Zoete aardappels zijn zo lekker veelzijdig. Je kunt er een stoofpotje mee maken, ze roosteren voor een salade, er puree van maken, soep, frietjes en poffen in de schil en ze vullen. Dit recept zijn mijn gevulde gepofte zoete aardappels!
Gepofte zoete aardappels
Poffen in de oven is een super leuke en makkelijke manier om extra veel smaak aan deze gezonde rakkers mee te geven. Door het poffen in de oven karamelliseren de suikers namelijk waardoor het vruchtvlees meer diepgang van smaak krijgt. Door het poffen ontstaat er ook nog een smakelijke luchtige structuur, zeker anders als bij een gewone aardappel. Ik vermoed omdat er meer vocht in zoete aardappels zit, waardoor er dus meer verdampt en meer ruimte is voor het flufffy vruchtvlees.
Vulling
Na het poffen snijd ik de aardappels open en pureer het vruchtvlees – en een mee geroosterde puntpaprika – met cheddar kaas (deze smelt heel goed) en tabasco chipotle pepper sauce. Deze tabasco is veel minder pikant en is gemaakt met chipotle pepertjes. Deze smaken een beetje rokerig, erg lekker! Kun je hem niet vinden dan gebruik je gewone tabasco en gerookt paprikapoeder. Liefst van Jonnie Boer want de huismerk variant smaakt bij lange na niet zo lekker, weet ik uit ervaring.
Vervolgens vul ik de zoete aardappelbootjes weer het met vruchtvlees en gaan ze met een beetje cheddar erop nog even onder de grill. Om ze nog lekkerder te maken gaat er een lepeltje zure room (best slank!) en lente-ui (ik noem ze eigenlijk altijd zo maar ze heten ook vaak bosui of salade ui) op om ze helemaal af te maken!
Deze gevulde zoete aardappels zijn erg lekker met gegrilde (vega) worstjes. Wil je meer met zoete aardappels? Ik verwerkte ze in een vega Indiase curry!