Een Midden-Oosters gerecht waarbij aubergine de ster is! Geroosterde aubergines met tahinidressing met als bijgerecht een bloemkoolpuree. Ik wilde dit recept eigenlijk vegetarisch maken maar koos er toch voor om er kruidige lamsworstjes bij te serveren. De aubergine en bloemkool hebben beiden namelijk geen heel uitgesproken smaak en hebben het nodig dat ze meeliften op uitgesproken smaken (vond ik). Je kunt ook voor chipolata worstjes kiezen maar kun je lamsworstjes vinden dan is dat erg mooi meegenomen. Lam wordt ook veel gebruik in de Midden-Oosterse keuken dus dat maakt het plaatje wel compleet.
Geroosterde aubergines
Mijn aubergines zjjn graffiti aubergines. Ze zijn wit met paarse streepjes! Na bereiding zien ze er helaas niet meer zo gaaf uit.. Een beetje beige. Jammer! De smaak is hetzelfde als van een normale aubergine dus deze kun je gewoon gebruiken. Deze blijven mooi donker dus dit geeft ook al wat meer kleur aan je bord. Het oog wil ook wat!
De aubergines rooster ik gaar in de oven met sesamolie, gemalen korianderzaad en komijn. Allemaal lekkere Midden-Oosterse smaken dus. Over de geroosterde aubergines gaat na bereiding een sausje met tahini, yoghurt en citroensap. Tahini wordt vaak gebruikt als basis voor dressing en in falafel. Het zijn geroosterde, gemalen sesamzaadjes met olijfolie. Verse korianderblaadjes frissen het gerecht ten slotte op.
Bloemkoolpuree
Bloemkoolpuree vind ik echt fantastisch. Ik maak hem nu geregeld bij vanalles en nog wat. Denk bijvoorbeeld aan gehaktballetjes in tomatensaus of een biefstukje met champignons. We eten met zijn tweeën ieder een halve bloemkool dus super gaaf zoveel groente binnen te krijgen. Hij is zo gemaakt, even koken met knoflook, pureren, wat boter erbij en klaar! Deze koolhydraatarme bloemkoolpuree is super smeuïg, echt lekker.
Deze Siciliaanse Caponata is ook een lekker gerecht met aubergine in de hoofdrol!