Gehaktballen in bruin bier met uiensaus. Oftewel: grootmoeders gehaktballen in een volle hartige uiensaus met rundvleesfond en bruin bier.. Hoe Bourgondisch is dat?! De donkere dagen zijn weer aangevangen en dat doet me verlangen naar huiselijkheid en warme nostalgische gerechten. Zo fijn om dan een lekkere grote gehaktbal met saus en puree op je bordje te hebben.
De gehaktballen pasten net tegen elkaar aan in mijn braadketel, kun je dat geloven? Ik ging voor joekels! Ze smelten vet weg en op één van de foto’s zie je het resultaat in de braadpan na het bakken. Wil je dus grote ballen? Maak ze groter dan wat je uiteindelijk op je bord wil hebben. Als je mijn ingrediëntenlijst ziet dan zie je dat ik met een kilo gehakt zes ballen maakte en dus een bal van zo’n 160 gram per stuk.
Toen hij op mijn bord lag waren mijn ogen echter groter dan mijn maag en lustte ik er vast en zeker nog één. Ik had die joekels die ik draaide immers voor ogen. Maar nope, het vult goed zo’n Bourgondisch maaltje! Nog even een noot voor de duidelijkheid: ik gebruik ontbijtborden op mijn foto dus ze lijken groter 😉. Ik hou het dus bij deze afmeting maar houd er dus rekening mee dat ze kleiner uitpakken door de bereiding zeker als je minder gehakt per persoon gebruikt als ik deed.
Bruin biersaus/uiensaus
De gehaktballen stoven gaar en geven gelijk smaak af aan de uiensaus. Deze is zo makkelijk te maken dat je stiekem niet geloofd dat hij zo smaakvol is! De uien zorgen voor een zoetje, er gaat een beetje kruidnagel in voor grootmoeders smaak en het rundvleesfond zorgt voor een diepe, rijke, vleessmaak. Erbij gaat een flesje bruin bier die zorgt voor diepgang en de saus speciaal maakt. Dit lichte bittertje gaat heel goed samen met de gehaktballen! Zeker geen kidsproof gerecht dit! Voor wat balans (zuurtje) gaat er HP saus bij maar Worcestersaus kan ook prima.
Trek in meer ballen maar dan anders? Probeer dan eens deze salie-venkel gehaktballetjes in tomatensaus, gevuld met mozzarella of weer iets heel anders: gehaktballetjes in harissasaus!