Het is koud en guur buiten dus ik vond het weer tijd voor zelfgemaakte flammkuchen! Dat vind ik nou echt zo’n leuk gerecht om in het weekend te maken. Op zaterdagochtend bereid ik het deeg voor om ‘s middags de haard aan te maken, een lekker speciaal biertje in te schenken en mijn pizzasteen in de oven te gooien. En dan begint het leuke werk: het deeg uitrollen! De textuur en geur van het deeg en de bloem zijn zo lekker en de zooi die het wordt in mijn keuken.. Daar kan ik echt van genieten (hoe gek dat misschien ook klinkt)! Als eerste flammkuchen maakte ik de klassieker: flammkuchen met spek en ui!
Flammkuchen is dus de Duitse benaming maar je hebt ook de Franse benaming tarte flambée. Hierin zal vast en zeker verschil zitten qua deeg en topping (wat je vaak ziet bij regionale recepten) maar het principe is hetzelfde. Hier in Nederland zie je hem toch meestal als flammkuchen op de kaart staan. Ik zie het – als speciaal bier fan – de laatste jaren steeds vaker staan op de hapjeskaart in (speciaal bier) cafés en het is dan ook een lekkere en leuke afwisseling op de bekende bittergarnituren!
Zelfgemaakt deeg
Je hebt natuurlijk kant en klaar deeg voor flammkuchen maar net als met pizza vind ik zelfgemaakt deeg veel lekkerder. Het draait toch voornamelijk om het krokante deeg bij flammkuchen want je belegt hem schaars dus daarom mag hij wel wat extra aandacht krijgen. Dat krokante deeg maakt hem juist zo lekker en daarom geef ik je graag mijn basisrecept! Hieraan heb ik lang gesleuteld, net als aan de oventemperatuur en bereidingstijd. Voor mij werkt dit recept en bereidingstijd perfect maar probeer het zelf uit en pas iets aan indien nodig. Temperaturen maken veel verschil zowel met het kneden van het deeg, het rijzen als de werking van een oven.
Keukenmachine
Naast dat zelfgemaakt deeg het allerlekkerst is, is het nauwelijks werk om het deeg zelf te maken want de keukenmachine doet het meeste werk. Een handmixer met deeghaken zou ook handig zijn mocht je geen keukenmixer hebben. Je hoeft alleen wat af te wegen en meten en het deeg uit te rollen. Heb je geen keukenmachine met deeghaken dan kun je het met de hand doen maar als je veel kookt en bakt dan is een keukenmachine zeker aan te raden!
Rijzen van het deeg
Ik vind het ook zo leuk om tijdens het rijzen van het deeg te zien hoe het leeft en groeit, zo gaaf! Ik dek de kom af met vershoudfolie dus zo kan ik goed controleren of hij goed rijst (of de plek misschien te koud is). Wat ik dus vaak doe is het ‘s ochtends maken en dan twee uur laten rijzen op een warme plek (een gesloten keukenkastje, in de oven die uitstaat, bij de verwarming maar pas op voor tocht!). Na het rijzen zet je de kom gewoonweg in de koelkast en zo kun je het wel een dag bewaren. Laat hem voor bereiden wel even op kamertemperatuur komen. Of je begint dus gewoon een paar uur voor het bakken ervan met het deeg bereiden. Net wat het beste uitkomt natuurlijk maar daarom is het zo fijn om hem in het weekend te maken als er wat meer tijd is (meestal dan).
Hieronder heb ik dus het basisrecept voor het flammkuchendeeg en heb ik het recept voor de bekendst flammkuchen, namelijk met spek en ui, gemaakt. Hieraan geef ik nog een optionele twist voor de liefhebber namelijk met zuurkool. Zeker geen must maar ik vind het zelf gewoon lekker! Probeer ook eens mijn flammkuchen met gerookte zalm!
Bakze!