Home Hoofdgerechten met vlees Midden-Oosters gevulde aubergines

Midden-Oosters gevulde aubergines

by Chivanne van Strijp-Peeters

Deze aubergines zijn een plaatje om te zien en een feestje om te eten. Zachte gevulde aubergines uit de oven met een Arabische tint! 

Midden-Oosters gevulde aubergines 

Deze gevulde aubergines hol ik met een lepel uit en het vruchtvlees wordt samen met sjalot, mager rundergehakt en tomatenpuree gebakken. Zodra de tomatenblokjes erbij gaan voeg ik een theelepel Baharat toe. Samen met feta en wat olijfolie rooster ik de aubergines mooi lichtbruin en gaar. Je kunt deze aubergines ook heel goed vega maken: vervang het gehakt door vegetarisch gehakt, óf vermeng 100 gram feta door de tomatensaus waarmee je de aubergines vult.

Baharat 

Baharat is een Arabische specerijenmix die je kant en klaar in de supermarkt kan kopen (Jonnie Boer). Baharat bestaat uit paprikapoeder, korianderzaad, zwarte peper, kaneel, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel en cayennepeper. Een hele waslijst dus! Met zulke mixen is het normaliter het verhaal dat elke streek of zelfs huishouden zijn eigen mix kent. Dat vind ik zo mooi. Maar ik ben toch erg blij dat ik het in een goede verhouding zo in de supermarkt kan kopen! 

Vermeng ook eens een theelepel Baharat met twee eetlepels olijfolie en marineer hier je kip of biefstuk in. Of vermeng twee theelepels Baharat met twee eetlepels olijfolie, een eetlepel rodewijn azijn, zout en breng hier geroosterde groenten mee op smaak.

Serveren

Je kunt deze gevulde aubergines serveren met couscous, bulgur of quinoa om in Midden-Oosterse sferen te blijven, óf ga voor mijn gebakken aardappeltjes met Baharat-tomatensaus (zie de tip onder het recept)! Ga je lekker koolhydraat-arm? Serveer dan twee helften per persoon.

Deze aubergine-salade uit Sicilië is ook een must om eens te proberen en eerder maakte ik geroosterde Midden-Oosterse aubergines met een tahini-dressing.   

Midden-Oosters gevulde aubergines

0 from 0 votes
Porties

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Oventijd

40

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 2 2 aubergines

  • 100 gram 100 feta

  • 1 1 handjevol verse koriander of platte bladpeterselie

  • 1 1 theelepel Baharat (Euroma – Jonnie Boer)

  • 1 1 sjalot of kleine ui, gesnipperd

  • ½ blik tomatenblokjes

  • 2 2 eetlepels tomatenpuree

  • 150 gram 150 mager rundergehakt

  • peper en zout

  • extra vierge olijfolie

Stappen

  • Verwarm de oven voor naar 180 graden hetelucht.
  • Hol de aubergines met een eetlepel uit tot ongeveer een halve centimeter van de buitenkant. Hak het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Fruit de gesnipperde sjalot op laag vuur enkele minuten aan in 2 eetlepels olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuut mee. Bak het rundergehakt mee totdat het bruin is en doe vervolgensde aubergine erbij. Bak mee totdat de aubergine bruin kleurt.
  • Voeg een half blik tomatenblokjes en de theelepel Baharat toe. Laat op laag vuur enkele minuten pruttelen en breng op smaak met peper en zout.
  • Sprenkel olijfolie in een ovenschaal of op de bakplaat (met bakpapier), waarin de aubergines naast elkaar passen. Vul de aubergines met het gehaktmengsel en verkruimel de feta erover. Besprenkel de aubergines met olijfolie.
  • Bak de aubergines 40 minuten in het midden van de oven. Bedek ze de laatste 10 minuten met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen.
  • Laat ze buiten de oven wat afkoelen en serveer met de verse koriander of bladpeterselie.

Tips

  • Serveer er krieltjes bij en maak gebruik van de rest van de tomatenpuree, tomatenblokjes, feta en verse kruiden. Recept:
    Halveer krieltjes in schil en kook ze 15 minuten in gezouten water. Giet af en laat uitdampen.  
    Doe de aardappeltjes met olijfolie, peper en zout in een bakblik of ovenschaal en rooster 30 minuten in de oven (onder de aubergine).  
    Bak in de tussentijd in een steelpan 1 eetlepel tomatenpuree in 1 eetlepel olijfolie even aan, voeg de rest van de tomatenblokjes toe, voeg 2 eetlepels water toe aan het blik en giet erbij in de steelpan.  
    Voeg 1 theelepel Baharat toe en wat peper en zout. Warm de saus 5 minuten voordat de aardappeltjes en aubergines klaar zijn op.  
    Serveer de aardappeltjes met tomatensaus, verkruimel er (de andere) 100 gram feta over en strooi er wat koriander of peterselie overheen.  

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker