Gezond Vegetarisch

Indiase vegetarische curry

Indiase vegetarische curry, met zoete aardappel, bloemkool, kikkererwten en dé smaakmaker: Garam massala. Een Indiase specerijenmix. Deze curry is onwijs voedzaam en super easy om te maken. Gebruik plantaardige yoghurt als je hem vegan wilt maken.

Een curry is zo’n voorbeeld van een hartverwarmend gerecht die je het liefst met al je vrienden en familie deelt. Gezellig aan tafel met een grote kom dampende curry, kommetjes rijst en naanbrood voor de afwisseling en om de saus mee op te zuigen tot de laatste druppel: zeker niet onbelangrijk!

De smaken in deze gezonde curry zijn zo uitgesproken dat je totaal geen vlees of vis mist! Dat zijn de beste vegetarische gerechten. Zonder enkele moeite kan een niet-vegetariër daarmee een dagje of meer zelfs een vega gerecht op tafel zetten. Gezond voor jezelf èn goed voor het milieu! 

Curries kunnen best wel vet en machtig zijn. In India heb ik ze vaak met lamsvlees gegeten waaraan nog stukken vet zaten. Heerlijk voor de smaak en de saus van deze curries is wat dikker maar je hebt natuurlijk allerlei soorten curry en soms wil je wat lichters. Deze vegetarische variant is zeker licht maar vullend genoeg. De saus is niet zo dik, meer als een soep maar door de yoghurt raakt hij genoeg gebonden.

Deze Indiase vegetarische curry heeft door het missen van vlees en gebruik van zachte aardappel en bloemkool wat structuur nodig. Hiervoor èn voor de eiwitten dienen de kikkererwten. Voedzaam met een lekkere smaak en bite en ook een vaak gebruikt ingrediënt in curries. Voordeel van deze vega curry is ook dat hij niet uren hoeft te pruttelen maar enkel totdat de aardappels gaar zijn. 

Wil je meer met zoete aardappel? Probeer deze gevulde vega zoete aardappels eens!

Indiase vegetarische curry

Personen

3

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

30

minuten

Ingrediënten

  • 750 gram zoete aardappel

  • 750 gram bloemkool

  • 200 gram kikkererwten (uit blik of zak, geweld)

  • 2 theelepels Garam massala (Jonnie Boer)

  • 400 gram hele tomaten uit blik

  • 1 rode ui

  • 1 rode peper

  • 3 tenen knoflook

  • 4 cm verse gember

  • 1 limoen

  • 100 ml yoghurt

  • 1 groentebouillonblokje

  • handjevol verse koriander

  • 400 ml water

  • rijst-/arachide-/zonnebloemolie

  • benodigdheden
  • fijne rasp

Stappen

  • Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Bewaar ze in een kom. Was de bloemkool, verwijder het groen en de nerf en probeer de roosjes netjes los te snijden. Grote roosjes kun je doormidden snijden. Bewaar in een (andere) kom.
  • Snipper de rode ui, snijd de rode peper (met of zonder zaadjes) in ringetjes, hak de knoflook fijn en verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan of braadpan. Fruit de ui, peper en knoflook op laag vuur aan en roer regelmatig. Snijd de schil van de gember en rasp met een fijne rasp de gember boven de pan. Voeg 2 theelepels garam massala toe en roer even mee.
  • Doe de zoete aardappels in de pan en roer alles even door. Giet de tomaten uit blik erbij, vul het blik met water en giet erbij. Breng aan de kook en verkruimel het blokje groentebouillon boven de pan. Pers de limoen boven het gerecht uit. Roer even door en leg de bloemkoolroosjes er bovenop. Laat het gerecht ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Roer een keertje door in de tussentijd.
  • Controleer of de aardappels gaar zijn. Roer de kikkererwten erdoorheen. Roer wat yoghurt door het gerecht en maak af met verse koriander.

Tips

  • Lekker met basmati-rijst, naanbrood en papadums.