Gehaktballetjes in tomatensaus zijn altijd een goed idee! Zo maakte eerder gevulde gehaktballetjes met mozzarella in een tomaten-saliesaus en gaf er dus een Italiaans tintje aan. Ditmaal ging ik op de Noord-Afrikaanse toer met de Marokkaanse kruidenmix Ras el hanout en maakte deze gehaktballetjes met Ras el hanout in harissasaus: een tomatensaus met harissa en kikkererwten.
Gehaktballetjes met Ras el hanout
Ras el hanout is een specerijenmix die uit wel 25 verschillende ingrediënten kan bestaan! Je kunt je bijna niet voorstellen wat een hoop smaak traditionele Noord-Afrikaanse gerechten hebben. Ik hoop dit echt een keer te mogen proeven! De kruidenmix van Ras el hanout die je in de gangbare supermarkten vindt bevatten bij lange na niet zoveel ingrediënten maar eerlijk is eerlijk, de specerijen die erin gaan zijn zo uitgesproken dat ik in mijn gerechten niets mis hoor! Denk hierbij aan komijn, kaneel, nigellazaad (soort zwarte peper) en korianderzaad. Deze specerijen brengen de gehaktballetjes op smaak.
Harissasaus
De saus maak ik met lekker veel groenten namelijk ui, knoflook, puntpaprika’s en tomatenblokjes en ik stoof kikkererwten mee. Deze worden veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken en zie je ook steeds meer terugkomen in Westerse keukens, met name omdat ze plantaardige eiwitten bevatten en dus een uitstekende vleesvervanger zijn. Ze bevatten daarnaast voedingsstoffen als vitamine B1, mineralen en veel vezels. Gelukkig vind je ze ook voorgegaard in zak of blik want de gedroogde variant moet eerst een nacht wellen. Houd hier dus rekening mee.
Aan de saus voeg ik dus harissa toe. Je hebt een milde en hete variant hiervan in de gangbare supermarkten. Harissa is een Noord-Afrikaanse saus op basis van pepertjes en specerijen als komijn, paprikapoeder en koriander. De milde variant die je in de supermarkt verkrijgt wordt op basis van rode paprika’s in plaats van pepertjes gemaakt. Je kunt harissa natuurlijk ook zelf maken en geheel naar eigen smaak dus maar ik koos voor gemak en zo’n potje gaat toch net wat langer mee, zeker gezien het feit dat ik er niet wekelijks mee kook. Leuke tips ermee zijn in elk geval om er een salade met gegrilde halloumi mee te maken, een theelepel aan je mayonaise toe te voegen, door je vinaigrette te mixen of met wat olie als vleesmarinade te gebruiken!
Snelle ingelegde bloemkool
Als fris en licht bijgerecht maakte ik snelle ingelegde bloemkool. Hiervoor stoof je bloemkoolroosjes in een mengsel van een beetje azijn en water met kurkuma en laurierblad. Door de kurkuma kleurt de bloemkool mooi geel. Je kunt overgebleven bloemkool een paar dagen in de koelkast bewaren.
Maak dit feestmaal van gehaktballetjes met Ras el hanout in harissasaus compleet met wat naanbrood. Niet bepaald Noord-Afrikaans maar zo lekker hierbij vooral een variant met koriander! Je kunt er ook bloemkoolrijst bij geven om het gerecht koolhydraatbeperkt te maken.
Meer trek in gehakt met een Italiaans tintje? Maak dan eens deze meatloaf!