Deze supersnelle garnalensalade maakt een zalige lunch! Zorg dat je de dag ervoor de garnalen laat ontdooien zodat je ze ‘s avonds kunt marineren. De volgende dag is het een kwestie van even flink aanbakken voor dat “schroeieffect” en dan ben je praktisch klaar!
Cocktailgarnalen
Voor deze garnalensalade met harissa gebruik ik gekookte en gepelde cocktailgarnalen uit de vriezer. Enkel het staartje zit er nog aan. Deze kun je eventueel eerst eraf halen zodat je dat niet tijdens het eten hoeft te doen. Dit doe ik normaal ook maar voor de foto staat een staartje mooier 😉.
Laat de garnalen de dag ervoor dus ontdooien. Maak ‘s avonds in een handomdraai een dressing van zonnebloemolie, een geperste teen knoflook, citroensap en harissa en klaar is kees. De rode harissa geeft de roze garnalen een mooie oranje kleur, dit zie je goed op de foto’s.
Als je ze gaat bakken verhit je een beetje olie in een gloeiendhete koekenpan (of grillpan) en bak je de garnalen aan beide kanten aan totdat de harissa wat geschroeid raakt. De garnalen zijn al voorgekookt en daarom wil je ze enkel kort (maximaal 2 minuten) bakken.
Harissa
Harissa is een Noord-Afrikaanse saus, eigenlijk meer een soort sambal. Hij wordt namelijk ook gemaakt van rode pepers en verder zit er vaak tomatenpuree, paprika, knoflook, olie, zout en kruiden/specerijen in zoals koriander en komijn. Je hebt meerdere soorten maar ik koos voor de ‘normale’. Geen milde of rose harissa dus, bijvoorbeeld. Eerder maakte ik gehaktballetjes in harissasaus en marineerde ik er halloumi in voor een lekkere salade. Marineer er ook eens een stukje vis of biefstuk in!
Salade
Je kunt voor deze garnalensalade met harissa een slamelange naar keuze nemen. De mijne was Jumbo Fijnproeverssla Melange die bestaat uit frisee, radicchio rosso en veldsla. Ik zou persoonlijk wat hardere slasoorten nemen dus niet alleen veldsla, kropsla of rucola maar frisee, ijsbergsla en romainesla zijn goede keuzes.
Door de salade gaat nog een rode paprika om in het smaakpalet van de harissa te blijven. De dressing hield ik simpel, met enkel olie, citroensap en zout. De koriander maakt de salade helemaal af! Gebruik platte peterselie of bieslook als je niet van koriander houdt.
Om de salade wat meer bite te geven bakte ik nog wat broodcroutons in een hete koekenpan met olie krokant.