Home Zoete recepten Klassieke pana cotta

Klassieke pana cotta

by Chivanne van Strijp-Peeters

Één van de bekendste Italiaanse desserts is  pana cotta. Het betekent ‘gekookte room’ en is een ontzettend eenvoudig maar briljant dessert. Ik heb hier het perfecte basisrecept voor een klassieke pana cotta.  

Pana cotta basisrecept

Pana cotta maak je door slagroom aan de kook te brengen met suiker en vanille. Zodra het kookt, voeg je er geweekte gelatine aan toe en dit zorgt ervoor dat je een mooie stevige pudding krijgt. Stevig, maar toch zijdezacht. Ik gebruik een vanilleboon en dat proef je èn zie je! Eenvoud op zijn best. Met het maken van een pana cotta met vanille-essence heb ik nog geen ervaring. Ik vind dat als je hem simpel maakt en je budget het toelaat, je met die paar ingrediënten ook moet kiezen voor debeste!  

De pana cotta maak ik zelf het liefst een dag voordat we ze gaan eten. Zo weet ik zeker dat ze goed zijn opgestijft. Maak je ze de dag zelf als dessert, dan zou ik ze minimaal 6 uur laten opstijven. Je kunt ze overigens zelfs twee dagen van te voren al maken! Handig met de feestdagen bijvoorbeeld.

Serveren 

Pana cotta serveer je traditioneel op een bordje. Ik heb timbaaltjes waarmee je die vorm van breed aan de onderkant, naar iets smaller aan de bovenkant krijgt. Heb je deze niet, dan kun je bijvoorbeeld ramekins gebruiken. Dan zijn ze recht en misschien heeft dit effect op of hij wel of niet goed blijft staan. Hier heb ik geen ervaring mee.  

Je dompelt de pana cotta kort onder in heet water en dan kun je ze op een bordje storten. Het kan soms even stoeien zijn en ook ik moest tikken als een malle om vervolgens te schrikken als hij eruit floept! Ennn: laat ze vooral niet in heet water staan want dan smelten ze van je bord af (ik spreek uit ervaring). En ga alsjeblieft niet lopen snijden langs de randen met een mes want dan krijg je niet die mooie, zijdezachte structuur en glans.

Je kunt in elk geval pana cotta ook in een mooi glaasje serveren, zelfs in een cocktailglas! Maar het leuke aan een pana cotta vind ik toch wel dat hij lekker wiebelt als je het bord beweegt. Mijn zoontjes vinden dit ook helemaal fantastisch! 

Misschien ook leuk om deze klassieke pana cotta met Pasen te serveren? Leuk met een paaseitje ernaast!

Klassieke pana cotta

5 from 1 vote
Porties

4

personen
Wachttijd koelkast

6

uur 
Bereiding

15

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 500 ml 500 ongezoete slagroom (vers of uit lang houdbaar uit een pakje)

  • 1 1 vanillestokje

  • 50 gram 50 kristalsuiker

  • 3 3 blaadjes witte gelatine (5 gram)

Stappen

  • Week de blaadjes gelatine in een schaaltje met ijskoud water voor minimaal 5 minuten.
  • Verhit ondertussen in een steelpan de slagroom met de kristalsuiker. Snijd het vanillestokje open en schraap mes de vanillemerg eruit. Voeg toe, samen met het vanillestokje, en blijf geregeld roeren totdat het kookt. Haal de pan van het vuur en vis het stokje eruit.
  • Knijp de gelatineblaadjes met je handen goed uit en voeg toe aan de room. Roer door totdat de blaadjes zijn opgelost. Giet het mengsel door een fijne zeef, zo kun je eventuele stukjes van het vanillestokje eruit halen.
  • Laat de room 5 minuten staan zodat het vanillemerg iets beter verdeeld blijft terwijl de room vast indikt.
  • Giet de room in 4 ijzeren timbaaltjes of andere glaasjes/bakjes. Laat ze minimaal 6 uur opstijven in de koelkast maar als het kan, een uur of 12 (maak ze bijvoorbeeld de dag ervoor).
  • Om de pana cotta op een bordje te storten dompel je de timbaaltjes kort onder in een kom met heet water. De pana cotta laat dan los van de randen. Je kunt ze ook gewoon in een mooi glaasje of kommetje serveren in plaats van op een bord te storten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker