Zoals ik al eerder schreef ben ik dol op pasta (maar hey, wie niet?) maar al helemaal op grote en grove pasta. Lasagne is zeker één van mijn favorieten in deze categorie maar ik vind lasagnette ook echt geweldig! Zo lekker, een grote hap silky pasta met saus.. Op dit moment is lasagnette mijn favoriete pastasoort! Deze lasagnette met geroosterde ricotta heb ik dan ook al vaak gemaakt.
Lasagnette
Lasagnette zijn brede repen lasagnebladeren. Het mag allemaal een beetje robuust en daarom hoeft de lasagnette ook niet perse in super strakke linten gesneden te worden, wat ook best een opgave is als je gedroogde pastavellen gebruikt.
Koop je verse lasagnebladeren dan zou ik ze wel gewoon netjes in vieren snijden maar gebruik je gedroogde bladeren, dan kook je deze bladeren in zijn geheel en snijd je ze daarna in linten. Doordat ze al gekookt zijn scheuren ze sneller wat resulteert in verschillende maten linten. Ik vind het hartstikke leuk! Wil je dit niet dan kun je ze ook halverwege de kooktijd eruit vissen als ze nog wat harder zijn en dan snijden.
Verse pastabladeren zijn in elk geval een stuk makkelijker en wil je het jezelf echt makkelijk maken, dan kun je bijvoorbeeld Mafaldine pasta kopen, dit is een vrij brede lange pastasoort.
Saus voor lasagnette
Je kunt als saus voor lasagnette denken aan de ingrediënten waarmee je een lasagne maakt maar het leuke aan lasagnette vind ik ook dat je er losse, wat grovere ingrediënten in kwijt kunt. Denk dus aan lossen blaadjes basilicum en hele geroosterde trostomaatjes met een stuk ricotta, zoals je op mijn foto’s kunt zien.
Je kunt je niet voorstellen hoe lekker deze saus is! Hij wordt gemaakt van kleine trostomaatjes en als je trostomaatjes koopt en zorgt dat ze goed rijp zijn, dan kun je er van op aan dat ze de meest zoete smaak ever hebben. Door ze te roosteren worden ze nog zoeter met als resultaat een ontzettend fris en zomerse saus.
De trostomaatjes worden van te voren besprenkelt met balsamicoazijn wat een heerlijk licht zoet-zuurtje geeft om de zoete saus uit te balanceren. Ook gaat er een sjalotje en knoflook in de saus die tegelijk met de tomaatjes gaar poffen in de oven. Ik ben dus een groot fan van groenten poffen. Als je deze saus proeft dan snap je wat ik bedoel! Erbij gaan ook nog pijnboompitjes, ook in de oven dus. Hierdoor worden ze prachtig egaal bruin!
Deze vegetarische lasagnette serveer ik samen met geroosterde ricotta met citroenzest. Nou, dit moet je gewoon proberen. De zachte smaak past zo goed bij deze silky pasta met lichte tomatensaus. Een echt zomers gerechtje is het geworden waar ik oprecht fan van ben! Een geroosterde ricotta kun je ook leuk serveren bij de borrel. Je kunt er zelf smaken aan toevoegen.
Deze lasagne met courgette en ricotta past ook in het straatje van deze lasagnette!