Voorgerechten

Hollandse garnalencocktail met whiskeysaus

Een heerlijke klassieker die met Pasen en Kerst op veel eettafels verschijnt! Als ik aan voorgerechten denk voor de feestdagen dan komt de garnalencocktail meteen in mij op. Ik maak ook wel eens variaties op de klassieker maar voor nu even het basisrecept. De whiskeysaus komt natuurlijk ook van pas bij de gourmet of barbecue (tip!).

Het mooiste staan ze in van die ouderwetse champagneglazen, weet je wel toen ze nog dachten dat de smaak van champagne het beste tot zijn recht kwam in brede lage wijnglazen. Die gebruiken ze nu vaker voor cocktails dus ideaal voor deze cocktail (it’s all in the name).
Jammer genoeg ben ik niet in het bezit van deze glazen dus heb ik mijn gin & tonic glazen voor het eerst dit jaar (en niet eens daarvoor!) uit de kast getrokken. Van die lage whiskeyglaasjes waarvoor je vaker kunt sparen bij de supermarkten en slijterij doen het ook goed.

Deze stond dus Eerste Paasdag bij mij op de (picknick) tafel! Voor de foto gebruikte ik één blaadje sla maar met twee blaadjes is het lekkerder! Overigens gebruikte ik iets minder saus in de cocktails maar deze kun je eventueel ergens anders voor gebruiken (bbq!). Eet smakelijk!

Hollandse garnalencocktail met whiskeysaus

Personen

4

personen
Bereiding

10

minuten

Ingrediënten

  • Whiskeysaus
  • 125 ml slagroom

  • 4 eetlepels mayonaise

  • 4 eetlepels tomatenketchup

  • 2 eetlepels citroensap

  • 2 eetlepels whiskey

  • 1 theelepel tabasco

  • Algemeen
  • 250 gram Hollandse garnalen

  • 8 blaadjes kropsla

  • Benodigdheden
  • 4 wijnglazen, ijscoupes of leuke drinkglaasjes

Stappen

  • Meng de ingrediënten voor de whiskeysaus door elkaar. Gebruik als het kan een garde en mix het flink door voor een minuutje of twee.
  • Was en droog de slablaadjes en verdeel over glazen.
  • Vul de glazen nu met de helft van de garnaaltjes. Verdeel hierover een flinke eetlepel van de saus. Strooi nu de andere helft van de garnaaltjes erover en doe er nog een dot saus overheen.