Home Bijgerechten Gevulde zoete aardappel

Gevulde zoete aardappel

by Chivanne van Strijp-Peeters

Zoete aardappels zijn zo lekker veelzijdig. Je kunt er een stoofpotje mee maken, ze roosteren voor een salade, er puree van maken, soep, frietjes en poffen in de schil en ze vullen. Dit recept zijn mijn gevulde gepofte zoete aardappels!

Gepofte zoete aardappels

Poffen in de oven is een super leuke en makkelijke manier om extra veel smaak aan deze gezonde rakkers mee te geven. Door het poffen in de oven karamelliseren de suikers namelijk waardoor het vruchtvlees meer diepgang van smaak krijgt. Door het poffen ontstaat er ook nog een smakelijke luchtige structuur, zeker anders als bij een gewone aardappel. Ik vermoed omdat er meer vocht in zoete aardappels zit, waardoor er dus meer verdampt en meer ruimte is voor het flufffy vruchtvlees.

Vulling

Na het poffen snijd ik de aardappels open en pureer het vruchtvlees – en een mee geroosterde puntpaprika – met cheddar kaas (deze smelt heel goed) en tabasco chipotle pepper sauce. Deze tabasco is veel minder pikant en is gemaakt met chipotle pepertjes. Deze smaken een beetje rokerig, erg lekker! Kun je hem niet vinden dan gebruik je gewone tabasco en gerookt paprikapoeder. Liefst van Jonnie Boer want de huismerk variant smaakt bij lange na niet zo lekker, weet ik uit ervaring. 

Vervolgens vul ik de zoete aardappelbootjes weer het met vruchtvlees en gaan ze met een beetje cheddar erop nog even onder de grill. Om ze nog lekkerder te maken gaat er een lepeltje zure room (best slank!) en lente-ui (ik noem ze eigenlijk altijd zo maar ze heten ook vaak bosui of salade ui) op om ze helemaal af te maken!  

Deze gevulde zoete aardappels zijn erg lekker met gegrilde (vega) worstjes. Wil je meer met zoete aardappels? Ik verwerkte ze in een vega Indiase curry!

Gevulde zoete aardappel

0 from 0 votes
Personen

3

personen
Bereiding

20

minuten
Oventijd

50

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 1 kilo kleine zoete aardappels (zak AH bijvoorbeeld)

  • 60 gram Cheddar kaas

  • 2 theelepels tabasco chipotle pepper sauce of 1 theelepel traditionele tabasco en 1 theelepel gerookt paprikapoeder

  • 1 rode puntpaprika

  • 1 bakje zure room (sour cream)

  • 2 bosuitjes

  • 1 snufje paprikapoeder

  • benodigdheden
  • staafmixer

Stappen

  • Verwarm de oven voor naar 200 graden hete lucht. Leg de aardappels en puntpaprika op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 35 – 45 minuten gaar. Haal de paprika eruit zodra hij licht geblakerd is, na een minuut of 20. Mogelijk moeten de aardappels wat langer dan 45 minuten, afhankelijk van grootte. De aardappels zijn wat gekarameliseerd door de suikers die eruit ontsnappen en je moet er heel makkelijk helemaal in kunnen prikken met een satéprikker, zonder weerstand.
  • Laat de oven aanstaan. Laat de aardappels 2 minuten afkoelen en snijd ze in de lengte helemaal doormidden. Schraap met een lepeltje het vruchtvlees een halve centimeter boven de schil eruit. Voorzichtig je gaat gauw te diep. Doe het vruchtvlees in een kom. Verwijder de steel en pitjes van de puntpaprika en doe hem met schil en al in de kom erbij.
  • Rasp de cheddar grof, houd wat geraspte kaas apart (een eetlepel of 3) en doe de rest in de kom erbij. Giet 1 theelepel tabasco chipotle pepper sauce toe. Gebruik de staafmixer om het geheel te pureren. Proef en voeg naar smaak nog een theelepel tabasco toe. De chipotle variant is minder pittig dus voor de liefhebber voeg je een derde theelepel toe.
  • Zet de oven op grillstand. Vul de halve aardappels met het mengsel, bestrooi met de rest van de cheddar en bak ze nog 10 minuten onder de grill totdat de kaas gesmolten is.
  • Snijd de bosui in ringetjes. Verdeel wat zure room over de aardappels, een snufje paprikapoeder en wat bosui.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker