Hoofdgerechten met vlees Pasta

Mac and cheese met ham en champignons 

Macaroni en kaas: behoorlijk machtig maar machtig lekker! Wat houd ik toch van klassieke gerechten. Ze worden voor een goede reden nog gemaakt want zijn een allemansvriend! En dit gerecht valt ook goed in de smaak bij kleine kinderen dus dat is voor de (groot)ouders onder ons ook nog eens mooi meegenomen.  

Mac and cheese is een Amerikaans kostje gemaakt van macaroni en een kaassaus. Het leuke is natuurlijk dat er miljoenen soorten kaas zijn en je zo je eigen combinatie van smaken kunt kiezen. Als basis maak je een roux (super makkelijk) en hieraan voeg je geraspte kaas toe. Ik koos voor cheddar, de oranje variant, deze geeft een mooie kleur maar het fijne is vooral dat hij lekker pittig is. Een soort sterke belegen kaas maar heel zacht, zodat hij goed smelt en gemakkelijk wordt opgenomen in de roux.  

De macaroni kook ik net niet gaar zodat hij in de oven in de kaassaus nog verder gaart. Hierdoor heeft hij na bereiding nog wat structuur, dat vind ik persoonlijk wel zo lekker.  

Deze mac and cheese wordt nog wat spannender met mosterdpoeder, hamblokjes en champignons. Nadat de mac and cheese in de ovenschaal zit beleg ik deze met plakjes rookkaas. Dit is zo’n product waar mensen vaak bang voor zijn, misschien door de naam en het lijkt soms wel “nepkaas”, zoals die voorverpakte plakjes cheddar kaas in plastic folietjes. Ken je die? Het is natuurlijk echte kaas maar door dat glansje ziet het er maar vreemd uit!  Nou, juist de rookkaas en die gekke voorverpakte plakjes kaas zijn ideaal voor een lekker gesmolten kaaslaagje op deze en elke andere ovenschotel waar je kaas op wilt! Het smelt namelijk super mooi en goed, echt een aanrader en in dit geval de rookkaas, geeft ook een heerlijke dimensie aan het gerecht.  

Dit gerecht is echt een winnaar en heerlijk met deze herfstdagen! Onze poes Flo had er ook wel zin in 😻.

Mac and cheese met ham en champignons 

Personen

3

personen
Voorbereiding en bereiding

35

minuten
Oventijd

20

minuten

Ingrediënten

  • 200 gram macaroni of andere kleine pasta

  • 100 gram kastanjechampignons

  • 150 gram hamblokjes

  • 1 sjalotje

  • 1 teen knoflook

  • 20 gram roomboter

  • 20 gram bloem

  • 250 ml melk

  • 1 theelepel mosterdpoeder

  • 100 gram oude geel/oranje kaas: belegen, cheddar, gruyère of een mix van

  • 100 gram rookkaas

  • zout en peper

  • extra roomboter om in te bakken en om de ovenschaal in te vetten

Stappen

  • Zet een pan met gezouten kokend water klaar op het fornuis.
  • Maak de champignons schoon met behulp van een keukenrolpapiertje of champignonborsteltje. Was ze absoluut niet want dan zuigen ze zich vol met water. Snijd ze in kleine blokjes. Snipper het sjalotje fijn.
  • Rasp de kaas fijn en zet klaar voor later. Weeg ook al 20 gram roomboter af in een steelpannetje en zet een kommetje met 20 gram bloem klaar en 250 ml melk in een maatbeker.
  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking minus 2 minuten net niet gaar. De rest gebeurt in de oven. Spoel goed af in een zeef onder de koude kraan en plaats op de pan waarin je hem kookte om om uit te lekken.
  • Verhit ondertussen een klein klontje boter in een koekenpan en fruit het sjalotje op laag vuur aan. Voeg de champignons toe en knijp een teentje knoflook boven de pan uit. Bak het geheel op laag vuur terwijl je er geregeld in roert, goudbruin. Bak de hamblokjes kort mee en zet het vuur uit en laat zo staan.
  • Verwarm de oven voor naar 180 graden hete lucht.
  • Nu maken we een roux. Smelt de roomboter in het steelpannetje op niet te hoog vuur, voeg de bloem toe en blijf roeren zodat de boter en bloem versmelten en de bloem even bakt. Een minuutje is voldoende zodra alles is vermengt. Voeg nu al roerende telkens een scheut melk toe en voeg pas nieuwe toe als de melk is opgenomen. Als alles is opgenomen voeg je een theelepel mosterdpoeder, zout (optioneel) en peper toe. Roer door en laat 1 minuut zachtjes pruttelen terwijl je blijft roeren. Laat in delen de kaas erin smelten en blijf roeren totdat er een mooie gladde saus is ontstaan doordat de kaas is gesmolten.
  • Giet het vocht uit de macaronipan weg en doe de macaroni, het hammengsel en de kaassaus erin. Vermeng alles goed. Vet de ovenschaal in en doe de macaroni in de schaal. Snijd de randjes van de rookkaas en leg op de schotel.
  • Bak hem zo’n 15 – 20 minuten totdat de kaas mooi bruin is geworden.