Home Hartige taarten en pizza Kippastei met prei

Zoals ik al eens eerder schreef is mijn kookstijl onder meer door de Britse chef Jamie Oliver gevormd. Zoals het een echte Brit betaamt staan er meerdere pies (in de zin van hartige taarten) in zijn kookboeken. Ik heb het altijd een gezellig, heerlijk, huiselijk gerecht gevonden. Je maakt ze met allerlei vullingen, van wild, vlees, vis tot restafval van vlees (ja, niertjes enzo: niet mijn ding!).  

Deze kippastei met prei is een leuke versie van de chicken pie. Niet van Jamie, gewoon “een” chicken pie: een hartige taart met lekker veel saus, kip en een bladerdeegdakje! Dat is de basis. Je kunt variëren met een combinatie van kippendijen en/of kipfilet, worteltjes, erwtjes, bacon, tijm, rozemarijn, vleesfond, mosterd en ga zo maar door.  

Ik wilde graag kip combineren met dragon. Deze twee gaan goed samen! Voor wat karakter gaat er nog sherry en mosterd in en de smaakmaker is prei. Staat deze bescheiden groente ook eens in het zonnetje!  

De taart kun je versieren met wat restjes deeg. Ik vond tussen onze koekjesstekers toevallig een vorm van een kip, hoe leuk! Merijn vond het natuurlijk super grappig dat er een kip-bladerdeegstukje op zijn bord lag. De pastei was hem verder te veel van het goede. Snap ik wel.. Hij is twee en wil gewoon een bord spaghetti!  

Wij aten er een knapperig stokbroodje bij. Super lekker om de saus mee te dippen.  

Kippastei met prei

Personen

3

personen
Voorbereiding

15

minuten
Bereiding en oventijd

1

uur 

10

minuten

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg van 225 gram (koeling)

  • 400 gram kippendijen

  • 300 gram gesneden prei

  • 1 teen knoflook

  • 1 theelepel gedroogde dragon

  • 400 ml kippenbouillon

  • optioneel: 1 eetlepel droge sherry of madeira

  • 100 ml kookroom

  • 1 eetlepel Franse mosterd

  • 2 eetlepels bloem

  • 25 gram roomboter en wat extra

  • 1 ei

  • peper en zout

  • 1 vers stokbrood

  • benodigdheden
  • rechthoekige of ovale ovenschaal van ongeveer 24 cm

Stappen

  • Haal het bladerdeeg een half uurtje voordat je begint uit de koelkast om op temperatuur te komen.
  • Snijd de kippendijen in blokjes en was en snijd de prei fijn indien je hele preien hebt gekocht. Snijd de knoflook fijn.
  • Verhit 25 gram roomboter (meer dan je nodig lijkt maar is ook voor de saus). Bak de kipfilet op hoog vuur aan totdat hij aan alle kanten wit is. Voeg nu de knoflook en prei toe en bak 3 minuten mee op middelmatig vuur.
  • Voeg 1 theelepel dragon, 400 ml kippenbouillon, 1 eetlepel droge sherry of madeira (optioneel), 100 ml kookroom en 1 eetlepel Franse mosterd toe. Laat 10 minuten, zonder deksel op de pan en terwijl je af en toe roert, wat inkoken. Roer en nu 2 eetlepels bloem doorheen met een garde en roer door totdat de bloem is opgenomen en de saus wat dikker is geworden. Hij blijft goed vloeibaar, dat is de bedoeling. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm in de tussentijd de oven voor naar 180 graden hete lucht. Vet de ovenschaal in. Vergeet de bovenkant van de randen niet. Doe de kipvulling in de ovenschaal en leg het deeg eroverheen. Snijd het overtollige deeg, als het kan, ongeveer 2 – 4 cm (afhankelijk van of je het dakje over de schaal heen of naar binnen toe maakt, wat weer afhankelijk is van je hoeveelheid deeg) naar buiten toe van de rand af. Druk aan, eventueel met een leuk patroontje zoals op mijn foto’s, tot net naar binnen toe of juist over het randje heen met een leuk randje. Het deeg wat je overhebt kun je eventueel met een koekjesvorm uitsteken om de pastei mee te versieren. Kluts een eitje in een kommetje en bestrijk het deeg met behulp van een kwastje hiermee. Prik met een vork of scherp mes wat gaatje erin zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Bak de pastei in ongeveer 50 minuten (of totdat hij mooi oranje gekleurd is) en laat even afkoelen voordat je hem aansnijdt. Serveer met het stokbrood (lekker dippen!).

Misschien vind je dit ook lekker