Home Hoofdgerechten met gevogelte Lasagne met gele courgette en ricotta

Lasagne met gele courgette en ricotta

by Chivanne van Strijp-Peeters

Er stond nog geen lasagne op de blog, hoe kan dat nou? Om te starten maakte ik een lasagne met courgette en ricotta!
Net als met alle pastagerechten kun je eindeloos variëren met lasagne. Super leuk want het ene moment heb ik zin in bijvoorbeeld pompoen en het andere moment in spinazie. Ook kun je lasagne zo machtig of licht maken als je wilt.

Vanwege de zomerperiode mocht het wel een frisse lasagne worden en dat is deze lasagne zeker geworden. Ik koos voor redelijk lichte ingrediënten zoals kippengehakt, courgette en ricotta kaas. Geen machtige bechamelsaus dus maar heerlijke luchtige ricotta. Ricotta en citroen zijn beste vriendjes dus die heb ik ook hier weer samen gebruikt. Van de citroen gebruik ik de zest, oftewel de geraspte schil. Hierin zit een heerlijk zoet aroma wat het gerecht erg goed doet.

Verder gaan in deze lasagne met courgette en ricotta verse basilicumblaadjes die ik laat meebakken om zo hun smaak af te geven aan alle lagen van de lasagne maar ook strooi ik er nog verse basilicum overheen als hij klaar is. Over de lasagne strooi ik voor het bakken zonnebloempitjes want ik houd wel van een crunch en dit is weer eens iets anders dan pijnboompitjes. Ben je niet zo’n fan van zonnebloempitjes dan kun je ze natuurlijk weglaten of voor pijnboompitjes gaan.  

Je ziet het ook aan de foto’s af hoe fris en zomers de lasagne geworden is dus daar ben ik erg blij mee. Hopelijk krijgen jullie er gelijk zin in!  Deze lasagnette met ricotta zal je hopelijk ook bevallen!

Lasagne met gele courgette en ricotta

0 van 0 stemmen
Personen

4

personen
Voorbereiding en bereiding

30

minutes
Oventijd

40

minutes
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 1 pak verse lasagnebladeren van 250 gram

  • 400 gram kippengehakt

  • 2 gele courgettes (of groene als je ze niet kunt vinden)

  • 500 ml passata

  • 2 teentje knoflook

  • 1 ui

  • 250 gram ricotta

  • 1 (bio) citroen

  • 30 gram basilicum (2 bakjes à 15 gram of 2 handenvol van een plant)

  • olijfolie

  • 30 gram Pecorino Romano of andere harde kaas

  • 2 eetlepels zonnebloempitten

  • Benodigdheden
  • aluminiumfolie

  • kaasschaaf

  • fijne rasp

Stappen

  • Was de citroen en rasp de zest er vanaf. Bewaar voor later en de citroen ook. Snipper de ui en snijd de knoflookteentjes fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en het kipgehakt goudbruin (tegelijkertijd). Voeg de passata, peper en zout en het sap van een halve citroen aan toe en laat 5 minuten zachtjes garen.
  • Was de courgettes en snijd met een kaasschaaf lange repen ervan. Draai de courgette zodat je de bovenkant, onderkant en zijkanten raspt. Rasp niet te ver, je mag wat van het vruchtvlees met de pitjes mee raspen maar niet te veel. Je hebt genoeg aan de schil en het mooie dikke vruchtvlees. Gooi het binnenste niet weg, zie de tip.
  • Verwarm de oven voor naar 200 graden hete lucht.
  • Schep 1/3 van de tomatensaus in de ovenschaal en verdeel over de bodem. Leg hierop 3-4 pastavellen (afhankelijk van de grootte van je ovenschaal, het kan dat je een paar bladeren overhoudt hierdoor). Leg hierop in een rijtje de repen courgettelinten van links naar rechts en daarop van boven naar onder, zodat je een ruitpatroon krijgt (1/4). Verdeel er 1/4 van de basilicumblaadjes over en rasp een beetje kaas erover.
  • Schep weer 1/3 van de saus erin en leg hierop 3-4 pastavellen en hierop weer de courgettelinten (1/4). Verdeel er 1/4 van de basilicumblaadjes over en rasp er wat kaas overheen. Verdeel hierover 1/3e van de ricotta. Wrijf een beetje uit maar voorzichtig, het hoeft niet overal netjes verdeeld te zitten.
  • Schep de laatste saus in de ovenschaal en leg hierop 3-4 pastavellen en weer de courgettelinten (1/4). Verdeel er weer 1/4e van de basilicumblaadjes over en wat geraspte kaas.
  • Leg 3-4 pastavellen en de courgettelinten in de ovenschaal. De laatste basilicum bewaren we voor als de lasagne klaar is. Verdeel de rest van de ricotta over de bovenlaag en rasp er kaas overheen. Bestrooi de lasagne met 2 eetlepels zonnebloempitten en de citroenzest.
  • Bekleed de bovenlaag met aluminiumfolie en bak de lasagne voor 40 minuten. Haal de laatste 10 minuten de folie er van zodat de bovenkant wat bruint. Eventueel bak je hem langer als de randen niet gebruind zijn.
  • Laat de lasagne wat afkoelen en verdeel er dan de laatste basilicumblaadjes overheen.

Tips

  • Bewaar de binnenkant van de courgette en maak er de dag erna een pastasaus mee. Fruit een gesnipperd uitje, fijngehakte knoflook en de fijngehakt courgette in een pan aan en voeg tomaten uit blik toe. Voeg een theelepel Italiaanse kruiden, peper en zout toe en laat 10 minuten pruttelen. Pureer en je hebt een heerlijke tomatensaus om gelijk te eten of in te vriezen. Je kunt er eventueel wat gehakt aanbakken en de saus hieraan toevoegen voor een tomatensaus met gehakt.  

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker