Home Lunchgerechten Frisse Caesar salade

Frisse Caesar salade

by Chivanne van Strijp-Peeters

Het is lente! Dat vraagt om lichte, luchtige gerechten en daarom trap ik de lente af met een frisse Caesar salade. Super als voorgerecht voor Pasen, of als een echte verwenlunch! 

Deze Caesar salade is zo lekker fris, omdat ik een slankere dressing maak met yoghurt en citroenzest.  Ik gebruik een combinatie van een beetje mayonaise en goede extra vierge olijfolie, met yoghurt dus. Het fijne aan yoghurt is, dat hij een stuk lichter is dan olie/mayonaise én een klein zuurtje heeft.  

Dit zuurtje haal ik omhoog met de andere frisse smaakmaker: de zest van een citroen. In de schil van de citroen zitten heerlijke oliën, die echt het zoete citroenaroma meegeven aan de dressing. Zo lekker! 

Deze frisse Ceasar salade bevat ook ‘gewoon’ ansjovis, Worcestershiresaus en knoflook. Deze zijn kenmerkend voor een Ceasar dressing en mogen daarom niet ontbreken. Parmezaanse kaas mag ook niet ontbreken, maar in plaats van deze geraspt door de dressing of over de salade te strooien (waarmee je de salade dus behoorlijk zwaar maakt), rasp ik wat krullen over het salade als geheel. Een stuk slanker maar vooral veel lekkerder!  

Voor nog een lekker zoute touch, bak ik Schwarzwalder schinken knapperig en bak ik de kipfilet goudbruin en knapperig van buiten, en mals van binnen. Van oud brood heb ik verse croutons erbij gebakken.  

Laat mijn frisse Ceasar salade smaken en gebruik de rest van de ansjovis eventueel om deze gnocchi broccoli schotel mee te maken!  

Frisse Caesar salade

Personen

2

personen
Bereiding

30

minuten

Ingrediënten

  • 200 gram kipfilet

  • 3 plakken Schwarzwalder Schinken

  • 2 of 3 little gem sla, of 1 grote Romainesla

  • Parmezaanse kaas

  • 2 theelepels kappertjes

  • 3 ansjovisfilets

  • 2 eetlepels yoghurt (liefst Griekse of volle yoghurt)

  • 2 eetlepels mayonaise

  • 1 theelepel worcestershiresaus

  • 1 teentje knoflook

  • 1 citroen

  • brood

  • optioneel: 2 takjes verse rozemarijn voor croutons

  • olijfolie

  • peper en zout

Stappen

  • Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ham knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kruid de kipfilet met peper en zout en bak in het achtergebleven vet goudbruin en gaar, in ongeveer 10 minuten. Controleer eventueel om zeker te weten dat ze gaar zijn. Haal de kipfilets uit de pan en laat ze ze op een bord, onder aluminiumfolie, rusten.
  • Snijd het brood in blokjes en doe ze samen met 2 eetlepels olijfolie, zout en eventueel rozemarijn in een afsluitbare zak en hussel goed door elkaar. Bak de croutons in het achtergebleven vet knapperig en bruin. Laat op een bord afkoelen.
  • Snijd het kontje van de sla en vervolgens het kropje in de breedte nogmaals doormidden. Was en droog de sla.
  • Hak de ansjovisfilets fijn en doe ze in een kommetje. Voeg hier 2 eetlepels yoghurt, 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel olijfolie, 1 theelepel Worcestersauce, peper en zout, 1 uitgeknepen teen knoflook en de zest van de gewassen citroen aan toe. Meng door elkaar.
  • Hak de kappertjes grof. Snijd de kipfilet in plakken en de ham grof (of versnipper met je handen).
  • Maak de borden of saladekom op door te starten met de sla en hierop de kip, ham, kappertjes, croutons en dressing te draperen. Maak af door met een aardappelschilmesje reepjes Parmezaanse kaas te maken.

Misschien vind je dit ook lekker