Home Hoofdgerechten met vlees Köfte met flatbread

Köfte met flatbread

by Chivanne van Strijp-Peeters

Heerlijke zelfgemaakte broodjes köfte! Past misschien niet helemaal bij het “support your local gedachtegoed” maar je kunt de ingrediënten dan wel weer bij een de lokale ondernemer inslaan (goed bezig!). Met het flatbread heb ik gecheat trouwens.. Deze zijn zelf gekocht.  

Heerlijke specerijen als komijn, kaneel, chilipoeder en paprikapoeder en een geraspt uitje door het gehakt zorgen voor heerlijk malse, gekruide köftes. Je kunt overigens ook voor lamsgehakt kiezen in plaats van rund om ze nog traditioneler te maken, maar ik vond mager rundergehakt een goede keuze omdat ze dan wat minder vet loslaten in de grillpan.  

Zelfgemaakte knoflooksaus

De knoflooksaus die ik maakte is echt to-die-for-lekker! Deze zelfgemaakte knoflooksaus ga je zeker weten vaker willen maken. Hij is niet zo scherp, omdat ik de tenen knoflook pof in de oven maar toch scherp genoeg want er gaat ook een rauwe teen knoflook in. Gebruik echt minimaal 250 ml crème fraîche want je maakt er toch 5 flatbreads meer. Je kunt ook overwegen meer te maken (nom nom); voeg dan ook een extra teentje (gepofte) knoflook toe. Ik doe er ook wat tabasco bij want wij houden van deze smaak maar je kunt ook minder, meer of niks toevoegen natuurlijk!  

Ik maakte vijf flatbreads met köfte en mijn man en ik aten er allebei twee. De derde at hij de dag erna voor lunch (volgende keer is hij voor mij). Moet zeggen dat ik na anderhalf broodje behoorlijk vol zat dus vandaar dat je er met drie personen ook van kunt eten. Ik at echter gewoon door hoor.. Zo lekker!  

Voor meer gehakt op Midden-Oosterse wijze, kun je deze gehaktballetjes in harissasaus eens proberen!

Köfte met flatbread

0 from 0 votes
Personen

3

personen
Voorbereiding

30

minuten
Bereiding

20

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • Köfte
  • 500 gram mager rundergehakt

  • ¼ theelepel komijn

  • ½ theelepel kaneel

  • ½ theelepel chilipoeder

  • ½ theelepel paprikapoeder

  • 1 ui fijn geraspt

  • ½ ei

  • Vulling
  • 5 à 6 verse flatbreads

  • 1 zakje baby romaine sla (met hele kropjes, ligt niet gekoeld)

  • handjevol munt

  • handjevol peterselie

  • 1 rode paprika

  • 1 rode ui

  • handjevol tomaatjes

  • handjevol gezouten pistachenootjes

  • Knoflooksaus
  • 250 ml crème fraîche

  • 5 tenen knoflook

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 theelepel tabasco

  • zout en peper

  • 2 eetlepels water

  • Benodigdheden
  • fijne rasp

  • grillpan

  • vijzel of pan om de pistachenootjes mee fijner te maken

Stappen

  • Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht. Leg 4 tenen knoflook op het rooster en pof ze in 20 minuten zacht en zoet gaar. Laat afkoelen.
  • Meng in een kom de ingrediënten voor de köfte. Er komen 3 stukjes vlees per flatbread en ik maakte 5 flatbreads met köfte en 16 köftes (één voor de chef om te proeven!).

    Makkelijkst vind ik om het gehakt eerst in tweeën te verdelen en dan per deel nog eens doormidden te delen totdat je 16 stukjes hebt. Rol het gehakt in een ovale vorm, de typische köfte vorm, en leg de köftes op een bord of schaal. Ik heb ze laten opstijven in de vriezer totdat ik ze ging bakken.
  • Bereid alles voor de vulling voor. Trek de blaadjes van de romaine sla, was en droog ze en bewaar in een schaaltje. Hak de muntblaadjes fijn en bewaar in een schaaltje, hetzelfde geldt voor de peterselie. Snijd de ui in halve ringen, de paprika in reepjes, de tomaatjes doormidden, pel de pistachenootjes en maal ze wat fijner en zet klaar. Houd alles apart van elkaar zodat je het straks over de flatbreads kan verdelen.
  • Warm de grillpan vast voor.
  • Knijp de gepofte knoflook uit boven een kommetje en ook de teen rauwe knoflook. Meng met de crème fraîche, het citroensap, water, zout, peper en tabasco.
  • Gril de köftes mooi bruin en alle zijdes. Dit duurt zo’n 10 minuten. Als ze klaar zijn zet je het vuur uit en haal je de pan van de pit.
  • Nu kun je de flatbreads gaan beleggen. Bekijk mijn foto’s hoe ik ze heb belegd. Ik verdeel over één helft knoflooksaus en leg hierop de sla, paprika, kruiden, ui en tomaatjes om dan 3 stukjes vlees erop te leggen en er pistachenootjes over te verdelen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker