Home Hoofdgerechten met kip Kippensoep met udon noodles

Kippensoep met udon noodles

by Chivanne van Strijp-Peeters

Een makkelijke kippensoep (lees: zonder zelf kippenbouillon te maken) verrijkt met Aziatische smaakmakers! Deze kippensoep met udon noodles is een leuke twist op kippensoep hoe we hem kennen en geeft toch hetzelfde comfortfood gevoel. 

Kippensoep met udon noodles 

Deze kippensoep met een Aziatische twist zit tjokvol gezonde ingrediënten. Er gaat Chinese kool, gember, knoflook, bosui, kastanjechampignon en kipfilet in. Om het vullend te maken en aan te sluiten bij de Aziatische smaken koos ik voor udon noodles. Deze zijn lekker dik en kun je goed naar binnen slurpen!  

Rijstwijn 

De Aziatische twist komt door het gebruik van Chinese Shaoxing rijstwijn. Dit is een hele droge wijn, een beetje als sherry. Je kunt dus ook gewoon droge sherry gebruiken maar kook je vaker Aziatisch dan kan ik je aanraden een fles te kopen. In de meeste supermarkten kun je Shaoxing rijstwijn kopen en hij blijft jaren goed.  

Mirin 

Verder gebruik ik Japanse Mirin. Dit is ook een rijstwijn maar deze is enorm zoet. Ook deze kun je gewoon in de supermarkt vinden en deze gebruik ik graag in Aziatische soepen om ze een droog zoetje mee te geven. Mirin gaat erg goed samen met sojasaus en deze twee ingrediënten gebruik ik ook in deze soep. Heb je deze smaakmaker niet in huis en ben je niet van plan hem vaker te gaan gebruiken dan kun je ook wat suiker toevoegen aan de soep om de juiste smaakbalans te krijgen. 

Light soy sauce 

Met donkere sojasaus is iedereen inmiddels wel bekend maar niet iedereen is bekend met de lichte variant. Bij deze sojasaus hebben de sojabonen kortere tijd gefermenteerd waardoor de sojasaus lichter, minder stroperig, minder moutachtig, vloeibaarder en wat zouter is. Door zijn lichtere kleur kleurt hij je eten ook niet donkerbruin in tegenstelling tot de donkere sojasaus.  

De lichte en zoutere variant gaat goed samen met de kippenbouillon en verrijkt zijn smaak en daarom heb ik hem hier voor deze kippensoep met udon noodles gebruikt. De lichte sojasaus kun je ook goed in koude bereidingen gebruiken, dus bijvoorbeeld om een Aziatische dressing voor een salade te maken. 

Kimchi

Je kunt de soep een beetje pittig maken met wat gedroogde chilivlokken. Ik serveerder er Kimchi bij. Dit is gefermenteerde, erg pittige, Chinese kool en ik vind het onwijs lekker. Af en toe een hapje ervan en de smaken blijven hangen in je mond, waardoor de soep weer een extra dimensie krijgt.

Misschien is mijn Chinese tomatensoep ook wel wat voor jou of maak je liever een soba noodles salade met kip.

Kippensoep met udon noodles

0 from 0 votes
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

25

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 300 gram 300 kipfilet, gezouten en gepeperd

  • 250 gram 250 kastanjechampignons, met keukenrolpapier schoongemaakt en in plakjes gesneden

  • 3 3 bosuitjes, gewassen en in ringetjes gesneden, wit en groen gescheiden

  • 1/2 1/2 Chinese kool, in reepjes gesneden, het witte onderste gedeelte en gekleurde bladeren gescheiden

  • 2 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn (verkrijgbaar in de meeste supermarkten) of 2 eetlepels medium sherry

  • 2 2 eetlepels Mirin of 2 theelepels lichtbruine basterdsuiker

  • 10 10 eetlepels lichte soyasaus (light soy sauce, bijvoorbeeld van Lee Kum Kee)

  • 1000 ml 1000 hete kippenbouillon

  • 30 gram 30 stuk verse gember, schil eraf gesneden

  • 2 2 tenen knoflook, gepeld

  • 2 2 theelepels sesamolie

  • 225 gram 225 udon noodles

  • neutrale olie, bijvoorbeeld rijstolie of zonnebloemolie

  • zout en peper

  • optioneel: 2 eetlepels gedroogde chilivlokken

Stappen

  • Verhit 3 eetlepels olie in een braadpan en bak de kipfilet aan beide zijden goudbruin in ongeveer 4 minuten per kant. Meng ondertussen in een kommetje de Shaoxing rijstwijn (of sherry), Mirin (of suiker) en 4 eetlepels sojasaus.
  • Zet het vuur lager en wacht even. Giet de saus uit het kommetje in de pan erbij, doe de deksel op de pan en laat de kip in ongeveer 5 minuten gaar stoven. Draai halverwege om. Haal de kip uit de pan en laat rusten op een bord (onafgedekt).
  • Voeg de kippenbouillon, de rest van de sojasaus, sesamolie, het witte gedeelte van de bosui, de kastanjechampignons en het witte gedeelte van de Chinese kool toe. Rasp de gember en de knoflook met een handrasp (of hak de gember heel erg fijn en gebruik een knoflookpers voor de knoflook). Breng aan de kook en laat 2 minuten zachtjes koken.
  • Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking in een aparte ketel on gezouten water gaar en giet af.
  • Voeg in de tussentijd het groen van de bosui en de rest van de Chinese kool toe. Snijd de kip in plakjes. Voeg de noodles toe aan de bouillon en leg de kipreepjes erin. Breng eventueel op smaak met gedroogde chilivlokken als je van pittig houdt. Houdt je van enorm pittig? Serveer dan met Kimchi.

Apparatuur

  • Handrasp

Tips

  • Lekker met Kimchi als je van pittig houdt.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker