Home Salades Gegrilde halloumi salade met harissa en aspergetips

Gegrilde halloumi salade met harissa en aspergetips

by Chivanne van Strijp-Peeters

Hmmm gegrilde halloumi salade! Ook wel squeaky-cheese genoemd want als je hem eet dan piept hij zo gek in je mond. Moet er elke keer om lachen. Voor wie hem nog niet kent: het is een Grieks kaasje meestal gemaakt naar een combinatie van koeienmelk, geitenmelk en schapenmelk. Dit kaasje is zeer geschikt om te verwarmen zonder dat hij smelt. Ideaal dus voor op de grill of om bijvoorbeeld te frituren.

Één van de eerste zonnige lentedagen vroeg mijn man mij wanneer we weer eens halloumi eten. Normaal verwerk ik hem in een flatbread met baba ganoush, heerlijk, maar met de eerste zonnestralen (die ook flink warm waren!) had ik zin in een salade. Dit keer een salade met zoete botersla, milde harissa (zodat de paprika-en-andere-ingrediënten-smaak subtiel aanwezig zijn) en groene aspergetips.

Een echt lente-/zomerslaatje vind ik! De aspergetips en kaas gaan op de grill dus je kan de salade ook buiten op de barbecue bereiden. Naast het grillen heb je er ook nauwelijks werk aan dus genoeg tijd om lekker van de zon te genieten. Hopelijk gaat deze heerlijke gegrilde halloumi salade ook tot één van jouw favoriete salades behoren!

Gebruik de rest van de harissa om bijvoorbeeld gehaktballetjes in harissasaus te maken!

Gegrilde halloumi salade met harissa en aspergetips

Personen

3

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

20

minuten

Ingrediënten

  • 450 gram halloumi (bijvoorbeeld van Dodoni)

  • 3 eetlepels milde harissa (SouQ o.m. verkijgbaar bij AH)

  • 1 citroen (liefst biologisch want we gebruiken de zest)

  • groene aspergetips

  • olijfolie

  • 200 gram botersla

  • handjevol peterselie

  • zout en peper

  • Benodigdheden
  • fijne rasp

  • grillpan

Stappen

  • Maak een marinade van 3 eetlepels harissa en 2 eetlepels olijfolie. Snijd de halloumi in de breedte doormidden en vervolgens in de lengte in vieren. Wentel deze door de marinade en laat even staan.
  • Verhit een grillpan. Snijd de onderkant van de aspergetips (niet te veel) en meng ze in een kom met wat olijfolie.
  • Gril de asperges voor ongeveer 5 minuten zodat ze mooie donkere strepen krijgen. Bewaar ze voor later.
  • Leg nu één voor één de halloumi voorzichtig in de grillplan. Dicht naast elkaar zodat ze er allemaal in passen. Gooi de marinade niet weg! Na een paar minuutjes kun je voorzichtig proberen of ze loslaten. Doe dit één voor één en houd ze allemaal apart van elkaar goed in de gaten want het ene deel van de pan kan warmer zijn dan het andere. Als ze mooi bruin zijn en loslaten draai je ze voorzichtig met twee lepels om en wacht je totdat de rest klaar is.
  • In de tussentijd verdeel je de botersla over 3 borden. Trek de peterselie van de blaadjes en strooi over de sla.
  • Was de citroen en rasp met een fijne rasp de zest van de citroen. Houd apart.
  • Maak een sladressing van 4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels citroensap, flink wat zout en peper.
  • Als de halloumi klaar is verdeel je de sladressing over de botersla en dan de aspergetips. Leg nu de halloumi op de sla en drapeer hier nog wat van de harissadressing over. Ten slotte bestrooi je het gerecht met de citroenzest.

Tips

  • Lekker met ciabattabrood

Misschien vind je dit ook lekker