Gezond Hoofdgerechten met gevogelte

Groene noedelsalade met pindadressing

Ik heb weer een lekker Aziatisch recept voor je in petto en wel een groene noedelsalade! Deze kleur dankt hij aan de vele groenten en basilicum die ik met de noedels serveer.  

Er gaan krokante en zoete sugar snaps in die ik samen met paksoi stoom. Zo blijven er meer voedingsstoffen bewaard en blijven de sugar snaps lekker knapperig! Het stomen deed ik gewoonweg met een pan en vergiet met deksel erop! 

Voor nog meer bite gaan er snackkomkommers door de salade. Deze bevatten minder van de “natte” binnenkant dan de gewone komkommer. Je kunt ook een gewone komkommer gebruiken en de zaadlijsten eruit snijden. 

Als proteïne koos ik voor kip en die heb ik gepocheerd en vervolgens in stukjes getrokken, waardoor je een soort pulled chicken krijgt. Dat vond ik een prettige structuur voor deze salade, lekkerder dan gebakken stukjes kip.  

Je kunt allerlei noedels gebruiken, net waar je zin in hebt. Of wat je nog in je voorraadkast hebt liggen natuurlijk maar je kunt je ook laten verrassen door de keuze bij alleen al het het Aziatisch schap in de supermarkt. Er zijn tal van varianten met smaken als algen, zeewier en citroengras. Chinese eiernoedels zijn ook heel lekker hierbij maar ik koos nu voor soba noedels, welke gedeeltelijk gemaakt zijn van boemweitmeel. Vandaar die bruine kleur.  

De dressing brengt alles samen en maak ik van biologische pindakaas met stukjes (100% pinda dus zonder palmolie/transvetten), sesamolie, limoensap, sojasaus en arachideolie. Wat een smaakbommetje! 

Dit is een gezond, voedzaam, lekker en gevarieerd recept! Het leuke eraan is namelijk dat je qua groenten gezellig kunt variëren. Laat bijvoorbeeld paksoi weg als je er niet zo van houdt en voeg broccoli toe, bloemkoolroosjes, cavala nero of blaadjes baby spinazie. 

Smakelijk!  

Groene noedelsalade met pindadressing

Personen

2

personen
Bereiding

30

minuten

Ingrediënten

  • 300 gram kipfilet

  • 150 gram noedels (soba of rijst bijvoorbeeld)

  • 2 limoenen

  • 4 eetlepels pindakaas

  • 4 eetlepels soyasaus

  • 2 eetlepels sesamolie

  • 4 eetlepels archide olie of andere neutrale olie

  • 15 gram verse basilicum

  • 1 groen pepertje

  • 1 kleine paksoi

  • 200 gram sugar snaps

  • (baby) komkommer

  • optioneel: paar pinda’s

Stappen

  • Breng 3 pannen met water aan de kook. 1 met een laagje van 5 cm water waarop een vergiet past voor het stomem van de groenten, 1 voor de noedels en 1 voor de kipfilet.
  • Snijd de kipfilet doormidden en pocheer in 10 – 15 minuten gaar. Haal na 10 minuten een stuk eruit, snij doormidden en controleer of ze langer nodig hebben. Giet af en laat afkoelen. Zodra ze genoeg afgekoeld zijn snijd je ze kleiner of trek je de kip met behulp van twee vorken uit elkaar.
  • Verwijder het uiteinde van de paksoi zodat de stelen losraken. Doe de sugar snaps in het vergiet boven de pan met kokend water en leg de paksoi hierop. Stoom de groenten in zo’n 10 minuten gaar. Controleer een boontje door te proeven. Als ze gaar zijn haal je het vergiet met behulp van van pannenlappen van de pan (weg van de hittebron).
  • Kook in de tussentijd ook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en giet af.
  • Meng het limoensap, de pindakaas, soyasaus, sesamolie en arachideolie tot een dressing. Hij blijft dik, eventueel kun je hem wat dunner maken met water. Snijd de komkommer in reepjes en pluk de kip als je dat nog niet gedaan had. Snijd het pepertje in ringetjes.
  • Verdeel de noedels, groenten, kip, komkommer, basilicumblaadjes en pepertje over de borden. Strooi er als je wilt nog wat pinda’s overheen en meng de dressing aan tafel door de salade.