Aardappelgratin maar dan gezonder en kleurrijker! Deze mooie groentegratin staat natuurlijk prachtig op de Paastafel maar wil je absoluut vaker maken. Met lekker veel verschillende groente en aardappel is elke hap anders. Je kunt hem zo maken als ik hier op de foto’s deed, of je kiest voor de snellere variant.
Eerder maakte ik de echte aardappelgratin: gratin Dauphinois. Deze groentegratin heb ik gemaakt van plakjes aardappel, wortel, courgette, tomaat en zoete aardappel. De plakjes maakte ik met behulp van mijn keukenmachine met de snijschijf erop. Zoef en klaar! Met een mandoline kun je het ook doen maar dit duurt natuurlijk wat sneller. Met de hand snijden is ook een optie maar dan ben je ontzettend lang bezig vrees is!
De plakjes leg ik in een bepaalde volgorde om en om in een cirkel. Zo werk ik van buiten naar binnen. De makkelijke variant is door de plakjes dakpansgewijs in een ovenschaal te leggen. Over de gratin heen gaat room waarin knoflook en verse tijm verwarmt is. Door de room heen heb ik geraspte Parmigiano reggiano kaas gesmolten. Deze kaas is heel romig en een stuk minder zout dan Parmezaanse kaas of Pecorino. Je kunt hem vervangen door belegen kaas.
De groentegratin bak ik eerst met aluminiumfolie over de ovenschaal, zodat de groenten een beetje stomen. Omdat de groenten niet volledig onder de saus staan garen ze onregelmatig en het stomen zorgt er voor dat alle plakjes gaar worden. De laatste 20 minuten gaat het aluminiumfolie eraf, zodat de bovenkant een beetje krokant wordt.
Heb je zoete aardappels over? Misschien kun je er deze gevulde aardappels mee maken!