Een klassiekertje! Volgens Wikipedia verscheen Gratin Dauphinois al in 1788 in de kookboeken, wauw! Het is een aardappelgerecht gemaakt van super dunne plakjes aardappel die je gaar kookt in de oven. Niet zomaar in water maar in een roombadje met wat smaakmakers. Je laat de aardappelgratin wel een uur in de oven staan maar dan zijn ze ook heerlijk zacht en vol van smaak, echt een smaakexplosie!
Oorspronkelijk vet je een ovenschaal in met roomboter en wrijf je deze in met een knoflookteen om hierin de aardappels in room gaar te laten koken. Typerend is dat je de plakjes dakpansgewijs in de ovenschaal legt. Dit begrijp ik wel: het is niet puur esthetisch (voor de mooi) maar zo zorg je er ook voor dat de plakjes allemaal mooi gaar worden.
Er bestaan natuurlijk wel honderdduizend variaties op Gratin Dauphinois maar de oorspronkelijke variant is heel basic en let op, er gaat géén kaas bovenop! Als je wilt kan dat maar ik wilde je laten zien dat het niet nodig is voor een gegratineerde bovenlaag. En zie hier bij mij, het werkt!
Mijn variant van deze gratin bestaat niet volledig uit room, ik combineer het met melk. Dit room-melk mengsel laat ik een poosje verwarmen met laurier, tijm, knoflook, een sjalotje en wat nootmuskaat. Deze ingrediënten worden later weer verwijderd zodat er enkel een roommengsel met heerlijke smaken overblijft, waardoor je een heel clean gerecht krijgt. Geen stukjes, puur en alleen aardappel en room. Wel maakte ik hem af met wat bieslookbloemetjes, so cute! En lekker ook.
Ik ben heel benieuwd of deze aardappelgratin ook jouw favoriet gaat worden! Deze gnocchi in blauwe kaassaus is ook een lekker romig bijgerecht met aardappel.