Bij de borrel Broodrecepten en gerechten Lunchgerechten Vegetarisch

Flatbread met erwtenpesto

Dit is dus zo’n gerecht waar ik spontaan zin in krijg als ik de foto’s zie! Brood met dip is één van mijn favoriete hapjes voor bij de borrel maar ook bij een barbecue kan ik me helemaal tegoed doen aan stokbrood met allerlei tapenade’s, humus en salades. Zodoende besloot ik er een gerecht van te maken. 

Zoals je aan de categorieën ziet past dit gerecht bij vele gelegenheden. Je kunt ze voor lunch maken, bij een borrel of barbecue serveren, als hoofdgerecht en zelfs als bijgerecht. Wij aten hem op een heerlijke zomeravond met zijn drietjes. Ik was zo trots dat Merijn ook aan het smikkelen was. Hij is een moeilijke eter maar net zoals zijn moeder dol op brood met smeersels. Blij dat ik was dat hij groenten, goede vetten en eiwitten binnen kreeg en ook nog eens calcium.  

Dit is zo’n gezellig knoeimaaltje. Ik heb de flatbreads op de picknicktafel gezet met een schaaltje erwtenpesto, cottage cheese, verse erwtejes, kiemen en wat paprikapoeder en olijfolie erbij. Zo kan iedereen net zo veel pakken van wat dan ook als hij wilt. Gegrild flatbread wordt wat krokanter dus met het nemen van een hap (lekker met de handen) breekt het en valt er wat. Ik hou daarvan!  

De erwtenpesto wordt gemaakt met munt, cashewnoten, Pecorino Romano, knoflook, olijfolie en citroensap. Een heerlijke combinatie. De kiemen maken het helemaal af dus laat deze zeker niet weg!  

Ook al is de herfst begonnen, kun je heerlijk genieten van dit gerecht als lichte en gezonde maaltijd of lunch en steel je zeker de show als je dit serveert bij een gezellige thuisborrel! 

Flatbread met erwtenpesto

Personen

4

personen
Bereiding

30

minuten

Ingrediënten

  • afbak flatbread of naanbrood naturel (vind je bij het Oosterse schap in de supermarkt) naar wens hoeveel

  • 500 gram diepvrieserwten

  • 2 handenvol verse munt (30 gram)

  • 100 gram gebrande en gezouten cashewnoten

  • 75 gram Pecorino Romano (of andere harde kaas)

  • 2 tenen knoflook

  • 120 ml extra vierge olijfolie

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 bakje cottage cheese (hüttenkäse)

  • kiemen of tuinkers

  • peper en zout

  • paprikapoeder

  • arachideolie of rijstolie

  • benodigdheden
  • staafmixer

Stappen

  • Kook de erwten in gezouten water in 4 minuten gaar. Giet af in een vergiet en koel ze onder de stromende kraan.
  • Doe ¾ van de erwten, 2 handenvol verse munt, 100 gram cashewnoten, 75 gram geraspte Pecorino Romano, 2 gepelde tenen knoflook, 120 ml extra vierge olijfolie en 1 eetlepel citroensap in de kom van je staafmixer. Mix tot een gladde emulsie en breng op smaak met peper. Zout is waarschijnlijk niet nodig door de zoute kaas en cashewnoten. Proef en voeg evenuteel wat meer olie en/of citroensap toe. Hij blijft dik en niet zo dun en vloeibaar als “normale” pesto. Zet afgedekt in de koelkast.
  • Verwarm een grillpan en vet hem met behulp van een keukenrolpapier in met rijstolie of arachideolie (verbrand minder snel). Vet hem na het draaien weer in. Grill de flatbreads aan beide kanten totdat ze wat geblakerd zijn. Je kunt ze helpen door met een spatel erop te duwen. Flatbread wordt gauw krokant dus niet te lang maar ik vind het zelf persoonlijk niet erg als de krokant zijn en breken met eten.
  • Leg de flatbreads op een schaal en serveer ze door ze zelf al te beleggen of zet de ingrediënten op tafel en laat iedereen ze zelf naar wens beleggen. Je maakt ze door de te bestrijken met de erwtenpesto, er wat hele erwten over te strooien, een flinke dot cottage cheese, wat paprikapoeder en de kiemen. Zet wat olijfolie erbij voor de liefhebber.

Tips

  • Flatbread is wat krokanter en naanbrood wat zachter en taaier. Kies dus zelf wat je lekker vindt of wissel eens af.