Home Hoofdgerechten met gevogelte Gestoofde kippendijen in honingsaus

Gestoofde kippendijen in honingsaus

by Chivanne van Strijp-Peeters

Een heerlijk gerecht geïnspireerd op de Midden-Oosterse keuken. Gewoon eens even wat anders! Leuk voor in het weekend en de kids vinden het ook lekker. Alles wat zoet is hè.. Deze gestoofde kippendijen in honingsaus gaan het zeker weten goed doen!

Gebruik kippendijen in plaats van filets want deze blijven lekker sappig. Kies zelf welk bijgerecht je neemt. Ik koos voor parelcouscous maar je kunt ook andere couscous, quinoa, rijst of bulgur gebruiken.

Er gaat ook saffraan in het gerecht want dit vind ik zo’n lekker bloemig aroma geven. Je gebruikt maar een snufje dus ik vind het de centen wel waard maar mocht je budget het even niet toelaten of kun je het gewoonweg niet vinden, dan doet een uitgeknepen mandarijntje het ook prima!

Voor de smaak, kleur en vitamientjes gaan er plakjes wortel bij deze gestoofde kippendijen in honingsaus. Heb je geen keukenmachine of mandoline in huis waarmee je mooie dunne plakjes maakt? Geen nood dan snij je ze gewoon even zelf. Gelukkig zijn het er niet zo veel! Zorg wel dat ze zo dun mogelijk zijn anders blijven ze te hard met garen in de oven.

Nou zijn dit niet bepaald de aantallen vitamientjes die je lichaam nodig heeft dus je kunt nog wat salade erbij maken maar ach, dat doet je ook niet als je pizza eet (ik niet althans 😉).

Wil je meer Midden-Oosterse smaken proberen? Ik maakte onder meer deze geroosterde aubergines en vegetarische groentenstoof, shakshuka genaamd!

Gestoofde kippendijen in honingsaus

Personen

3

personen
Voorbereiding

10

minutes
Bereiding

30

minutes

Ingrediënten

  • 75 gram bacon

  • 500 gram kippendijtjes

  • 1 ui

  • 1 eetlepel honing

  • 5 takjes tijm

  • 1 blokje kippenbouillon

  • ¼ theelepel kardemom

  • ¼ theelepel komijn

  • snufje saffraan of anders een halve mandarijn

  • 1 eetlepel citroensap

  • peper en zout

  • 1 eetlepel bloem

  • 125 gram was-/bospeentjes

  • couscous

  • olie

  • Handig
  • Keukenmachine of mandoline

Stappen

  • Snijd de bacon in kleine stukjes van een halve cm2. Snipper het uitje. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de bacon en ui een paar minuten op lage stand. Zorg dat ze niet bruin worden want er komt nog kip bij om mee te bakken.
  • Bereid in een pannetje de bouillon. 500 ml water op 1 blokje. Schenk 150 ml over uit het pannetje, deze gebruiken we voor de kippendijen. Bewaar het pannetje met de rest van de bouillon om straks couscous in te bereiden. Liefst met deksel op de pan op laag vuur.
  • Snijd ondertussen de kippendijtjes in stukken van 3 cm doorsnede en kruid ze met peper en zout. Grote stukken vet heb ik trouwens verwijderd omdat ik dit niet zo’n lekker mondgevoel vind geven. Voeg de kip toe aan het bacon/ui-mengsel en bak aan beide kanten 2 minuten totdat ze wat kleur hebben gekregen.
  • In de tussentijd kun je in de keukenmachine kleine plakjes van de wortel snijden of met de mandoline dan wel met de hand. Verwarm de oven voor naar 160 graden hete lucht.
  • Giet 150 ml bouillon in een ovenschaal en voeg hieraan de honing, 3 takjes tijm, kardemom, komijn, saffraan (of een uitgeknepen halve mandarijn) en citroensap toe. Roer alles door elkaar.
  • Neem 2 â 3 eetlepels bouillon uit de ovenschaal en doe samen met de bloem in een kommetje. Meng het goed door elkaar en voeg eventueel nog wat bouillon toe. Vervolgens doe je het bloempapje in de ovenschaal om het papje vervolgens goed te vermengen met de overige bouillon. Op deze manier zorg je ervoor dat er een saus ontstaat.
  • Schep de kippendijen en overige inhoud van de koekenpan oven in de ovenschaal. Ze hoeven niet helemaal onder te staan. Doe de worteltjes erbij en hussel alles goed door elkaar. Zet voor 25 minuten in de oven. Halverwege kun je de kippetjes even omdraaien.
  • In de tussentijd voeg je de laatste takjes tijm toe aan het pannetje met bouillon om hierin de couscous te bereiden. Ik heb gekozen voor parelcouscous; deze kook je in 10 minuten gaar. Je kunt ook gewone of volkoren couscous gebruiken maar let erop dat deze maar enkele minuten nodig heeft en je mogelijk te veel bouillon hebt. Als de couscous klaar is vis je het takje tijm eruit.
  • Als de kip klaar is kun je de kip over de couscous scheppen. Gebruik zoveel saus als je wilt. Hij blijft dun maar je kunt hem altijd nog wat laten inkoken (zonder de kippendijen). De saus die je overhoudt is heerlijk om in een zakje in te vriezen en later bijvoorbeeld over een kipfilet te doen.

Misschien vind je dit ook lekker