Bijgerechten Hoofdgerechten met vlees

Geroosterde aubergines met bloemkoolpuree

Een Midden-Oosters gerecht waarbij aubergine de ster is! Ik wilde dit recept eigenlijk vegetarisch maken dus alleen met aubergine en bloemkoolpuree maar koos er toch voor om er kruidige lamsworstjes aan toe te voegen. De aubergine en bloemkool hebben beiden namelijk geen heel uitgesproken smaak en hebben het nodig dat ze meeliften op sterke smaken! Je kunt ook voor chipolata worstjes kiezen maar kun je lamsworstjes vinden dan is dat erg mooi meegenomen.  

Mijn aubergines zjjn graffiti aubergines. Ze zijn wit met paarse streepjes! Na bereiding zien ze er helaas niet meer zo gaaf uit.. Een beetje beige. Jammer! De smaak is hetzelfde als van een normale aubergine dus deze kun je gewoon gebruiken. Deze blijven mooi donker dus dit geeft ook al wat meer kleur aan je bord. Het oog wil ook wat! 

De aubergines rooster ik gaar in de oven met sesamolie, gemalen korianderzaad en komijn. Erover gaat na bereiding een sausje van tahini (gemalen sesamzaadjes, yoghurt en citroensap) en verse korianderblaadjes frissen het gerecht lekker op. 

Die bloemkoolpuree is trouwens echt fantastisch. Ik maak hem nu geregeld bij vanalles en nog wat. Denk aan gehaktballetjes in tomatensaus of een biefstukje met champignons. We eten met zijn tweeën ieder een halve bloemkool dus super gaaf zoveel groente binnen te krijgen. Hij is zo gemaakt, even koken met knoflook, pureren, wat boter erbij en klaar! Smeuïg dat hij is, echt lekker.  

Laat het smaken! 

Geroosterde aubergines met bloemkoolpuree

Personen

2

personen
Bereiding

45

minuten

Ingrediënten

  • lamsworstjes

  • handjevol verse koriander

  • olijfolie

  • aubergines
  • 2 aubergines

  • 1/2 theelepel komijn

  • 1/2 theelepel fijngemalen korianderzaad

  • 2 eetlepels sesamolie

  • peper en zout

  • bloemkoolpuree
  • 1 bloemkool

  • 1 groentebouillon blokje

  • 3 tenen knoflook

  • peper en zout

  • roomboter

  • dressing
  • 1 eetlepel tahini (potje goed door geroerd)

  • 1 eetlepel Griekse yoghurt

  • 1 theelepel citroensap

  • 1 eetlepel olijfolie

  • peper en zout

  • Benodigdheden
  • staafmixer

Stappen

  • Verwarm de oven naar 180 graden hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier en druppel op 2 plaatsen een eetlepel sesamolie.
  • Was en droog de aubergines en snijd ze in de lengte doormidden. Kerf er ruitjes in maar niet te diep. Strooi een beetje komijnzaad en korianderzaad over de aubergines en wrijf erin. Strooi er peper en zout overheen, leg ze met de binnenkant naar beneden in de sesamolie en wrijf de 2 helften per plek er overheen. Draai ze een keer om zodat de bolle kant ook wat olie krijgt. Bak ze met de platte kant naar beneden in 40 tot 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Breng een pan water aan de kook met een groentebouillon blokje. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en verwijder de schilletjes van de knoflook. Voeg toe aan de pan en kook de roosjes gaar in zo’n 15 minuten. Test het even met een vork. Giet de bloemkool af en pureer fijn met een staafmixer. Voeg een klont roomboter toe, peper en zout en houd warm op laag vuur. Roer geregeld door.
  • Meng in een kommetje een eetlepel tahini, Griekse yoghurt en olijfolie en voeg een scheutje citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de lamsworstjes goudbruin in een minuut of 6.
  • Verdeel de bloemkoolpuree over de borden en leg hierop 2 auberginehelften. Verdeel er een eetlepel van de dressing over en schenk over de aubergines en bloemkoolpuree wat olijfolie. Bestrooi met flink wat verse koriander en leg de worstjes ernaast.