Home Hoofdgerechten met vlees Hongaarse goulash

Hongaarse goulash

by Chivanne van Strijp-Peeters

Hier houd ik nou echt van, een grote pan vol stoofvlees! Stoofpotjes is dan ook mijn lievelingseten. Ik weet dat het breed is, een beetje als zeggen dat pasta je lievelingseten is maar ik word er gewoon zo ontzettend blij van!  

Dit keer maakte ik Hongaars stoofvlees. Althans, ik noem het Hongaars stoofvlees (goulash) maar of het nou de “echte” goulash is? Wat is dan eigenlijk de echte Hongaarse goulash? Ik denk dat er zo veel varianten in omloop zijn dat niemand het meer echt weet. Wat ik wel weet is dat er een aantal ingrediënten in gaan die hem zo maken dat je wel degelijk kunt zeggen dat je Hongaarse goualash hebt gemaakt. Zeker dat daar gelijk een hoop mensen blij mee zijn!

Het belangrijkste en meest kenmerkende aan dit gerecht is toch wel het gebruik van paprika. Rode paprika wel te verstaan en daarnaast wordt hij extra “paprika-ig” gemaakt met flink wat paprikapoeder. Ook gebruik ik tomatenpuree en tomaten uit blik en voor wat extra diepgang gaat er rode wijn en een runderbouillonblokje in. Smaakmakers zijn verder rode ui, paprika, cayennepeper en laurierblad. Niet te vergeten: als vleessoort koos ik voor runderriblappen maar er wordt ook vaak goulash gemaakt van varkensvlees, schapenvlees en zelfs vis!

Een zalig en hartverwarmend gerecht die je zeker wilt maken. Je kunt net als ik een grote portie maken (vandaar de 1,4 kg vlees) en porties invriezen voor later. Lekker met friet maar je kunt ook voor rijst kiezen natuurlijk.   

Hongaarse goulash

Personen

6

personen
Voorbereiding en bereiding

45

minutes
Stooftijd

2

hours 

Ingrediënten

  • 1,4 kg runderriblappen

  • 3 grote rode uien

  • 2 grote rode paprika’s

  • 3 tenen knoflook

  • 140 gram tomatenpuree

  • 400 ml tomatenblokjes uit blik

  • 400 ml rode wijn

  • 1 runderbouillonblokje

  • 2 eetlepels paprikapoeder

  • 1 theelepel cayennepeper

  • 2 laurierblaadjes

  • 3 eetlepels bloem

  • peper en zout

  • rijstolie of arachideolie

Stappen

  • Haal het vlees 30 minuten voordat je gaat koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Snijd het vlees vervolgens in blokjes van ongeveer een centimeter (dobbelstenen). Doe ze in een grote kom en kruid met peper en zout. Meng er met je handen 3 eetlepels bloem doorheen.
  • Snijd de uien in grove stukken van een halve centimeter en doe hetzelfde met de paprika. Je kunt ze samen in een kom bewaren.
  • Verhit olie in een grote braadpan en eventueel nog in een extra pan (wokpan, koekenpan, hapjespan) om het proces te versnellen. Zorg dat de pannen super heet zijn. Bak het vlees in vier delen goudbruin en schep ze met behulp van een schuimspaan uit de pan en bewaar in een kom. Herhaal totdat al het vlees goudbruin gebakken is. Voeg telkens nog wat olie toe voor je een nieuwe portie bakt.
  • Verhit als laatste eventueel nog wat olie en bak hierin de paprika en ui enkele minuten al omscheppend, totdat ze wat zachter en gekleurd zijn. Knijp de knoflooktenen boven de pan uit en roer een half minuut mee. Voeg nu 2 eetlepels paprikapoeder, 1 theelepel cayennepeper en de tomatenpuree toe. Bak 1 minuut.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en giet de tomatenblokjes erbij. Vul het blik met wijn en giet erbij. Vul het blik nu met water en voeg toe. Gooi 2 laurierblaadjes in de pan en breng de saus aan de kook. Voeg het vlees toe, schep alles om en laat de goulash met de deksel op de pan, op laag vuur in 2 uur pruttelen. Roer elk kwartier even goed over de bodem. Laat hem de laatste 30 minuten zonder deksel op de pan koken om de saus wat in te dikken.

Misschien vind je dit ook lekker