Voorgerechten

Forel tartaar

Ik had zin in een voorgerechtje! Waarom wachten tot Kerst of Pasen, toch? Echt een feestje vind ik het altijd om een voorgerecht te eten en in een restaurant is het mijn favoriete gang.

Een tartaar van biefstuk of zalm heeft iedereen wel eens gegeten en deze zie je ook vaak terug op de kaart van het restaurant. Het zijn dan ook echte klassiekers en terecht dat ze er niet van de kaart verdwijnen want ze zijn verrukkelijk!  

Het leek me leuk om een tartaar te maken van vis en ik koos voor gerookte forel. Deze smaakt een beetje “grondig” en daarom vond ik dat hij een zoet-zuurtje goed kon gebruiken. Dit heb ik gedaan in de vorm van Granny Smith appel en dit zorgt ook gelijk voor wat bite in het gerecht. Hieraan draagt ook de bleekselderij bij. De dressing maak ik van crème fraîche waardoor hij lekker smeuïg wordt en voor wat pit gaat er mierikswortel in. Het geheime ingrediënt van deze tartaar is Limburgse appelstroop! Dat geeft ook dat gekke kleurtje in de dressing. Niet zo mooi maar ach, de smaak is wat uiteindelijk telt!    

Dit voorgerecht staat ook in een handomdraai op tafel dus dat is ook weer mooi meegenomen. Wij vonden hem heerlijk en ik hoop dat hij binnenkort of met Kerst of Pasen anders ook bij jou op het menu staat! 

Forel tartaar

Personen

4

personen
Bereiding

20

minuten

Ingrediënten

  • 350 gram gerookte forel

  • 1 kleine stengel bleekselderij

  • 1/2 Granny smith appel

  • paar takjes verse bieslook

  • 1 theelepel mierikswortel

  • 100 ml crème fraîche

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 theelepel appelstroop

  • sla

  • zout en peper

  • olijfolie

Stappen

  • Snijd de forel in kleine stukjes en doe ze in een kom. Was en schil de bleekselderij, snij hem in de lengte doormidden en vervolgens in kleine stukjes. Schil de appel en snij in kleine blokjes. Voeg de bleekselderij en appel aan de kom toe en meng er 1 eetlepel citroensap doorheen. De andere helft van de appel kun je insmeren met citroensap en zo in de koelkast bewaren om later te eten.
  • Meng in een kommetje de crème fraîche, mierikswortel, appelstroop, peper en zout en eventueel een eetlepel water om de saus wat dunner te maken. Hak de bieslook fijn en voeg toe. Meng de saus door de forel.
  • Gebruik een kookring om de forel tartaar mooi over 4 borden te verdelen maar je kunt het ook bijvoorbeeld in een wijnglas serveren of een leuk kommetje.
  • Maak de tartaar af met was sla, de binnenste gele blaadjes van de bleekselderij, sprietjes bieslook en een paar druppels olijfolie.

Tips

  • Dit voorgerecht is lekker met meerzaden stokbrood en kruidenroomkaas.