Home Hoofdgerechten met vlees Gehaktballetjes in roomsaus

Gehaktballetjes in roomsaus

by Chivanne van Strijp-Peeters

Gehaktballetjes in roomsaus! Je denkt waarschijnlijk gelijk aan de Zweedse gehaktballetjes van Ikea en met de friet en rode kool heeft het er ook zeker iets van weg. Dat recept is geheim maar dat betreur ik niet want deze goed gekruide geballetjes smaken heerlijk!  

Mijn gehaktballetjes  

Mijn gehaktballetjes maak ik onder andere met rundergehakt en gekookte aardappel. Ik vind de smaak van het rundergehakt uitgesprokener dan van gemengd gehakt en dit past goed bij de specerijen die ik gebruik. Door gekookte aardappel toe te voegen blijven de ballen stevig en toch smeuïg.  

De gehaktballetjes kruid ik met piment en witte peper. Deze stevige “ouderwetse” kruiden hebben hun smaak bewezen en brengen de smaak van het rundergehakt goed omhoog. Witte peper is erg aromatisch en dat ruik je, dus dat proef je ook. Gebruik deze dus zeker en niet de zwarte variant. Die is namelijk alleen pittig maar is er niet voor de smaak. 

Door het gehakt gaat ook een aangefruit uitje. Ik vind het zelf niet lekker, een stuk harde, bijna nog rauwe ui, en door het aanfruiten wordt de ui naast zacht, ook wat zoeter. De ballen bak ik in slechts 5 minuten aan want ze garen nog na in de saus. Zorg dat ze mooi bruin zijn en dan hup, uit de pan. 

Roomsaus 

De roomsaus maak ik van het overgebleven braadvet die ik met extra roomboter en bloem verdik. Hieraan voeg ik runderbouillon en slagroom toe en laat het indikken tot een mooie saus. Met wat Dijon mosterd geef ik extra pit en diepgang aan de saus. De ballen warm ik nog even mee en het gerecht maak ik af met wat peterselie.  

Wat dacht je van deze gehaktballetjes in harissasaus of  met mozzarella gevulde gehaktballetjes in tomatensaus?

Gehaktballetjes in roomsaus

0 from 0 votes
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Bereiding

20

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 500 gram 500 rundergehakt

  • 130 gram 130 gekookte aardappel zonder schil (gekookt vóór je begint)

  • 1 1 theelepel gemalen piment

  • 1 1 theelepel witte peper

  • 1 1 ei

  • 1 1 witte ui, gesnipperd

  • 1 1 handvol gemalen broodkruim (zelfgemaakt of gekochte Panko) of 4 eetlepels paneermeel

  • 400 ml 400 runderbouillon

  • 200 ml 200 slagroom

  • 40 gram 40 roomboter

  • 4 4 eetlepels bloem

  • 1 1 theelepel Dijon mosterd

  • 15 gram 15 verse peterselie (plat of krul)

  • zout

Stappen

  • Fruit de ui in olijfolie ongeveer 5 minuten aan totdat hij glazig en bruin is. Haal de pan van het vuur.
  • Prak in de tussentijd de gekookte aardappel fijn in een kom. Voeg het gehakt, de piment, witte peper, ei, broodkruim en zout toe. Voeg de ui toe en meng met je handen goed door elkaar tot één geheel. Duw je vuist een paar keer hard in het mengsel om de lucht eruit te slaan.
  • Vorm met natte handen gehaktballetjes, zo groot als je wilt. Ik maakte ongeveer 25 balletjes. Leg ze op een bord en laat ze 15 minuten in de koelkast opstijven.
  • Verhit twee eetlepels (ongeveer 25 gram) roomboter in een koekenpan of hapjespan. Of beiden zodat je in één keer alle ballen kunt braden. Braad de gehaktballetjes rondom aan totdat ze mooi bruin en gaar zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Haal de ballen met een schuimspaan uit de pan en bewaar op een bord.
  • Doe de rest van de roomboter (ongeveer 1 eetlepel) in de pan erbij en bak de bloem al roerende even aan (halve minuut). Giet de runderbouillon erbij en roer door met een garde. Voeg de Dijon mosterd en slagroom toe en blijf roeren totdat de saus wat dikker wordt (enkele minuten).
  • Schuif de balletjes en de vrijgekomen sappen voorzichtig in de pan en laat de balletjes nog ongeveer 3 minuten verwarmen. Serveer met verse peterselie.

Tips

  • Lekker met aardappelpuree, friet of rijst en bijvoorbeeld rode kool met appeltjes. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker