Home Hapjes Komkommerrolletjes met surimisalade 

Komkommerrolletjes met surimisalade 

by Chivanne van Strijp-Peeters

Zelfgemaakte surimisalade of zelfgemaakte krabsalade is zó veel lekkerder dan een kant-en-klare. En wist je dat je hem in letterlijk 5 minuten kunt maken? Deze surimisalade is verrukkelijk op een hard, vers meergranenbroodje met een blaadje sla maar ook lekker als vulling voor komkommerrolletjes! Ik maakte er een amuse met vis mee. Deze komkommerolletjes met surimisalade zijn extra lekker als amuse in het voorjaar, denk aan Pasen.

Surimisalade

Een krabsalade is mooi en fancy maar ik houd het bij goedkope surimi! Met de bijbehorende hakmolen van mijn staafmixer heb ik surimi sticks fijngehakt, heel kort, totdat hij mooi verpulverd is. In een kom meng ik deze met crème fraiche, citroensap, verse basilicum, paprikapoeder en tabasco tot salade. Hij is mooi dik, niet waterig en je ziet dat hij vol vlees van de surimi zit. Totaal anders dan de salade uit een bakje. De tabasco geeft net wat pit en heeft een zuurtje, wat een mooie tegenhanger voor de zoete surimi is. De ziltig-zurge crème fraiche smaakt er goed bij en ook de structuur is precies wat ik zocht.

Komkommertip

Ik gebruik twee komkommers omdat ik enkel de buitenkant van de komkommer gebruik. De zaadlijsten zijn heel waterig en dat maakt dat ze niet goed dienen als stevige drager van de salade. Wie weet kun je met de restanten een komkommersoepje maken. Zodra ik deze maak, zal ik het verwerken in deze post! Ik gebruik trouwens komkommers op kamertemperatuur. Koop ze kort van tevoren en laat ze buiten de koelkast, is mijn tip.

Voorwerken

De surimisalade kun je een paar uur van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Haal hem dan een uur voordat je gaat rollen uit de koelkast om op temperatuur te komen. Deze hapjes smaken lekkerder op kamertemperatuur, vandaar. De linten komkommer maken en ze vullen doe je 20-30 minuten voordat je ze wilt serveren. Komkommer gaat vocht loslaten en je wilt niet dat je hapjes slap en nat worden. Het maken van de linten is ook zo gepiept. Het vullen duurt iets langer en mocht je een bieslook-lintje willen maken dan ben je 5 minuten extra kwijt.

Serveren

Serveer er één per persoon als amuse of twee per persoon met wat toastjes en beleg erbij als voorgerecht. Met deze paté van gerookte zalm en makreel op een rond mini-toastje maak je ook de lekkerste vis amuses of dus als smeersel voor erbij!

Komkommerrolletjes met surimisalade 

0 from 0 votes
Porties

8

amuses
Bereiding

30

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

 • 2 2 komkommers, op kamertemperatuur

 • 125 gram 125 surimi sticks

 • 125 gram 125 crème fraiche

 • 1 1 theelepel citroensap

 • 1/2 1/2 handjevol verse basilicum, gehakt

 • 1/4 1/4 theelepel tabasco

 • 1/4 1/4 theelepel paprikapoeder

 • zout

 • optioneel: verse bieslookplant

Stappen

 • Maal de surimi kort fijn in de hakmolen van je staafmixer of in de keukenmachine. Eventueel kun je ze zelf fijnsnijden met een mes. Doe de surimi over in een kom en meng hier de crème fraiche, basilicum, tabasco, paprikapoeder en zout doorheen.
 • Snijd de uiteinden van de komkommer. Schaaf 1 reep eraf en gooi weg. Schaaf 3-4 plakken, totdat je de zaadlijsten bereikt. Je wilt geen lint met zaadlijst gebruiken, ook niet een beetje want ze zijn te waterig. Draai de komkommer om en herhaal. Doe hetzelfde bij de tweede komkommer.
 • Leg de komkommerlinten op twee keukenrolpapiertjes (aan elkaar) en leg hier bovenop weer twee keukenpapiertjes. Dep droog en laat ze op het keukenpapier liggen.
 • Leg met een theelepel surimisalade op de linten, 0,5 cm van het ene uiteinde tot 0,5 cm van het andere uiteinde. Laat 3 mm aan de zijkanten vrij. Rol de rolletjes op en leg ze op de zijkant op een bord. Maak eventueel met een lange spriet bieslook van een bieslookplant een strikje. Serveer direct.

Apparatuur

 • Kaasschaaf 
 • Staafmixer met hakmolen of keukenmachine 

Tips

 • De surimisalade kun je op voorhand maken. De kommerlinten dien je direct te maken, vullen en serveren omdat ze vocht gaan loslaten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker