Één van de bekendste Italiaanse desserts is pana cotta. Het betekent ‘gekookte room’ en is een ontzettend eenvoudig maar briljant dessert. Ik heb hier het perfecte basisrecept voor een klassieke pana cotta.
Pana cotta basisrecept
Pana cotta maak je door slagroom aan de kook te brengen met suiker en vanille. Zodra het kookt, voeg je er geweekte gelatine aan toe en dit zorgt ervoor dat je een mooie stevige pudding krijgt. Stevig, maar toch zijdezacht. Ik gebruik een vanilleboon en dat proef je èn zie je! Eenvoud op zijn best. Met het maken van een pana cotta met vanille-essence heb ik nog geen ervaring. Ik vind dat als je hem simpel maakt en je budget het toelaat, je met die paar ingrediënten ook moet kiezen voor debeste!
De pana cotta maak ik zelf het liefst een dag voordat we ze gaan eten. Zo weet ik zeker dat ze goed zijn opgestijft. Maak je ze de dag zelf als dessert, dan zou ik ze minimaal 6 uur laten opstijven. Je kunt ze overigens zelfs twee dagen van te voren al maken! Handig met de feestdagen bijvoorbeeld.
Serveren
Pana cotta serveer je traditioneel op een bordje. Ik heb timbaaltjes waarmee je die vorm van breed aan de onderkant, naar iets smaller aan de bovenkant krijgt. Heb je deze niet, dan kun je bijvoorbeeld ramekins gebruiken. Dan zijn ze recht en misschien heeft dit effect op of hij wel of niet goed blijft staan. Hier heb ik geen ervaring mee.
Je dompelt de pana cotta kort onder in heet water en dan kun je ze op een bordje storten. Het kan soms even stoeien zijn en ook ik moest tikken als een malle om vervolgens te schrikken als hij eruit floept! Ennn: laat ze vooral niet in heet water staan want dan smelten ze van je bord af (ik spreek uit ervaring). En ga alsjeblieft niet lopen snijden langs de randen met een mes want dan krijg je niet die mooie, zijdezachte structuur en glans.
Je kunt in elk geval pana cotta ook in een mooi glaasje serveren, zelfs in een cocktailglas! Maar het leuke aan een pana cotta vind ik toch wel dat hij lekker wiebelt als je het bord beweegt. Mijn zoontjes vinden dit ook helemaal fantastisch!
Misschien ook leuk om deze klassieke pana cotta met Pasen te serveren? Leuk met een paaseitje ernaast!