Home Soep recepten Geroosterde puntpaprikasoep met basilicumolie en parmezaankrokantjes

Geroosterde puntpaprikasoep met basilicumolie en parmezaankrokantjes

by Chivanne van Strijp-Peeters

Een hartverwarmende puntpaprikasoep met lekker veel “rode” vitamientjes. Wat een mooi kleurtje heeft hij, al zeg ik het zelf!

Er zitten dus puntparika’s in deze soep en door het roosteren van de paprika’s krijgen ze een heerlijk zoet smaakje. Ik heb ook een beetje honing toegevoegd om de smaak nog iets zoeter te krijgen. Apart is misschien wel dat ik de paprika’s rooster om vervolgens het velletje niet te verwijderen maar ze gaan in de blender dus van velletjes op je lepel heb je geen last. In de schil zitten ook vitamientjes en de olie waarmee je ze insprayd is weer lekker in de soep. Win-win.

Deze puntpaprikasoep is officieel niet vegetarisch omdat ik een blokje kippenbouillon gebruik maar je kunt hem dus wel vegetarisch maken door groentebouillon te gebruiken.

Eten je kinderen mee ,dan kun je het rode pepertje achterwege laten of maar een klein stukje gebruiken. Proef hem vooral even want soms smaakt het net als een paprika en dan gooi ik de hele peper er in.

Liefhebber van puntpaprikasoep? Probeer ook eens deze pittitge tomatensoep met chorizo en puntpaprika!

Geroosterde puntpaprikasoep met basilicumolie en parmezaankrokantjes

0 from 0 votes
Personen

3

personen
Voorbereiding

20

minuten
Tijd in oven

40

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 750 gram zoete puntpaprika

  • 1 ui grof gesnipperd

  • 15 gram basilicum (1standaardbakje bij supermarkten of van plant afwegen. De blaadjes en takjes gebruiken we allebei)

  • 1 theelepel citroensap

  • 1/2e rode peper fijngehakt tot een hele (proef hoe pittig hij is)

  • 2 tenen knoflook geperst

  • 400 ml tomaten uit blik

  • 1 theelepel honing

  • 1 theelepel balsamicoazijn

  • 1 blokje kippenbouillon (of groenten om hem echt vegetarisch te maken)

  • 100 gram Parmezaanse kaas of andere harde pittige kaas (oude kaas, oude geitenkaas, Pecorino etc.)

  • 50 millimeter olijfolie met milde smaak voor de basilicumolie en om te bakken

  • Benodigdheden
  • staafmixer

Stappen

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius hete lucht. Was en droog de paprika’s.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de paprika’s (in zijn geheel). Bedek ze rondom met een laagje olijfolie.
  • Bak de paprika’s voor 30 minuten en laat de ze vervolgens afkoelen buiten de oven. Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden voor de kaaskrokantjes.
  • Rasp terwijl de paprika’s roosteren 100 gram kaas en maak hiervan hoopjes van ongeveer 4 cm breed, op een met bakpapier beklede bakplaat. Dit geeft zo’n 9 kaaskrokantjes (ieder 3 😉). Houd minimaal 4 cm ruimte tussen de krokantjes. Bak ze straks als de paprika’s klaar zijn voor 10 minuten op 180 graden en laat afkoelen buiten de oven.
  • Trek de basilicumblaadjes van de takjes en houd de takjes apart. Doe 50 millimeter olijfolie in een hoge beker en voeg de basilicumblaadjes toe. Pureer de blaadjes en olie met de staafmixer fijn en breng op smaak met peper en zout en een klein scheutje citroensap.
  • Verwarm een eetlepel olijfolie in een soeppan en bak de ui, rode peper en een theelepel honing zo’n 5 minuten op laag vuur totdat de ui mooi glazig wordt. Pers de knoflooktenen er boven uit en bak een minuutje mee.
  • Verwijder de steeltjes en zaadjes van de puntpaprika’s door zacht aan de steel te trekken en daarna zo’n 5 cm in te snijden. Nu kun je de zaadjes er makkelijk met een lepel uithalen. Doe de paprika’s in hun geheel met nog vrijgekomen olie en sap in de pan. Hak de basilicumtakjes fijn en voeg toe aan de het mengsel.
  • Voeg nu de tomaten uit blik toe, vul het blik 2x met water en voeg deze ook erbij. Verbrokkel het bouillonblokje erboven. Breng de soep aan de kook en laat op zachte stand rustig zo’n 10 minuten pruttelen.
  • In de tussentijd kun je de kaaskrokantjes bakken voor 10 minuten (als je ze niet ondertussen al in de oven hebt staan) totdat de randjes net aan crispy en bruin zijn. Laat aldus afkoelen buiten de oven.
  • Pureer vervolgens de soep met een staafmixer en voeg naar smaak zout en peper toe. Roer de balsamicoazijn door de soep.
  • Verdeel de soep over de soepkommen en giet met een lepel basilicumolie eroverheen.
  • Schep de kaaskrokantjes voorzichtig van de bakplaat en serveer ze op een bordje erbij.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker