Gehaktballetjes in roomsaus! Je denkt waarschijnlijk gelijk aan de Zweedse gehaktballetjes van Ikea en met de friet en rode kool heeft het er ook zeker iets van weg. Dat recept is geheim maar dat betreur ik niet want deze goed gekruide geballetjes smaken heerlijk!
Mijn gehaktballetjes
Mijn gehaktballetjes maak ik onder andere met rundergehakt en gekookte aardappel. Ik vind de smaak van het rundergehakt uitgesprokener dan van gemengd gehakt en dit past goed bij de specerijen die ik gebruik. Door gekookte aardappel toe te voegen blijven de ballen stevig en toch smeuïg.
De gehaktballetjes kruid ik met piment en witte peper. Deze stevige “ouderwetse” kruiden hebben hun smaak bewezen en brengen de smaak van het rundergehakt goed omhoog. Witte peper is erg aromatisch en dat ruik je, dus dat proef je ook. Gebruik deze dus zeker en niet de zwarte variant. Die is namelijk alleen pittig maar is er niet voor de smaak.
Door het gehakt gaat ook een aangefruit uitje. Ik vind het zelf niet lekker, een stuk harde, bijna nog rauwe ui, en door het aanfruiten wordt de ui naast zacht, ook wat zoeter. De ballen bak ik in slechts 5 minuten aan want ze garen nog na in de saus. Zorg dat ze mooi bruin zijn en dan hup, uit de pan.
Roomsaus
De roomsaus maak ik van het overgebleven braadvet die ik met extra roomboter en bloem verdik. Hieraan voeg ik runderbouillon en slagroom toe en laat het indikken tot een mooie saus. Met wat Dijon mosterd geef ik extra pit en diepgang aan de saus. De ballen warm ik nog even mee en het gerecht maak ik af met wat peterselie.
Wat dacht je van deze gehaktballetjes in harissasaus of met mozzarella gevulde gehaktballetjes in tomatensaus?