Home Bijgerechten Gehaktballetjes in harissasaus

Gehaktballetjes in tomatensaus zijn altijd een goed idee! Zo maakte eerder gevulde gehaktballetjes met mozzarella in een tomaten-saliesaus en gaf er dus een Italiaans tintje aan. Ditmaal ging ik op de Noord-Afrikaanse toer met de Marokkaanse kruidenmix Ras el hanout en maakte deze gehaktballetjes met Ras el hanout in harissasaus: een tomatensaus met harissa en kikkererwten.  

Gehaktballetjes met Ras el hanout

Ras el hanout is een specerijenmix die uit wel 25 verschillende ingrediënten kan bestaan! Je kunt je bijna niet voorstellen wat een hoop smaak traditionele Noord-Afrikaanse gerechten hebben. Ik hoop dit echt een keer te mogen proeven! De kruidenmix van Ras el hanout die je in de gangbare supermarkten vindt bevatten bij lange na niet zoveel ingrediënten maar eerlijk is eerlijk, de specerijen die erin gaan zijn zo uitgesproken dat ik in mijn gerechten niets mis hoor! Denk hierbij aan komijn, kaneel, nigellazaad (soort zwarte peper) en korianderzaad. Deze specerijen brengen de gehaktballetjes op smaak. 

Harissasaus

De saus maak ik met lekker veel groenten namelijk ui, knoflook, puntpaprika’s en tomatenblokjes en ik stoof kikkererwten mee. Deze worden veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken en zie je ook steeds meer terugkomen in Westerse keukens, met name omdat ze plantaardige eiwitten bevatten en dus een uitstekende vleesvervanger zijn. Ze bevatten daarnaast voedingsstoffen als vitamine B1, mineralen en veel vezels. Gelukkig vind je ze ook voorgegaard in zak of blik want de gedroogde variant moet eerst een nacht wellen. Houd hier dus rekening mee. 

Aan de saus voeg ik dus harissa toe. Je hebt een milde en hete variant hiervan in de gangbare supermarkten. Harissa is een Noord-Afrikaanse saus op basis van pepertjes en specerijen als komijn, paprikapoeder en koriander. De milde variant die je in de supermarkt verkrijgt wordt op basis van rode paprika’s in plaats van pepertjes gemaakt. Je kunt harissa natuurlijk ook zelf maken en geheel naar eigen smaak dus maar ik koos voor gemak en zo’n potje gaat toch net wat langer mee, zeker gezien het feit dat ik er niet wekelijks mee kook. Leuke tips ermee zijn in elk geval om er een salade met gegrilde halloumi mee te maken, een theelepel aan je mayonaise toe te voegen, door je vinaigrette te mixen of met wat olie als vleesmarinade te gebruiken!  

Snelle ingelegde bloemkool

Als fris en licht bijgerecht maakte ik snelle ingelegde bloemkool. Hiervoor stoof je bloemkoolroosjes in een mengsel van een beetje azijn en water met kurkuma en laurierblad. Door de kurkuma kleurt de bloemkool mooi geel. Je kunt overgebleven bloemkool een paar dagen in de koelkast bewaren. 

Maak dit feestmaal van gehaktballetjes met Ras el hanout in harissasaus compleet met wat naanbrood. Niet bepaald Noord-Afrikaans maar zo lekker hierbij vooral een variant met koriander! Je kunt er ook bloemkoolrijst bij geven om het gerecht koolhydraatbeperkt te maken.

Meer trek in gehakt met een Italiaans tintje? Maak dan eens deze meatloaf!

Gehaktballetjes in harissasaus

0 from 0 votes
Personen

3

personen
Voorbereiding

30

minuten
Bereiding

30

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • gehaktballetjes
  • 500 gram gemengd gehakt

  • 1 ei

  • 2 eetlepels broodkruim

  • 2 theelepels Ras el hanout

  • peper en zout

  • saus
  • 1 rode ui

  • 2 rode (punt) paprika’s

  • 2 tenen knoflook

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 1 zak (voorgegaarde) kikkererwten van 225g

  • 1 eetlepel pittige harissa of 2 eetlepels milde harissa

  • handjevol verse koriander

  • 1 bakje zure room

  • olijfolie

  • garnituur
  • 1 bloemkool

  • 1 laurierblad

  • 1 theelepel kurkuma

  • 100 ml witte wijnazijn of appelazijn

  • zout en peper

  • 100 ml water

  • benodigdheden
  • staafmixer

Stappen

  • Meng in een kom het gehakt met 1 ei, 2 eetlepels broodkruim, 2 theelepels Ras el hanout en peper en zout. Vorm er kleine gehaktballetjes van en laat opstijven in de koelkast.
  • Snijd de bloemkool doormidden en verwijder de stronk. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Breng in een ketel 100 ml witte wijnazijn, 100 ml water, 1 laurierblad, 1 theelepel kurkuma en peper en zout aan de kook. Voeg de bloemkool toe en laat met de deksel op de pan 10 minuten stoven. Haal de deksel van de pan en laat in de pan afkoelen.
  • Snipper de rode ui en snijd de knoflooktenen fijn. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en hak ze in blokjes. Verhit wat olijfolie in een hapjespan of braadpan en fruit de ui, knoflook en paprika aan totdat ze zacht geworden zijn. Voeg 1 blik tomatenblokjes toe en vul het blikje met water en giet erbij. Voeg nu de harissa toe en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen zonder deksel op de pan voor 5 minuten.
  • Verhit ondertussen wat olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Pureer de tomaten-paprika-saus. Giet de kikkererwten af en voeg toe aan de saus. Voeg nu de gehaktballetjes toe en laat ze 10 minuten garen.
  • Serveer met dotjes zure room en koriander.

Tips

  • Lekker met naanbrood.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker