Een makkelijke kippensoep (lees: zonder zelf kippenbouillon te maken) verrijkt met Aziatische smaakmakers! Deze kippensoep met udon noodles is een leuke twist op kippensoep hoe we hem kennen en geeft toch hetzelfde comfortfood gevoel.
Kippensoep met udon noodles
Deze kippensoep met een Aziatische twist zit tjokvol gezonde ingrediënten. Er gaat Chinese kool, gember, knoflook, bosui, kastanjechampignon en kipfilet in. Om het vullend te maken en aan te sluiten bij de Aziatische smaken koos ik voor udon noodles. Deze zijn lekker dik en kun je goed naar binnen slurpen!
Rijstwijn
De Aziatische twist komt door het gebruik van Chinese Shaoxing rijstwijn. Dit is een hele droge wijn, een beetje als sherry. Je kunt dus ook gewoon droge sherry gebruiken maar kook je vaker Aziatisch dan kan ik je aanraden een fles te kopen. In de meeste supermarkten kun je Shaoxing rijstwijn kopen en hij blijft jaren goed.
Mirin
Verder gebruik ik Japanse Mirin. Dit is ook een rijstwijn maar deze is enorm zoet. Ook deze kun je gewoon in de supermarkt vinden en deze gebruik ik graag in Aziatische soepen om ze een droog zoetje mee te geven. Mirin gaat erg goed samen met sojasaus en deze twee ingrediënten gebruik ik ook in deze soep. Heb je deze smaakmaker niet in huis en ben je niet van plan hem vaker te gaan gebruiken dan kun je ook wat suiker toevoegen aan de soep om de juiste smaakbalans te krijgen.
Light soy sauce
Met donkere sojasaus is iedereen inmiddels wel bekend maar niet iedereen is bekend met de lichte variant. Bij deze sojasaus hebben de sojabonen kortere tijd gefermenteerd waardoor de sojasaus lichter, minder stroperig, minder moutachtig, vloeibaarder en wat zouter is. Door zijn lichtere kleur kleurt hij je eten ook niet donkerbruin in tegenstelling tot de donkere sojasaus.
De lichte en zoutere variant gaat goed samen met de kippenbouillon en verrijkt zijn smaak en daarom heb ik hem hier voor deze kippensoep met udon noodles gebruikt. De lichte sojasaus kun je ook goed in koude bereidingen gebruiken, dus bijvoorbeeld om een Aziatische dressing voor een salade te maken.
Kimchi
Je kunt de soep een beetje pittig maken met wat gedroogde chilivlokken. Ik serveerder er Kimchi bij. Dit is gefermenteerde, erg pittige, Chinese kool en ik vind het onwijs lekker. Af en toe een hapje ervan en de smaken blijven hangen in je mond, waardoor de soep weer een extra dimensie krijgt.
Misschien is mijn Chinese tomatensoep ook wel wat voor jou of maak je liever een soba noodles salade met kip.