Home Bijgerechten Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

by Chivanne van Strijp-Peeters

Een klassiekertje! Volgens Wikipedia verscheen hij al in 1788 in de kookboeken, wauw! Het is een aardappelgerecht gemaakt van super dunne plakjes aardappel die je gaar kookt in de oven. Niet zomaar in water maar in een roombadje met wat smaakmakers. Je laat het wel een uur in de oven staan maar dan zijn ze ook heerlijk zacht en vol van smaak, echt een smaakexplosie!  

Oorspronkelijk vet je een ovenschaal in met roomboter en wrijf je deze in met een knoflookteen om hierin de aardappels in room gaar te laten koken. Typerend is dat je de plakjes dakpansgewijs in de ovenschaal legt. Dit begrijp ik wel: het is niet puur esthetisch maar zo zorg je er ook voor dat de plakjes allemaal mooi gaar worden. 

Er bestaan natuurlijk wel honderdduizend variaties op dit gerecht maar de oorspronkelijke variant is heel basic en let op, er gaat géén kaas bovenop! Als je wilt kan dat maar ik wilde je laten zien dat het niet nodig is voor een gegratineerde bovenlaag. En zie hier bij mij, het werkt!  

Mijn variant bestaat niet volledig uit room, ik combineer het met melk. Dit room-melk mengsel laat ik een poosje verwarmen met laurier, tijm, knoflook, een sjalotje en wat nootmuskaat. Deze ingrediënten worden later weer verwijderd zodat er enkel een roommengsel met heerlijke smaken overblijft, waardoor je een heel clean gerecht krijgt. Geen stukjes, puur en alleen aardappel en room. Wel maakte ik hem af met wat bieslookbloemetjes, so cute! En lekker ook.  

Laat hem smaken!  

Gratin Dauphinois

Personen

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Bereiding en oven tijd

1

uur 

20

minuten

Ingrediënten

  • 800 gram aardappels in schijfjes

  • 400 ml kookroom

  • 400 ml melk

  • 1 laurierblad

  • handjevol verse tijm of 1 eetlepel gedroogde tijm

  • 1 knoflookteen

  • 1 sjalotje

  • snufje nootmuskaat

  • peper en zout

  • boter om de ovenschaal in te vetten

  • benodigdheden
  • mandoline of keukenmachine

  • zeef

Stappen

  • Schil de aardappels en snijd ze met behulp van een keukenmachine, mandoline of met de hand in dunne schijfjes van ongeveer 3 mm. Echt heel dun. Spoel ze af en droog de aardappels met een schone theedoek. Berg je spullen nog niet op want mogelijk heb je nog een aardappeltje nodig voor als je niet uitkomt met rijen maken straks.
  • Verwarm in een steelpannetje de kookroom en de melk, samen met 1 laurierblad, een handjevol verse tijm, 1 geperste knoflookteen, 1 gesnipperd sjalotje, een mespuntje nootmuskaat en peper en zout. Breng tegen de kook aan een paar belletjes mogen ontstaan maar zet het vuur gauw laag. De smaken moeten rustig in het room-/melk mengsel trekken. Verwarm ongeveer een kwartier en roer regelmatig door.
  • Verwarm de oven voor naar 160 graden hete lucht.
  • In de kooktijd van het room-/melkmengsel kun je een ovenschaal met boter insmeren. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de schaal. Na elke laag strooi je er wat peper en zout op. Zorg dat je de mooiste aardappeltjes voor de bovenste laag bewaard. Eventueel kun je nog een aardappeltje erbij snijden voor als je niet uitkomt.
  • Houd een zeef boven de ovenschaal en giet het kookmengsel in de ovenschaal. Eventueel zeef je het melk-/roommengsel boven een grote kom en giet je het daarna pas in de ovenschaal. Als het goed is staan de aardappeltjes nu allemaal onder in het vocht. Druk ze eventueel een beetje in de schaal.
  • Bak de aardappeltjes voor ongeveer een uur in de oven. Druk zo nodig een aardappeltje nog eens onder in het vocht zodat hij niet uitdroogt (in het begin). Prik met een satéprikker in een aardappel om te testen of ze gaar zijn. Anders laat je ze nog even erin. Als er tegen het einde van de baktijd nog geen gekleurde bovenlaag is ontstaat dan kun je de grill even aanzetten.

Tips

  • Heb je geen keukenmachine of mandoline in huis dan kun je de aardappeltjes ook zelf heel dun snijden.

Misschien vind je dit ook lekker