Macaroni en kaas: behoorlijk machtig maar machtig lekker! Wat houd ik toch van klassieke gerechten. Ze worden voor een goede reden nog gemaakt want zijn een allemansvriend! En dit gerecht valt ook goed in de smaak bij kleine kinderen dus dat is voor de (groot)ouders onder ons ook nog eens mooi meegenomen. Hopelijk bevalt mijn mac and cheese met ham en champignons!
Mac and cheese
Mac and cheese is een Amerikaans kostje gemaakt van macaroni en kaassaus. Het leuke is natuurlijk dat er miljoenen soorten kaas zijn en je zo je eigen combinatie van smaken kunt kiezen. Als basis maak je een roux (super makkelijk) en hieraan voeg je geraspte kaas toe. Ik koos voor cheddar, de oranje variant, deze geeft een mooie kleur maar het fijne is vooral dat hij lekker pittig is. Een soort sterke belegen kaas maar heel zacht, zodat hij goed smelt en gemakkelijk wordt opgenomen in de roux.
Deze mac and cheese wordt nog wat spannender met mosterdpoeder, hamblokjes en champignons.
De macaroni kook ik net niet gaar zodat hij in de oven in de kaassaus nog verder gaart. Hierdoor heeft hij na bereiding nog wat structuur, dat vind ik persoonlijk wel zo lekker.
Rookkaas
Als de mac and cheese in de ovenschaal zit beleg ik hem met plakjes rookkaas. Dit is zo’n product waar mensen vaak bang voor zijn, misschien door de naam en het lijkt soms wel “nepkaas”, zoals die voorverpakte plakjes cheddar kaas in plastic folietjes. Ken je die? Het is natuurlijk echte kaas maar door dat glansje ziet het er maar vreemd uit!
Nou, juist de rookkaas en die gekke voorverpakte plakjes kaas zijn ideaal voor een lekker gesmolten kaaslaagje op deze en elke andere ovenschotel waar je kaas op wilt! Het smelt namelijk super mooi en goed, echt een aanrader en in dit geval de rookkaas, geeft ook een heerlijke dimensie aan het gerecht.
Dit gerecht is echt een winnaar en heerlijk met deze herfstdagen! Onze poes Flo had er ook wel zin in 😻. Trek in meer pasta met kaas? In dit recept vind je het basisrecept voor elke kaassaus door een pasta!