Hoofdgerechten met vlees

Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

Grootmoeders gehaktballen in een volle hartige uiensaus met rundvleesfond en bruin bier.. Hoe Bourgondisch is dat?! 

De donkere dagen zijn weer aangevangen en dat doet me verlangen naar huiselijkheid en warme nostalgische gerechten. Zo fijn om dan een lekkere grote gehaktbal met saus en puree op je bordje te hebben. 

De gehaktballen pasten net tegen elkaar aan in mijn braadketel, kun je dat geloven? Ik ging voor joekels! Ze smelten vet weg en op één van de foto’s zie je het resultaat in de braadpan na het bakken. Wil je dus grote ballen? Maak ze groter dan wat je uiteindelijk op je bord wil hebben. Als je mijn ingrediëntenlijst ziet dan zie je dat ik met een kilo gehakt zes ballen maakte en dus een bal van zo’n 160 gram per stuk.  

Toen hij op mijn bord lag waren mijn ogen echter groter dan mijn maag en lustte ik er vast en zeker nog één. Ik had die joekels die ik draaide immers voor ogen. Maar nope, het vult goed zo’n Bourgondisch maaltje! Nog even een noot voor de duidelijkheid: ik gebruik ontbijtborden op mijn foto dus ze lijken groter 😉. Ik hou het dus bij deze afmeting maar houd er dus rekening mee dat ze kleiner uitpakken door de bereiding zeker als je minder gehakt per persoon gebruikt als ik deed.  

De ballen stoven gaar en geven gelijk smaak af aan de uiensaus. Deze is zo makkelijk te maken dat je stiekem niet geloofd dat hij zo smaakvol is! De uien zorgen voor een zoetje, er gaat een beetje kruidnagel in voor grootmoeders smaak en het rundvleesfond zorgt voor een diepe, rijke, vleessmaak. Erbij gaat een flesje bruin bier die zorgt voor diepgang en de saus speciaal maakt. Dit lichte bittertje gaat heel goed samen met de gehaktballen! Zeker geen kidsproof gerecht dit! Voor wat balans (zuurtje) gaat er HP saus bij maar Worcestersaus kan ook prima.  

Laat het smaken!  

Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

Stuks

6

stuks
Voorbereiding en wachttijd

45

minuten
Bereiding en stooftijd

1

uur 

Ingrediënten

  • gehaktballen
  • 1000 gram half om half gehakt

  • 2 eieren

  • 80 gram paneermeel

  • 2 theelepels fijne mosterd

  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat

  • zout en peper

  • saus
  • 500 gram gele uien (4 a 5)

  • 350 ml kalfs- of rundvleesfond (1 pot)

  • 300 ml bruin bier (1 flesje)

  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel of 1 hele

  • 50 gram roomboter

  • 3 volle eetlepels bloem

  • 1 eetlepel HP saus of Worcestersauce

Stappen

  • Meng de ingrediënten voor de gehaktballen en draai er gehaktballen van. Dicht de “lijnen” door er met je vinger langs te strijken en ze dus volledig egaal rond zijn. Met bakken openen die lijnen zich namelijk en kunnen er stukjes gehakt afbreken. Ik maakte grote gehaktballen en maakte er zes maar je kunt er makkelijk acht ballen mee maken of meer, afhankelijk van hoe groot je ze wilt hebben. Laat de ballen afgedekt in de koelkast een half uur opstijven (of 15 minuten in de vriezer).
  • Snijd de uien in halve ringen. Verhit de roomboter in een grote braadketel en bak de gehaktballen rondom bruin in 10 minuten. Draai ze elke minuut met behulp van 2 eetlepels. Haal de ballen uit de pan en leg ze op een bord. Bak nu de uien aan op middelmatig vuur, totdat ze zacht en glazig zijn. Voeg de bloem en knuidnagel toe en bak even mee.
  • Voeg de vleesfond, het bier en 1 eetlepel HP of Worcestersauce toe. Leg de gehaktballen erin, breng aan de kook en laat 45 minuten stoven op laag vuur, 30 minuten met en eventueel 15 minuten zonder deksel op de pan om de saus nog meer in te dikken. Draai ze af en toe eens om. Breng de saus na 45 minuten op smaak met peper en zout.

Tips

  • Lekker met mijn knolselderij-aardappel-puree. Deze kun je tijdens het stoven van de gehaktballen maken. 
  • Maak net zo’n grote portie als ik, ook al eet je met minder dan 6 personen en vries de ballen en saus in porties in. Even opwarmen in de magnetron en klaar! Warm je ze op in de pan, voeg dan een beetje water toe want de saus dikt dan nog verder in. Verwarm met deksel op de pan.