Bij de borrel Hoofdgerechten met gevogelte

Kiploempia’s uit de oven

De lekkerste zelfgemaakte loempia’s! Tot nu toe dan. En nog gezonder ook want je bakt ze in de oven in plaats van ze te frituren. Scheelt toch weer flink in de calorieën. Ze worden alsnog hartstikke knapperig en bruin! En ook wel fijn voor mensen (net als ik) die geen frituurpan of airfryer hebben.  

Stiekem kun je een hoop gerechten alsnog gewoon in de oven bakken. Hier ben ik echt een voorstander van want je bespaart er een hoop vet mee en ik vind het fijn om bijvoorbeeld verse frietjes te maken in plaats van kant en klare zakken te kopen. Deze producten zijn voorgebakken in vet dus bevatten van zichzelf al een hoop vet en daar voeg je zelf, in de frituurpan althans, nog vet aan toe.  

Enfin, genoeg over vet. Terug naar deze fijne loempia’s! Ze zijn echt super eenvoudig om te maken! Ik gebruik namelijk gewoon een nasi-/bamipakket voor de groenten. Deze bevatten een fijne variatie aan groenten in de juiste hoeveelheid. Zo houd je niks over en bespaar je geld en producten (mocht je de losse ingrediënten niet op krijgen en weg moeten gooien..). Praktisch is het natuurlijk al helemaal! 

De groenten die erin zitten variëren zeer per supermarkt. Afhankelijk van welk pakket je koopt, bevatten ze wortel, spitskool dan wel Chinese kool of witte kool, eventueel ui, prei, taugé en een rode peper.   

Als proteïne koos ik voor kippendijen. Juist vanwege het feit dat ze iets meer vet bevatten dan kipfilet, waardoor ze lekker mals blijven. Je kunt ook hamblokjes of omeletreepjes toevoegen of ze daarmee vervangen. Tofu zou natuurlijk ook kunnen, als je voor een vega variant gaat! 

Het enige werkje aan dit gerecht is het vouwen van de pakketjes maar ik moet eerlijk bekennen dat dit na een paar keer doen van een leien dakje ging. 

Ik heb ze vaker met loempiavellen gemaakt maar gebruikte ditmaal filodeegvellen. Beiden vind je in het vriesvak van de betere supermarkten. Laat ze in de koelkast ontdooien of buiten de koelkast, zonder plastic, in een vochtige theedoek. Beide vellen zijn trouwens super laag in calorieën! Met de vulling van alle groenten erbij is het eigenlijk best een gezonde snack dus! Wij aten ze gewoon als avondmaaltje, lekker met wat srirachasaus en sweet chilisaus. 

Kiploempia’s uit de oven

Stuks

16

stuks
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding en oven tijd

1

uur 

Ingrediënten

  • 1 pak loempiavellen of filodeegvellen (vriezer, ontdooid)

  • 350 gram kippendijen

  • 450 gram nasi/bamigroenten

  • 1 rode peper (als deze niet al in het groente pakket zat)

  • 2 tenen knoflook

  • 2 cm verse gember of 1 theelepel gemberpoeder

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • arachide-, rijst- of zonnebloemolie

  • voor bij het serveren: sweet chilisaus, sriracha saus

Stappen

  • Snijd de kippendijen in kleine stukjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Hak de peper, knoflook en gember fijn. Verwarm de oven voor naar 200 graden (180 graden hete lucht).
  • Verhit 2 eetlepels olie in een goed hete wokpan en bak de kippendijen totdat ze rondom wit geworden zijn. Voeg de peper, knoflook en gember toe en bak al omscheppend 2 minuten mee. Voeg nu de groenten toe en bak ongeveer 3 minuten op hoog vuur, totdat de groenten wat geslonken zijn. Roer er 2 eetlepels ketjap doorheen en zet het vuur uit.

    NB: er zal zich wat vocht vormen, dit kun je afgieten of straks met het vullen van de loempia’s zorgen dat er zo min mogelijk vocht op je vellen komt.
  • Leg een loempiavel op je werkblad met de punt naar beneden. Trek ze voorzicht los, ze scheuren snel. Het beste kun je ze in een vochtige theedoek bewaren tijdens het maken want ze drogen heel snel uit.
  • Leg net onder het midden, boven de onderste punt, in een worstvorm van links naar rechts ongeveer 2 flinke eetlepels van de vulling.
  • Pak de onderste punt en vouw deze over de vulling. Vouw de linker en rechter punt naar binnen en zorg dat je ze goed recht uitlijnt, zodat je een soort envelop krijgt.
  • Rol de vulling, terwijl je deze vasthoudt met je vingers, zo strak mogelijk naar boven toe. Het velletje kan wat scheuren maar dat geeft niet want buitenkant blijft heel en zo niet, dan smaakt hij nog net zo lekker!
  • Maak de punt nat met wat water en vouw dicht. Leg het pakketje met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede ovenplaat. Ik gebruikte twee ovenplaten.
  • Herhaal dit voor de rest en zorg dus dat je zo min mogelijk vocht op de vellen krijgt. Bestrijk de pakketjes met een kwastje met olie en bak ze ongeveer 20 minuten, totdat ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Je kunt ze halverwege eens omdraaien.

Tips

  • Lekker als borrelhapje of als lunch- dan wel avondmaal voor ongeveer drie personen. Lekker met wat kroepoek!
  • Vervang de kip door hamblokjes en/of omeletreepjes.