaats deze dan erop zodat de warmte bewaard blijft.
    Het deeg mag na 10 minuten dus elastisch en ook nog een klein beetje plakkerig aan de kom en je handen zijn. Voeg eventueel nog een beetje water toe als het te droog is of juist wat bloem als het te nat is. Op de foto zie je wat er van deeg aan mijn mixkom bleef plakken en kun je de textuur dus afleiden.
  • Maak een bal van het deeg en leg deze in een ingevette schone kom met vershoudfolie en laat ongeveer 1,5 tot 2 uur rijzen op een warme plek, totdat het deeg verdubbeld is. Je ziet op de foto dat de warmte gevangen zit onder de folie. De snelheid van het rijzen is afhankelijk van hoe warm het is maar na 2 uur is het sowieso goed. Op de foto’s zie je het effect van het rijzen (NB: ik maakte een dubbele portie dus 2x de ingrediëntenlijst).
  • Verwarm de oven voor naar 250 graden boven en onderwarmte, met de ovenplaat en eventueel pizzasteen erin. Gebruik je een pizzasteen dan dient deze 45 minuten in de hete oven voorverwarmd te worden voordat je de flammkuchen gaat bakken.
  • Leg een vel bakpapier op je aanrecht en bebloem deze licht. Verdeel het deeg in tweeën en rol 1 bal op het bakpapier uit tot de gewenste vorm. Ik ga gewoon voor ovaal en laat me leiden door het deeg. Zorg dat het deeg echt super dun wordt, hierdoor wordt het ook echt een grote flammkuchen waar je bijna doorheen kunt kijken (1 mm dik).
  • Verdeel 100 ml crème fraîche over het deeg en bestrooi met zout en peper. Optioneel kun je een halve theelepel mierikswortel per 100 ml crème fraîche eerst door de crème fraîche mengen. Snijd de ui flinterdun (eventueel met behulp van een keukenmachine of mandoline) en eg op de flammkuchen.
  • Bak de flammkuchen voor 10 minuten in de oven op een pizzasteen en in om en nabij 15 minuten zonder pizzasteen. Kijk zelf goed of hij mooi krokant en bruin is aan de randjes. Haal de flammkuchen uit de oven en laat op een koude ondergrond afkoelen, dus niet op de bakplaat.
  • Verdeel de zalm, dille en eventueel kappertjes over de flammkuchen en snij aan.

Tips

  • Ga uit van één flammkuchen per persoon als maaltijd maar je kunt hem ook bij de borrel serveren voor meer personen.