Home Hoofdgerechten met vlees Gevulde hokkaido pompoen

Gevulde hokkaido pompoen

by Chivanne van Strijp-Peeters

Wat zijn pompoenen toch mooie vruchten! Ze zijn familie van de meloen en dat zie je er wel aan. In tegenstelling tot meloenen zijn ze veel minder nat en zoet en eten wij ze eigenlijk niet als fruit maar als groente. Ze hebben een structuur vergelijkbaar met een zoete aardappel en lenen zich dan ook goed om te roosteren, puree van te maken of bijvoorbeeld een soep. Wat je er ook super goed mee kunt doen is ze vullen en daarom maakte ik gevulde hokkaido pompoen!

Hokkaido pompoen

De meest gebruikte en goed verkrijgbare pompoen is de flespompoen. Ik zag echter twee leuke hokkaido pompoenen liggen en besloot deze eens mee te nemen. Qua smaak zijn ze niet specifiek anders, er zit vast wat verschil in maar ook deze pompoenen zijn licht zoetig en de structuur is best vast en wordt niet droog en korrelig na het roosteren.

Omdat Hokkaido pompoenen best klein zijn leek het me zo leuk om ze te vullen en zo op ons bord te serveren. Dat heb ik dan ook gedaan maar ik stond er van te kijken hoe vullend dit gerecht was! Daarom heb ik het recept van twee personen aangepast naar vier personen.

Houd er wel rekening mee dat de pompoenen qua grootte verschillen dus als je het zekere voor het onzekere wilt nemen ga je van twee à drie personen uit en heb je eventueel nog een lekkere lunch de dag erna! Hou je alleen wat pompoen over, is de deksel bijvoorbeeld te veel, dan kun je deze ook door een salade doen. Lekker met bijvoorbeeld feta.

Gevulde pompoen met rijst

Deze gevulde pompoenen heb ik gevuld met meergranenrijst en een tomatensaus met salie en kaneel. Lekker herfstig dus! Ook gaan er wat gebakken spekjes doorheen maar voor een vegetarische variant kun je deze weglaten of gebruik je vegetarische spekjes! Ik zou dan voor die laatste optie gaan want dat rokerige smaakje en krokantje dat spekjes geven, is juist wat ik zo smakelijk vind in contrast tot de zoete en zachte pompoen. 

Probeer deze gevulde hokkaido pompoen dus zeker eens uit! Misschien ook wel een leuk gerecht voor de feestdagen! 

Gevulde hokkaido pompoen

0 from 0 votes
Personen

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding en oventijd

40

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 2 hokkaido pompoenen

  • 150 gram gerookte spekreepjes (of vegetarische spekjes)

  • 160 gram meergranen- of zilvervliesrijst

  • 200 gram zachte geitenkaas naturel (duo-verpakking)

  • 1 blik pomodori (hele tomaten)

  • 1 rode ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 volle theelepel gedroogde salie

  • 1 afgestreken theelepel gemalen kaneel

  • 1 groentebouillon blokje

  • optioneel: 2 theelepels pompoenpitten

  • peper en zout

  • olijfolie

Stappen

  • Verwarm de oven voor naar 180 graden hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Kook de rijst in de groentebouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Was de pompoenen en snijd met een groot, stevig mes 1/3 van de bovenkant van de pompoenen af. Hol de pompoenen uit met een lepel. Wrijf de pompoenen en kapjes rondom in met olijfolie (met behulp van een kwastje of keukenrolpapiertje). Leg de pompoenen met de open kant naar beneden en de kapjes met het vruchtvlees naar beneden op de bakplaat. Bak voor 20 minuten en haal uit de oven. Is het vruchtvlees nog erg hard dan bak je ze iets langer. Laat de oven aanstaan.
  • Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een hapjespan of braadpan en bak de spekjes lichtbruin. Snipper in de tussentijd de ui en voeg toe aan de spekjes. Bak totdat de ui glazig is. Knijp 2 tenen knoflook boven de pan uit en bak even mee. Schenk de tomaten uit blik erbij, druk de tomaten fijn en voeg 1 volle theelepel gedroogde salie en 1 theelepel kaneel toe. Breng de saus op smaak met peper en zout. Laat heel zachtjes verwarmen zodat alle smaken goed in de saus trekken en er weinig vocht verdampt.
  • Voeg de rijst toe aan de saus als deze bereid is. Vermeng goed. Draai de pompoenen voorzichtig om en vul ze met de rijst. Leg op beide pompoenen schijfjes geitenkaas, ook op de rand (heb ik alleen voor de foto niet gedaan). Bak ze nog 10-15 minuten totdat de pompoen weer lekker warm is en de kaas een beetje gekleurd. Strooi eventueel voor het serveren een paar pompoenpitten over de pompoenen. Serveer ieder een halve pompoen. Je kunt de schil gewoon eten.

Tips

  • Lekker met een frisse salade.
  • De dag erna is hij ook nog lekker voor lunch. Verwarm hem hiervoor met wat olijfolie er overheen gesprenkeld op 180 graden hete lucht in de oven voor ongeveer 20 minuten. Ik zette een koude helft gelijk in de oven dus voordat hij warm was.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker