Home Hoofdgerechten met vis Kabeljauw met room-ansjovis-kappertjes saus

Een super simpel visgerecht waarbij je toch het gevoel hebt dat je wat speciaals op tafel zet. Deze kabeljauw met room-ansjovis-kappertjes saus maken wij erg graag in het voorjaar!

Voor dit heerlijke visgerecht gebruik ik kabeljauwhaas in plaats van filet. Deze heeft een wat hogere kwaliteit dan de filet en vind ik gewoon lekkerder. Denk ook aan varkensfilet en varkenshaas bijvoorbeeld, deze verschillen ook duidelijk in structuur en smaak. De kabeljauwhaas is na bereiding nog super mals. Fijne eraan vind ik ook dat hij stevig genoeg is om niet kapot te gaan met draaien. Bij andere vissoorten/types krijg ik dit vaak niet voor elkaar (helaas).

Wellicht lijken de ansjovis, knoflook en kappertjes heftig maar door de citroenzest en het sap plus de room zwakken de smaken wat af en komt de kabeljauw met ansjovissaus heel goed tot zijn recht.

Omdat de vis met saus al een uitgesproken smaak heeft serveer ik hem simpel met wat krieltjes en kropsla met Ceasardressing. Ceasardressing bevat ansjovis dus past goed bij de vis. Voor nu even uit een flesje maar het is ook super leuk en niet te moeilijk om zelf een Ceasardressing te maken (zie laatste zin van deze tekst!).

Ik gebruik graag biologische citroenen omdat deze onbespoten zijn. Ondanks het wassen van een niet-biologische citroen blijven er toxische stoffen achter en dat vind ik nou niet zo’n fijne gedachte.. Verder gebruik ik normale kookroom en niet de light variant maar dit mag je zelf bepalen 😊.

Al met al een fijne vis-knaller, deze kabeljauw met ansjovissaus! Eet smakelijk en maak ook zeker mijn frisse Ceasar salade eens! Handig om je ansjovisjes op te krijgen!

Kabeljauw met witte ansjovis kappertjes saus

0 from 0 votes
Personen

2

personen
Voorbereiding

5

minuten
Bereiding

10

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 2 kabeljauwhaasjes

  • 1 potje/blikje ansjovis

  • 2 eetlepels olie met neutrale smaak (geen extra vierge olijfolie bijvoorbeeld maar de “gele” variant of zonnebloemolie)

  • 1 teentje knoflook

  • 1 citroen (liefst biologisch voor de zest)

  • handjevol bladpeterselie

  • 1 eetlepel kappertjes

  • 100 ml kookroom of iets meer naar wens

  • peper en zout

Stappen

  • Verhit 3 eetlepels van de ansjovisolie met 2 eetlepels neutrale olie op de laagste stand in een steelpannetje.
  • Voeg 6 fijngehakte ansjovisfilets, een super fijn gehakt knoflookteentje, zest van 1 citroen (goed wassen), een eetlepel citroensap, snuf peper, eetlepel kappertjes en de peterselieblaadjes toe. Laat zachtjes verwarmen. Roer regelmatig door.
  • Dep ondertussen de kabeljauwhaasjes droog en kruid met peper en zout. Bak de kabeljauwfilets ongeveer twee minuten per kant op middelmatig vuur totdat ze mooi wat goudgele delen hebben (zie mijn foto’s). Leg ze vast op de borden waarop je serveert om te rusten.
  • Neem de steelpan met saus van het vuur en roer met een garde ongeveer 100 millimeter kookroom door de saus. Serveer met de kabeljauwhaasjes.

Tips

  • Lekker met simpel wat kropsla met Caesardressing en gebakken krieltjes. Start in dat geval met het bakken van de krieltjes, deze hebben een langere baktijd dan de bereiding van de vis en saus.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker