Home Hapjes Flammkuchen met spek en ui

Flammkuchen met spek en ui

by Chivanne van Strijp-Peeters

Het is koud en guur buiten dus ik vond het weer tijd voor zelfgemaakte flammkuchen! Dat vind ik nou echt zo’n leuk gerecht om in het weekend te maken. Op zaterdagochtend bereid ik het deeg voor om ‘s middags de haard aan te maken, een lekker speciaal biertje in te schenken en mijn pizzasteen in de oven te gooien. En dan begint het leuke werk: het deeg uitrollen! De textuur en geur van het deeg en de bloem zijn zo lekker en de zooi die het wordt in mijn keuken.. Daar kan ik echt van genieten (hoe gek dat misschien ook klinkt)! Als eerste flammkuchen maakte ik de klassieker: flammkuchen met spek en ui!

Flammkuchen is dus de Duitse benaming maar je hebt ook de Franse benaming tarte flambée. Hierin zal vast en zeker verschil zitten qua deeg en topping (wat je vaak ziet bij regionale recepten) maar het principe is hetzelfde. Hier in Nederland zie je hem toch meestal als flammkuchen op de kaart staan. Ik zie het – als speciaal bier fan – de laatste jaren steeds vaker staan op de hapjeskaart in (speciaal bier) cafés en het is dan ook een lekkere en leuke afwisseling op de bekende bittergarnituren!  

Zelfgemaakt deeg

Je hebt natuurlijk kant en klaar deeg voor flammkuchen maar net als met pizza vind ik zelfgemaakt deeg veel lekkerder. Het draait toch voornamelijk om het krokante deeg bij flammkuchen want je belegt hem schaars dus daarom mag hij wel wat extra aandacht krijgen. Dat krokante deeg maakt hem juist zo lekker en daarom geef ik je graag mijn basisrecept! Hieraan heb ik lang gesleuteld, net als aan de oventemperatuur en bereidingstijd. Voor mij werkt dit recept en bereidingstijd perfect maar probeer het zelf uit en pas iets aan indien nodig. Temperaturen maken veel verschil zowel met het kneden van het deeg, het rijzen als de werking van een oven.  

Keukenmachine

Naast dat zelfgemaakt deeg het allerlekkerst is, is het nauwelijks werk om het deeg zelf te maken want de keukenmachine doet het meeste werk. Een handmixer met deeghaken zou ook handig zijn mocht je geen keukenmixer hebben. Je hoeft alleen wat af te wegen en meten en het deeg uit te rollen. Heb je geen keukenmachine met deeghaken dan kun je het met de hand doen maar als je veel kookt en bakt dan is een keukenmachine zeker aan te raden!  

Rijzen van het deeg

Ik vind het ook zo leuk om tijdens het rijzen van het deeg te zien hoe het leeft en groeit, zo gaaf! Ik dek de kom af met vershoudfolie dus zo kan ik goed controleren of hij goed rijst (of de plek misschien te koud is). Wat ik dus vaak doe is het ‘s ochtends maken en dan twee uur laten rijzen op een warme plek (een gesloten keukenkastje, in de oven die uitstaat, bij de verwarming maar pas op voor tocht!). Na het rijzen zet je de kom gewoonweg in de koelkast en zo kun je het wel een dag bewaren. Laat hem voor bereiden wel even op kamertemperatuur komen. Of je begint dus gewoon een paar uur voor het bakken ervan met het deeg bereiden. Net wat het beste uitkomt natuurlijk maar daarom is het zo fijn om hem in het weekend te maken als er wat meer tijd is (meestal dan). 

Hieronder heb ik dus het basisrecept voor het flammkuchendeeg en heb ik het recept voor de bekendst flammkuchen, namelijk met spek en ui, gemaakt. Hieraan geef ik nog een optionele twist voor de liefhebber namelijk met zuurkool. Zeker geen must maar ik vind het zelf gewoon lekker! Probeer ook eens mijn flammkuchen met gerookte zalm!

Bakze! 

Flammkuchen met spek en ui

0 from 0 votes
Stuks

2

stuks
Voorbereiding en wachttijd

1

uur 

30

minuten
Bereiding en oven tijd

45

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 5 gram gedroogde gist

  • 300 gram bloem

  • snuf zout

  • 170 ml lauwwarm water (37 graden zijn)

  • 2,5 eetlepel olijfolie

  • 1 theelepel zout

  • extra bloem voor het uitrollen

  • 200 ml crème fraîche

  • 125 gram gerookte spekjes

  • 1 (rode) ui

  • (verse) tijm

  • peper en zout

  • optioneel: zuurkool

  • benodigdheden
  • keukenmachine of mixer met deeghaak

Stappen

  • Meet en weeg de bloem, gist en olijfolie af en doe ze in de keukenmachine met deeghaken. Zet de mixer op de laagste stand aan en voeg langzaamaan het water toe. Voeg na 2 minuten 1 theelepel zout toe. Mix het geheel nu op middelhoge stand voor 10 minuten totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan. Heb je een mixer met deksel tegen opvliegende ingrediënten, plaats deze dan erop zodat de warmte bewaard blijft. Niet eerder want anders kan de werking van het gist verstoord worden.
    Het deeg mag na 10 minuten dus elastisch en ook nog een klein beetje plakkerig aan de kom en je handen zijn. Voeg eventueel nog een beetje water toe als het te droog is of juist wat bloem als het te nat is. Op de foto zie je wat er van deeg aan mijn mixkom bleef plakken en kun je de textuur dus afleiden.
  • Maak een bal van het deeg en leg deze in een ingevette schone kom met vershoudfolie en laat ongeveer 1,5 tot 2 uur rijzen op een warme plek, totdat het deeg verdubbeld is. Je ziet op de foto dat de warmte gevangen zit onder de folie. De snelheid van het rijzen is afhankelijk van hoe warm het is maar na 2 uur is het sowieso goed. Op de foto’s zie je het effect van het rijzen (NB: ik maakte een dubbele portie dus 2x de ingrediëntenlijst).
  • Verwarm de oven voor naar 250 graden boven en onderwarmte, met de ovenplaat en eventueel pizzasteen erin. Gebruik je een pizzasteen dan dient deze 45 minuten in de hete oven voorverwarmd te worden voordat je de flammkuchen gaat bakken.
  • Leg een vel bakpapier op je aanrecht en bebloem deze licht. Verdeel het deeg in tweeën en rol 1 bal op het bakpapier uit tot de gewenste vorm. Ik ga gewoon voor ovaal en laat me leiden door het deeg. Zorg dat het deeg echt super dun wordt, hierdoor wordt het ook echt een grote flammkuchen waar je bijna doorheen kunt kijken ( 1 mm dik).
  • Verdeel een bekertje crème fraîche over het deeg en strooi er de tijmblaadjes over. Bestrooi met peper en zout. Snijd de ui flinterdun (eventueel met behulp van een keukenmachine of mandoline), leg op de flammkuchen en verdeel de spekreepjes.
  • Bak de flammkuchen voor 10 minuten in de oven op een pizzasteen en in om en nabij 15 minuten zonder pizzasteen. Kijk zelf goed of hij mooi krokant en bruin is aan de randjes. Haal de flammkuchen uit de oven en laat op een koude ondergrond afkoelen, dus niet op de bakplaat.
  • Strooi er nog wat verse tijm overheen ter garnering. Optioneel doe je nog een beetje zuurkool op de flammkuchen of serveer je het ernaast.

Tips

  • Je kunt het deeg een dag van tevoren maken, laten rijzen en met vershoudfolie in de koelkast bewaren tot gebruik. Laat van te voren een half uurtje op kamertemperatuur komen en zorg dat je eventuele pizzasteen 45 minuten in de hete oven verwarmd is voor het beste resultaat.
  • Als maaltijd eet je er één per persoon maar bij de borrel kun je er met vier tot zes personen van eten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker