Deze aubergines zijn een plaatje om te zien en een feestje om te eten. Zachte gevulde aubergines uit de oven met een Arabische tint!
Midden-Oosters gevulde aubergines
Deze gevulde aubergines hol ik met een lepel uit en het vruchtvlees wordt samen met sjalot, mager rundergehakt en tomatenpuree gebakken. Zodra de tomatenblokjes erbij gaan voeg ik een theelepel Baharat toe. Samen met feta en wat olijfolie rooster ik de aubergines mooi lichtbruin en gaar. Je kunt deze aubergines ook heel goed vega maken: vervang het gehakt door vegetarisch gehakt, óf vermeng 100 gram feta door de tomatensaus waarmee je de aubergines vult.
Baharat
Baharat is een Arabische specerijenmix die je kant en klaar in de supermarkt kan kopen (Jonnie Boer). Baharat bestaat uit paprikapoeder, korianderzaad, zwarte peper, kaneel, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel en cayennepeper. Een hele waslijst dus! Met zulke mixen is het normaliter het verhaal dat elke streek of zelfs huishouden zijn eigen mix kent. Dat vind ik zo mooi. Maar ik ben toch erg blij dat ik het in een goede verhouding zo in de supermarkt kan kopen!
Vermeng ook eens een theelepel Baharat met twee eetlepels olijfolie en marineer hier je kip of biefstuk in. Of vermeng twee theelepels Baharat met twee eetlepels olijfolie, een eetlepel rodewijn azijn, zout en breng hier geroosterde groenten mee op smaak.
Serveren
Je kunt deze gevulde aubergines serveren met couscous, bulgur of quinoa om in Midden-Oosterse sferen te blijven, óf ga voor mijn gebakken aardappeltjes met Baharat-tomatensaus (zie de tip onder het recept)! Ga je lekker koolhydraat-arm? Serveer dan twee helften per persoon.
Deze aubergine-salade uit Sicilië is ook een must om eens te proberen en eerder maakte ik geroosterde Midden-Oosterse aubergines met een tahini-dressing.