Gezond Lunchgerechten Salades Vegetarisch

Linzensalade met postelein

Een salade van linzen en postelein, oftewel een superfoodsalade! Zowel linzen als postelein zijn echt mega gezond! Ze bevatten allebei veel vitamines en mineralen en in hoge getallen.  

Linzen zitten tjokvol vezels, zijn een goede bron van eiwitten en dus super voor vegetariërs! En voor mijzelf ook want ik vind het fijn om vaker een dagje geen vlees of vis te eten. Doe jij dat ook? 

Daarnaast bevatten ze ijzer, fosfor, magnesium en foliumzuur en meerdere vitamines B. Van wat ik heb gelezen hebben vrouwen vaker een tekort aan deze mineralen dus ik zou zeggen dat linzen zeker voor vrouwen een goede aanvulling op het menu zijn 🤓. 

En dan de postelein: een vergeten groente! Ik had hem eerlijk gezegd nog niet eerder gegeten maar kwam toevallig een zakje tegen in de koeling van mijn supermarkt. De smaak vind ik nou niet super-denderend-te gek maar zoals met veel producten gaat het erom wat je ermee doet! Het smaakt een beetje naar kropsla, denk ik, iets minder zoet meer “aards”. En het feit dat hij zo gezond is vind ik heel mooi meegenomen. Er zitten hoge getalen vitamines en mineralen in die flink bijdragen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Denk aan vitamines A, B, C, foliumzuur, ijzer (meer dan in spinazie!), magnesium en ik kan nog wel even doorgaan.  

Deze salade kun je gebruiken als lunch of als een licht diner. Eventueel kun je er natuurlijk wat brood bij eten. Ik heb er super snelle ingelegde rode uien bijgemaakt. Ik zet ze in ringetjes op met wat zuur en water en breng het aan de kook, laat het inkoken totdat het vocht verdampt is en in die tijd zijn ze klaar en is de rest van je salade ook al bereid! Lekker met zoete tomaatjes, artisjokken en een zoet-pittige-dressing van honing en mosterd. Deze smaken gaan heel goed samen met de aardse smaken van linzen en postelein. 

Omdat het een salade met een vergeten groente is heb ik de serveerschaal van mijn oma uit de kast getrokken! Leuk met een ouderwets schaaltje de dressing erbij en een Juliana lepeltje mocht niet ontbreken. Kijk maar eens naar de foto onderaan de pagina, leuk he 😇. 

En mocht je nou geen postelein kunnen vinden, dan kun je de linzensalade gewoon zo eten of je vervangt de postelein voor sla of baby spinazie! 

Linzensalade met postelein

Personen

2

personen
Voorbereiding

5

minuten
Bereiding

15

minuten

Ingrediënten

  • 100 gram postelein

  • 200 gram voorgekookte linzen

  • 1 eetlepel grove mosterd

  • 6 eetlepels witte wijnazijn

  • 5 eetlepels water

  • 2 eetlepels honing

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 150 gram cherrytomaatjes

  • 4 artisjokharten uit blik

  • 2 rode uien

  • peper en zout

Stappen

  • Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Doe ze samen met 5 eetlepels witte wijnazijn, 5 eetlepels water, 1 eetlepel honing en wat peper en zout in een pannetje. Breng aan de kook en laat inkoken totdat er bijna geen vocht meer over is.
  • In de tussentijd doe je 100 gram postelein in een saladekom. Laat de linzen uitlekken in een vergiet (indien nodig). Doe in de kom erbij.
  • Was en snij de tomaatjes doormidden en voeg toe. Laat enkele artisjokharten uitlekken, snijd doormidden en voeg toe.
  • Klop een dressing van 1 eetlepel grove mosterd, 1 eetlepel witte wijnazijn, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel honing, peper en zout.
  • Vis de uien uit de pan en voeg toe aan de salade. Meng de helft van de dressing erdoorheen en kijk of je meer wilt toevoegen. Je kunt de rest ook aan tafel erbij zetten om naar wens nog toe te voegen.

Tips

  • Lekker als lunch. Eet er eventueel wat brood bij voor een meer vullende lunch of diner.