Home Gezond Hollandse haring bowl

De Hollandse nieuwe is er weer dus vond ik het tijd deze Hollandse lekkernij in een nieuw jasje te steken! Gezellig samen met allerlei Hollandse groentjes in één kom: wat een feestje!  

Naast de Hollandse nieuwe haring is er nu ook de Hollandse nieuwe aardappel te krijgen. Deze komen heel klein uit de grond en hun schil is zo dun dat je hem moeilijk kunt schillen. Daarom doen we dat gewoon niet! Omdat hij zo dun is smaakt hij gewoon lekker en het voordeel is ook dat er zo extra veel vitamientjes bewaard blijven. De smaak van deze baby piepers is ook anders dan van een grote aardappel, probeer maar eens. 

Om bij het ziltige van de haring te blijven heb ik ook wat zeekraal geblancheerd. Deze ziltige smaak gaat natuurlijk heel goed samen met de haring. Voor een aards smaakje kocht ik bij de AH biet julienne en voor een pittig smaakje deed ik er een paar radijsjes erbij. 

Wat ook leuk en apart is, is dat ik koolrabi julienne gebruik. Ik vind koolrabi heel lekker hij is een beetje aards en zoet maar mensen weten vaak niet zo goed wat ze ermee moeten. Ga hem nog snel halen want hij is nog meer even in het seizoen. Hij leent zich heel goed om rauw te eten dus julienne zoals ik hier doe, of maak er dunne plakjes van en maak er een carpaccio salade mee! Met citrusvruchten samen doet hij het erg goed. 

De dressing maak ik met Griekse yoghurt (geen Hollandse helaas maar de Griekse is zo heerlijk dik,  romig en minder zuur) en het nat van augurken. Klinkt gek maar augurken eet je ook weer vaker bij harig en zo geef je toch een smaakje hiervan mee aan de bowl. Het nat is ook niet te zuur als azijn of citroensap en ik wilde een hele vloeibare dressing hebben dus daarom is het augurkennat ook zo fijn. 

Maf kommetje maar geloof mij dat het werkt!  

Eet smakelijk! 

Hollandse haring bowl

Persoon

1

persoon
Bereiding

35

minuten

Ingrediënten

  • 40 gram zeekraal

  • 75 gram biet julienne (AH) of 1 ongekookte (rauwe) biet/75 gram wortel julienne

  • 2 haringen

  • 6 radijsjes

  • 250 gram baby krieltjes met schil

  • 1 koolrabi

  • 5 eetlepels Griekse yoghurt vol vet

  • 4 eetlepels augurkwater

  • 1 theelepel gedroogde dille of 1 eetlepel verse dille

  • peper en zout

  • benodigdheden
  • keukenmachine

  • of: mandoline en grove rasp

Stappen

  • Halveer de krieltjes of zelfs vaker bij de wat grotere aardappeltjes en kook ze in gezouten water in 15 minuten gaar. Prik erin om te controleren of ze gaar zijn. Giet af en laat uitdampen. Zet ze in de koelkast om af te koelen.
  • Schil de koolrabi, snijd hem doormidden en maak er met behulp van de keukenmachine julienne reepjes van. Doe hetzelfde met de biet als je deze niet al julienne gesneden kon krijgen. Heb je geen keukenmachine? Rasp de koolrabi dan met een grove rasp. Qua biet zou ik dit niet doen en misschien beter vervangen door wortel julienne.
  • Snijd de wortels en steeltjes van de radijs en hak ze met behulp van de keukenmachine of mandoline in plakjes of julienne. Heb je deze hulpmiddelen niet dan snijd je ze met de hand in dunne plakjes.
  • Kook de zeekraal 1 minuut in ongezouten water en koel af onder de koude kraan zodat hij niet verder gaat. Heb je een kokend water kraan dan houd je de zeekraal een minuut in een vergiet eronder en koelt hem dan.
  • Maak een dressing van de yoghurt, het nat van de augurken, peper en zout. Proef en kijk of je vindt dat hij meer yoghurt, augurkennat en peper en zout nodig heeft. Je wilt redelijk veel en hij mag goed vloeibaar. Meng de dille erdoor.
  • Verwijder de staartjes van de haring en snijd ze in vieren (per zijde).
  • Verdeel nu in een kom de ingrediënten voor de salade (zie de foto’s op deze pagina). Serveer met de dressing ernaast zodat je eters deze zelf kunnen mengen.

Misschien vind je dit ook lekker