Hier houd ik nou echt van, een grote pan vol stoofvlees! Stoofpotjes is dan ook mijn lievelingseten. Ik weet dat het breed is, een beetje als zeggen dat pasta je lievelingseten is maar ik word er gewoon zo ontzettend blij van! Dit keer maakte ik Hongaars stoofvlees. Althans, ik noem het Hongaars stoofvlees (goulash) maar of het nou de “echte” goulash is?
Wat is dan eigenlijk de echte Hongaarse goulash? Ik denk dat er zo veel varianten in omloop zijn dat niemand het meer echt weet. Wat ik wel weet is dat er een aantal ingrediënten in gaan die hem zo maken dat je wel degelijk kunt zeggen dat je Hongaarse goulash hebt gemaakt. Zeker dat daar gelijk een hoop mensen blij mee zijn!
Hongaarse goulash
Het belangrijkste en meest kenmerkende aan Hongaarse goulash is toch wel het gebruik van paprika. Rode paprika wel te verstaan en daarnaast wordt hij extra “paprika-ig” gemaakt met flink wat paprikapoeder. Ook gebruik ik tomatenpuree en tomaten uit blik en voor wat extra diepgang gaat er rode wijn en een runderbouillonblokje in. Smaakmakers zijn verder rode ui, paprika, cayennepeper en laurierblad. Niet te vergeten: als vleessoort koos ik voor runderriblappen maar er wordt ook vaak Hongaarse goulash gemaakt van varkensvlees, schapenvlees en zelfs vis!
Een zalig en hartverwarmend stoofpotje die je zeker wilt maken. Je kunt net als ik een grote portie maken (vandaar de 1,4 kg vlees) en porties invriezen voor later. Lekker met friet maar je kunt ook voor rijst kiezen natuurlijk. Geef er bloemkoolrijst bij als je dit gerecht koolhydraatarm wil houden.
Deze goed gevulde stoofpot maakte ik ook met runderriblappen en viel erg in de smaak thuis.