Hoofdgerechten met vlees Pasta

Orzo salade

Hebben jullie al kennis gemaakt met orzo? Het is een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. Ik vind pasta zo fascinerend, al die soorten en maten. De mogelijkheden zijn reuze! Hij wordt ook wel riso genoemd, althans daar lijkt het op hopende dat ik mijn huiswerk goed heb gedaan! Zie de ingrediëntenlijst voor twee supermarkten waar ik ze heb gevonden en onder welke naam. 

Tijdens de warme dagen van even geleden heb ik deze pastasalade gemaakt en ik was er super tevreden mee! Hij voert je mee naar Italië, ondanks het feit dat het geen traditionele Italiaanse pasta is aangezien hij bestaat uit gecombineerde ingrediënten die mij lekker leken bij elkaar (waaronder ook Spaanse ingrediënten 😉). Een dag later voor lunch is hij ook nog erg lekker (tip).  

Ik kook de orzo samen met rozijnen in tomatenblokjes uit blik met wat extra water en zout. Hierdoor nemen de pasta en rozijnen de tomatensmaak in zich op waardoor de basis gelegd is. Zo veel smaak! De overgebleven tomatenbouillon (zo noem ik hem maar even) heb ik erna gebruikt voor soep. Je kunt hem ook makkelijk invriezen. Niet weggooien hoor dat is zonde!  

Verder is er nauwelijks werk en bereiding. Allereerst wat pijnboompitten roosteren en verder gaan er kalamata olijven, knoflook, blokjes Manchego kaas, peterselie en reepjes Serranoham doorheen.  

Een hele simpele pastasalade met mooie ingrediënten waardoor je met een heerlijke kom pastasalade op schoot kunt genieten van de avondzon. Althans, hopelijk gaat dat nog gebeuren want ik ben nog niet klaar met de zomer.. 

Buon Appetito!  

Orzo salade

Personen

2

personen
Bereiding

25

minuten

Ingrediënten

  • 200 gram riso (bijvoorbeeld Colavita Risone Orzo bij Jumbo of De Cecco Riso nr 74 bij AH)

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 50 gram blanke rozijnen

  • 30 gram pijnboompitten

  • 150 gram Serranoham

  • 150 gran Manchego kaas

  • 80 gram kalamata olijven

  • 1 teen knoflook

  • handjevol verse platte peterselie

  • 1 theelepel citroensap

  • 1 eetlepel olijfolie

  • peper en zout

Stappen

  • Giet 1 blik tomatenblokjes in een pan en vul het bik 2 maal met water en voeg toe. Voeg er een halve theelepel zout aan toe en breng aan de kook. Voeg de rozijnen en riso toe, breng het vocht weer aan de kook en kook de pasta zonder deksel op de pan in 11 minuten gaar.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin en laat afkoelen in een grote kom waarin je de salade maakt. Snijd de Manchego kaas in kleine blokjes, de Serranoham in kleine stukjes, de kalamata olijven in de lengte doormidden en voeg alles toe.
  • Plaats een vergiet boven een andere pan of kom en giet de pasta hierin af. Vries het overgebleven vocht in, zie tip.
  • Doe de pasta over in de grote kom. Pers 1 teen knoflook boven de kom uit en roer er een theelepel citroensap en een eetlepel olijfolie doorheen. Hak een handjevol peterselieblaadjes fijn en voeg toe. Breng de pastasalade op smaak met peper en zout en meng alles goed door elkaar.

Tips

  • Gebruik het overgebleven tomatenvocht om bijvoorbeeld een tomatensoep mee te maken of vul aan met water en kook er nogmaals pasta in.