Home Hoofdgerechten met vlees Gehaktbal pakketjes met spitskool 

Gehaktbal pakketjes met spitskool 

by Chivanne van Strijp-Peeters

De sappigste gehaktballen uit de oven, gewikkeld in spitskool! Deze leuke pakketjes maak ik met het vlees van braadworstjes. Dit vlees is al gekruid en dat proef je! 

Een tweede en de voornaamste reden is dat deze braadworstjes worden gemaakt van varkensgehakt, wat van nature meer vet bevat dan rundergehakt en de gehaktballen lekker sappig maakt. Maak je niet druk om het vetgehalte want na bereiding staan ze in een laagje vet wat eruit gesijpeld is maar dus niet ten koste van de smaak.  

Daarnaast blijven ze zo sappig omdat ze “beschermd” worden door de spitskool bladeren en zijn ze extra smeuïg door een beetje geraspte kaas. Zo lekker! 

Ik had de benodigde bladeren van de spitskool getrokken om de pakketjes te maken en hield nog een halve spitskool over. Dit kon ik natuurlijk niet weggooien dus ik besloot ze te roosteren in de oven. Lekker met wat kerriepoeder en na bereiding had hij de perfecte structuur. Sommige delen waren nog een beetje knapperig en anderen zacht en licht geblakerd. Perfect!  

Een heerlijk gerecht waarbij spitskool een mooie plek inneemt. Geef er wat gebakken aardappelen bij en je maaltijd is compleet.  

Zie mijn tip voor het gebruik van minder vlees en meer geroosterde spitskool!  

Gehaktbal pakketjes met spitskool 

Stuks

6

stuks
Bereiding

20

minuten
Oventijd

35

minuten

Ingrediënten

  • 1 spitskool

  • 600 gram braadworst

  • 30 gram geraspte belegen kaas

  • 1 witte ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • 1 theelepel mosterd

  • 1 theelepel uienpoeder

  • 1 ei

  • 2 eetlepels paneermeel

  • peper en zout

  • olijfolie

Stappen

  • Verwarm de oven voor naar 160 graden hetelucht.
  • Snijd 2 cm van de kont van de spitskool. Haal voorzichtig de bladeren los waarbij je probeert ze niet te scheuren. De eerste 5 – 6 zullen lukken, daarna scheuren ze maar die bladeren gebruiken we ergens anders voor. Deze buitenste gebruiken we voor de pakketjes dus houd deze apart.
  • De allergrootste bladeren kun je eventueel in de lengte doormidden snijden zodat ze allemaal ongeveer 10 cm breed zijn. Snijd de nerven uit de bladeren, deze zijn taai.
  • Dompel de buitenste bladeren één voor één onder in een kom met kokend water. Laat ze uitlekken op een theedoek en droog ook de bovenkant met een theedoek.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook op laag vuur aan.
  • Snijd de worsten met een scherp mes in de lengte in, en doe het vlees in een kom. Voeg hier een theelepel mosterd, de geraspte kaas, het ei, 2 eetlepels paneermeel en peper aan toe. Zout is niet nodig want het vlees is al gekruid. Doe de ui en knoflook erbij en vermeng met je handen tot een geheel.
  • Maak nu 6 gehaktballen van het vlees en leg ze op een spitskoolblad. Vouw deze er omheen en leg ze op hun kop, met de vouwnaden naar beneden, in een met olijfolie ingevette ovenschaal. Houd je spitskool over dan kun je eventuele “open” zijkanten hiermee dichten.
  • Doe 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel uienpoeder en peper en zout in een andere ovenschaal. Vermeng met een lepel en hussel hier vervolgens met je handen de overige spitskool bladeren goed doorheen.
  • Zet beide schalen 35 minuten in de oven. Laat de gehaktballen eventueel uitlekken op een paar vellen keukenrolpapier. Ze staan na bereiding in een laagje vet (vol van smaak, dit kun je ook over de pakketjes druppelen).

Tips

  • Je kunt de hoeveelheid vlees ook eventueel aanpassen naar 400 gram braadworst. Maak er dan 1 teen knoflook van en voeg iets minder ui toe. De rest van de hoeveelheden kun je gelijk houden. Blancheer dan minder bladeren en rooster deze mee.  
  • Lekker met gebakken aardappelen.  

Misschien vind je dit ook lekker