Groentefriet uit de oven
Groentefrietjes! Klinkt als iets waarvoor ik best hard weg kan rennen, ware het niet dat ik weet waarover het gaat. Calorieën en koolhydraten vrees ik namelijk niet; als ik (gewone) friet wil eten dan doe ik het ook. Wel omschrijf ik mezelf graag als een “Bourgondiër met een balansdag”, dus het is mooi meegenomen dat deze groentefrietjes koolhydraatbeperkt zijn. Zo nu en dan is dat toch mooi meegenomen.
Yum, wat is deze groentefriet uit de oven lekker! Heerlijk zoet door de wortel en zoete aardappel (it’s in the name) met afwisselend de zachte, aardse smaak van pastinaak. Bij ons thuis zijn het de ‘aardappelen en groenten’ in één, naast een stuk gegrild vlees of vis. Je kunt trouwens ook goed knolselderij gebruiken.
Wellicht schrik je je rot als je ziet hoeveel groentefrietjes je krijgt uit de hoeveelheden groenten die ik gebruik maar ze slinken behoorlijk. Ik gebruik 2 bakplaten want anders past het niet (nogmaals: schrik niet) en ze laten meer vocht los dan een gewone aardappel. Door ze wat ruimte te geven wordt de groentefriet uit de oven mooi knapperig. Ze blijven echter wat slapper en minder knapperig dan aardappelfrietjes dus stel je daar wel op in. Persoonlijk vind ik dat wel lekker eigenlijk!
Zelfgemaakte mayonaise
Deze groentefrietjes serveerde ik met zelfgemaakte mayonaise. Met de staafmixer maak ik super eenvoudig mayonaise uit een paar ingrediënten. Daar heb ik dan weer smaken aan toegevoegd. Als je niet bekend bent met deze wijze van mayonaise maken: probeer het eens! Ik vind het altijd erg leuk om erachter te komen dat iets wat ik altijd koop, zelf zo makkelijk te maken en aan te passen is.
Als smaaktoevoegers koos ik voor uienpoeder, kerriepoeder en paprikapoeder. Echt een feestje, drie smaken frietjes en drie smaaken mayonaise. Je kunt ook bijvoorbeeld knoflook(poeder) gebruiken, chilipoeder, tijm, limoenrasp, fijngesneden korianderblaadjes enzovoorts. Leef je uit!
Serveer ook eens geroosterde pompoen uit de oven met salsa als koolhydraatbeperkt bijgerecht.