Home Lunch recepten Garnalensalade met harissa 

Garnalensalade met harissa 

by Chivanne van Strijp-Peeters

Deze supersnelle garnalensalade maakt een zalige lunch! Zorg dat je de dag ervoor de garnalen laat ontdooien zodat je ze ‘s avonds kunt marineren. De volgende dag is het een kwestie van even flink aanbakken voor dat “schroeieffect” en dan ben je praktisch klaar! 

Cocktailgarnalen 

Voor deze garnalensalade met harissa gebruik ik gekookte en gepelde cocktailgarnalen uit de vriezer. Enkel het staartje zit er nog aan. Deze kun je eventueel eerst eraf halen zodat je dat niet tijdens het eten hoeft te doen. Dit doe ik normaal ook maar voor de foto staat een staartje mooier 😉.  

Laat de garnalen de dag ervoor dus ontdooien. Maak ‘s avonds in een handomdraai een dressing van zonnebloemolie, een geperste teen knoflook, citroensap en harissa en klaar is kees. De rode harissa geeft de roze garnalen een mooie oranje kleur, dit zie je goed op de foto’s. 

Als je ze gaat bakken verhit je een beetje olie in een gloeiendhete koekenpan (of grillpan) en bak je de garnalen aan beide kanten aan totdat de harissa wat geschroeid raakt. De garnalen zijn al voorgekookt en daarom wil je ze enkel kort (maximaal 2 minuten) bakken.

Harissa 

Harissa is een Noord-Afrikaanse saus, eigenlijk meer een soort sambal. Hij wordt namelijk ook gemaakt van rode pepers en verder zit er vaak tomatenpuree, paprika, knoflook, olie, zout en kruiden/specerijen in zoals koriander en komijn. Je hebt meerdere soorten maar ik koos voor de ‘normale’. Geen milde of rose harissa dus, bijvoorbeeld. Eerder maakte ik gehaktballetjes in harissasaus en marineerde ik er halloumi in voor een lekkere salade. Marineer er ook eens een stukje vis of biefstuk in!  

Salade 

Je kunt voor deze garnalensalade met harissa een slamelange naar keuze nemen. De mijne was Jumbo Fijnproeverssla Melange die bestaat uit frisee, radicchio rosso en veldsla. Ik zou persoonlijk wat hardere slasoorten nemen dus niet alleen veldsla, kropsla of rucola maar frisee, ijsbergsla en romainesla zijn goede keuzes. 

Door de salade gaat nog een rode paprika om in het smaakpalet van de harissa te blijven. De dressing hield ik simpel, met enkel olie, citroensap en zout. De koriander maakt de salade helemaal af! Gebruik platte peterselie of bieslook als je niet van koriander houdt. 

Om de salade wat meer bite te geven bakte ik nog wat broodcroutons in een hete koekenpan met olie krokant.

Garnalensalade met harissa 

0 from 0 votes
Porties

2

personen
Voorbereiding

5

minuten
Bereiding

10

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 450 gram 450 cocktailgarnalen gekookt en gepeld, ontdooid

  • 4 4 theelepels Harissa (mild of pittig)

  • 1 1 rode paprika, in kleine blokjes van 0,5 cm

  • 1 1 teen knoflook

  • citroensap

  • verse koriander

  • 2 2 harde witte broodjes of stokbrood, in blokjes van 1 cm

  • zonnebloemolie

  • zout

Stappen

  • Meng in een kommetje 4 theelepels harissa, 1 geperste teen knoflook, 3 eetlepels zonnebloemolie, 1 eetlepel citroensap en zout door elkaar. Doe de garnalen in een afsluitbare bak en giet de marinade er overheen. Meng goed door en laat het liefst en nacht in de koelkast marineren. Een half uur zou ik minimaal aanhouden, mocht je vlak voor bereiden pas beginnen.
  • Verdeel de salade over twee borden en verdeel de paprika erover. Bak in een droge hete koekenpan de broodblokjes totdat ze droog zijn en giet er dan een eetlepel zonnebloemolie en wat zout overheen. Haal uit de pan.
  • Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een gloeiendhete koekenpan of grillpan. Bak de garnalen aan beide kanten aan voor ongeveer 1 minuut per kant. Het liefst totdat ze wat geblakerd zijn maar rek het niet te lang.
  • Maak in een kommetje een dressing van 3 eetlepels zonnebloemolie, 1 eetlepel citroensap en zout. Verdeel over de salade. Strooi de croutons erover en leg de garnalen op de salade. Strooi een handjevol verse koriander over de salade.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker