Home Bijgerechten Geroosterde pompoen met pittige kruidensalsa

Geroosterde pompoen met pittige kruidensalsa

by Chivanne van Strijp-Peeters

Zo fijn dat flespompoen nog steeds verkrijgbaar is! In mijn verhaaltje over de zomerse pompoensoep schreef ik al dat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn en dat voelt toch een beetje gek. Voor je gevoel hoort pompoen bij de herfst. In dit recept zie je ook maar weer dat hij het prima doet bij mooi weer! Niks geen herfstige praktijken maar een lekkere Mexicaans geïnspireerde salsa bij dit zomerse bijgerecht.

Ook hier heb ik de pompoen geroosterd maar nu in mooie plakjes gesneden samen met wat honing. Het zoete van de pompoen komt zo nog beter naar boven. Erbij maakte ik als tegenhanger een pittige salsa die veel weg heeft van chimichurri. Het is een soort dressing gemaakt van verse basilicum, peterselie en oregano met Spaanse pepertjes, sjalot, knoflook en citroensap. Heerlijk deze krachtige smaken bij de zoete pompoen! De smaken bouwen zich langzaam op telkens als je een nieuw ingrediënt toevoegt bij de bereiding van de salsa. Roer alle ingrediënten dus even door elkaar nadat je weer iets nieuws hebt toegevoegd, voordat je verder gaat met hakken en snijden.

In de andere ovenplaat die we hebben heb ik tegelijkertijd zoete aardappelfrietjes mee geroosterd om er een complete maaltijd van de kunnen maken. Nadat de salsa klaar was heb ik er nog chipolataworstjes bij gebakken.

Om de pompoen te serveren had ik een grote schaal klaargezet en daarover rucola verdeeld. Hierop heb ik de pompoen met dotjes hüttenkäse gelegd en er nog wat extra salsa over verdeeld (dit is dus omdat ik voor de foto al salsa over de pompoen had verdeeld). De salsa deed het trouwens ook super bij de zoete aardappelfrietjes en worstjes!  

Eet smakelijk!  

Geroosterde pompoen met pittige kruidensalsa

Personen

3

personen
Voorbereiding

20

minuten
Bereiding en oven tijd

30

minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo flespompoen

  • 1 eetlepel honing

  • 15 gram verse basilicum

  • 15 gram verse peterselie

  • 15 gram verse oregano

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 sjalotje

  • 2 Spaanse pepers

  • 1 citroen

  • zout en peper

  • 100 ml olijfolie en 3 eetlepels extra

  • optioneel: rucola en hütenkäse (cottage cheese)

Stappen

  • Verwarm de oven voor naar 200 graden hete lucht.
  • Hak de uiteinden van de pompoen af. Plaats hem met het brede gedeelte naarboven op zijn kant op een snijplank. Schil de pompoen met een mes door van boven naar beneden repen schil eraf te snijden. Pak vervolgens een aardappelschilmesje om de hoekige snijranden weg te schillen zodat er weer een gladde pompoen ontstaat. Snijd de pompoen vervolgens inde lengte doormidden en vervolgens in plakken van 1 cm breed. Om het dradengedeelte kun je heen snijden om nog zoveel mogelijk pompoen te gebruiken.
  • Leg de pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat en sprenkel er wat olijfolie, zout en een eetlepel honing overheen. Hussel alles goed door elkaar en leg de pompoen met wat ruimte ertussen neer. Rooster in 30 minuten gaar.
  • Meng in een kom 100 ml olijfolie met het sap van een citroen, peper en zout. Trek de blaadjes van de kruiden van de takjes en hak de blaadjes heel fijn. Snipper de sjalot superfijn en ook de knoflook. Snijd de pepers doormidden en verwijder de zaadlijsten en hak fijn. Roer alles goed door elkaar en als het kan elke keer nadat je een ingrediënt hebt toegevoegd aan de kom. De smaken kunnen zo lekker in elkaar trekken totdat de pompoen klaar is.
  • Serveer de pompoen met de salsa er overheen en eventueel wat dotjes hüttenkäse. Je kunt er rucolasla bij serveren om er een soort salade van te maken.

Tips

  • Gebruik minder of geen peper als je daar niet van houdt.
  • Je kunt er een hoofdmaaltijd van maken door er zoete aardappelfrietjes bij te serveren of een stokbroodje. Een worstje of stukje vis erbij doen het goed samen met de salsa.

Misschien vind je dit ook lekker