Home Bijgerechten Groentegratin 

Groentegratin 

by Chivanne van Strijp-Peeters

Aardappelgratin maar dan gezonder en kleurrijker! Deze mooie groentegratin staat natuurlijk prachtig op de Paastafel maar wil je absoluut vaker maken. Met lekker veel verschillende groente en aardappel is elke hap anders. Je kunt hem zo maken als ik hier op de foto’s deed, of je kiest voor de snellere variant. 

Eerder maakte ik de echte aardappelgratin: gratin Dauphinois. Deze groentegratin heb ik gemaakt van plakjes aardappel, wortel, courgette, tomaat en zoete aardappel. De plakjes maakte ik met behulp van mijn keukenmachine met de snijschijf erop. Zoef en klaar! Met een mandoline kun je het ook doen maar dit duurt natuurlijk wat sneller. Met de hand snijden is ook een optie maar dan ben je ontzettend lang bezig vrees is! 

De plakjes leg ik in een bepaalde volgorde om en om in een cirkel. Zo werk ik van buiten naar binnen. De makkelijke variant is door de plakjes dakpansgewijs in een ovenschaal te leggen. Over de gratin heen gaat room waarin knoflook en verse tijm verwarmt is. Door de room heen heb ik geraspte Parmigiano reggiano kaas gesmolten. Deze kaas is heel romig en een stuk minder zout dan Parmezaanse kaas of Pecorino. Je kunt hem vervangen door belegen kaas. 

De groentegratin bak ik eerst met aluminiumfolie over de ovenschaal, zodat de groenten een beetje stomen. Omdat de groenten niet volledig onder de saus staan garen ze onregelmatig en het stomen zorgt er voor dat alle plakjes gaar worden. De laatste 20 minuten gaat het aluminiumfolie eraf, zodat de bovenkant een beetje krokant wordt. 

Heb je zoete aardappels over? Misschien kun je er deze gevulde aardappels mee maken!

Groentegratin 

0 from 0 votes
Porties

3

personen
Voorbereiding

45

minuten
Oventijd

50

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 4 4 grote tomaten

  • 2 2 middelgrote zoete aardappels

  • 2 2 middelgrote aardappels

  • 1 1 grote wortel

  • 1 1 courgette

  • 250 ml 250 slagroom

  • 25 gram 25 Parmigiano reggiano of belegen kaas

  • paar takjes verse tijm

  • 15 gram 15 verse basilicum

  • 2 2 tenen knoflook

  • zout en peper

  • olijfolie

  • 50 ml 50 warm water

Stappen

  • Was de tomaten en courgette en schil de aardappels en de wortel. Maak met behulp van een keukenmachine of mandoline plakjes van 3 mm dikte van de courgette, wortel en de aardappels. Snijd met een scherp mes plakken van 4 mm dikte van de tomaten. Breng de tomaten eventueel op smaak met wat zout.
  • Verwarm in een steelpannetje op laag vuur de slagroom met de tenen knoflook (uitgeperst), zout en peper, 20 gram geraspte kaas en de gerispte tijm van de takjes. Haal van het vuur als de kaas is opgelost.
  • Verwarm de oven voor naar 200 graden hete lucht.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg om en om een plak tomaat, een blaadje basilicum, een plakje zoete aardappel, een plakje gewone aardappel, een plakje courgette en een plakje wortel tegen elkaar aangedrukt. Werk in een cirkel van buiten naar binnen of voor de minder mooie maar snellere variant: leg de plakjes dakpansgewijs op elkaar in de ovenschaal.
  • Voeg eventueel 50 ml warm water toe aan de slagroom als je hem te ver ingedikt vindt, hij moet mooi over de groente gegoten kunnen worden zodat het tussen de plakjes sijpelt. Giet de slagroom over de gratin en strooi er nog een beetje kaas overheen (de laatste 5 gram). Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de gratin in 45-50 minuten midden in de oven gaar. Verwijder na 30 minuten de aluminiumfolie. Houd in de gaten of de gratin niet te bruin wordt, dek eventueel weer losjes toe met aluminiumfolie.

Apparatuur

  • Keukenmachine met snijschijf voor plakjes of een mandoline
  • Fijne rasp

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker