Home Hoofdgerechten met vis Japanse tonijnburgers

Japanse tonijnburgers

by Chivanne van Strijp-Peeters

Wie houdt er niet van een broodje hamburger? Mij kun je er ‘s nachts voor wakker maken. Mijn man ook dus je zal geen ruzie krijgen, mits je er twee meeneemt 😉. Het allerlekkerst is een dikke sappige hamburger van gehakt of tartaarvlees die nog een beetje rood is van binnen, hmm.. Groot favoriet zijn ook mijn Sloppie Joe burgers maar deze Japanse tonijnburgers zijn ook erg lekker!

Tonijnburger

Toen ik bedacht dat ik een visburger wilde maken was de uitdaging om een sappige hamburger te maken. Vis wordt toch gauw een beetje droog. Aan de andere kant, een visstick is nou ook niet bepaald sappig maar toch lekker. Ik besloot het er maar op te wagen en koos voor tonijn!

Als je een tonijnsteak bakt lijkt hij qua structuur erg op vlees maar je moet wel oppassen dat je hem niet te lang bakt want dan lijkt hij op een doorbakken varkensfiletlapje.. Juist het feit dat hij vlezig is sprak me aan om met vis toch een soort vleeshamburger sensatie te krijgen. De burgers heb ik daarom kort op redelijk hoog vuur aangebakken en in de burger zit lente-ui verwerkt, waardoor hij vanzelf al minder droog wordt. De lente-ui laat door het bakken namelijk vocht los.

Leuke aan deze visburger vind ik ook dat er een Japans thema aan verbonden is. De burgers coat ik na het bakken namelijk met Teriyaki saus en de groentjes zijn besprenkeld met rijstazijn. Over de burger en door de groenten gaan sesamzaadjes en er zit wat wasabi door de mayonaise. Pas op met de wasabi want het kan overheersen, gebruik liever te weinig dan te veel! Toevallig vond ik ook harde broodjes met sesamzaadjes dus dat sloot goed aan bij de Japanse smaken. 

Als je wilt kun je bij de frietjes Japanse mayonaise serveren maar dat is zeker geen pré voor dit gerecht. Ik maakte zoete aardappelfrietjes uit de oven maar als je een airfryer hebt kun je ze wellicht hierin bereiden.  

Een soort gezonde hamburger met frietjes is het geworden, deze Japanse tonijnburgers. Erg smakelijk en een hele leuke variatie op je bord. Een goede manier ook om vaker vis op tafel te krijgen en op de wasabimayonaise na vallen deze visburgers ook in de smaak bij kinderen! 

Japanse tonijnburgers

0 from 0 votes
Personen

2

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

35

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • burgers
  • 2 tonijnsteaks (vriezer, ontdooid)

  • 1 lenteui

  • 1 eetlepel (Japans) broodkruim

  • 1 eetlepel bloem

  • 2 eetlepels Teriyaki saus

  • 1 eetlepel sesamzaadjes (zwarte en/of witte)

  • peper en zout

  • 2 ronde harde broodjes

  • garnering
  • 1 grote wortel of zakje wortels julienne

  • eventueel een paar radijsjes

  • 1 lenteui

  • 1 eetlepel rijstazijn

  • 1 theelepel sesamzaadjes

  • 4 eetlepels mayonaise

  • 1/4 theelepel wasabipasta

  • peper en zout

  • frietjes
  • 2 zoete aardappels

  • fijn maïsmeel of bloem

  • olijfolie

  • peper en zout

  • optioneel: Japanese style mayo spicy (Saitaku)

  • benodigdheden
  • keukenmachine of hakmolen

Stappen

  • Verwarm de oven voor naar 200 graden hete lucht. Schil de zoete aardappels en snijd ze in de vorm van frietjes. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat, sprenkel er wat olijfolie over, kruid met peper en zout en meng goed door elkaar zodat de frietjes volledig bedekt zijn. Hussel er een eetlepel fijn maïsmeel overheen en bak de frietjes in 35 minuten droog en redelijk krokant. Halverwege draai je de frietjes om. Kook je voor meer dan 2 man dan zou ik 2 bakplaten gebruiken. Houd ze in de gaten zodat de randjes niet te veel verbranden.
  • Snijd de tonijn en 1 lenteui in grove stukken en maal in de keukenmachine fijn. Meng er versgemalen peper en zout en 1 eetlepel Japans broodkruim doorheen. Vorm 2 burgers van de tonijn en laat ze in de koelkast opstijven.
  • Hak 1 lenteui fijn en snijd de wortel met behulp van een keukenmachine julienne of gebruik dus een kant en klaar zakje wortel julienne. Snijd de radijsjes fijn of gebruik tegelijk met de wortels de keukenmachine. Meng in een kom de lenteui, wortel, radijs, peper en zout, theelepel sesamzaadjes en 1 eetlepel rijstazijn door elkaar. Laat afgedekt in de koelkast staan tot gebruik.
  • Meng in een kommetje 4 eetlepels mayonaise met ¼ theelepel wasabipasta. Laat ook afgedekt in de koelkast staan tot gebruik.
  • Strooi wat bloem over de burgers. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de tonijnburgers op middelmatig tot hoog vuur aan beiden kanten goudbruin, voor 1,5 minuut per kant. Hevel ze over naar een bord en sprenkel er Teriyaki saus overheen. Wentel ze in de saus om en bestrooi de burgers met sesamzaadjes.
  • Snijd de broodjes doormidden en verdeel de salade over de onderste helft van het broodje. De bovenkant van het broodje besmeer je met de wasabimayonaise. Leg de burger op de broodjes en serveer met de zoete aardappelfrietjes en Japanse mayonaise.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker