Home Bijgerechten Ovengebakken groentefrietjes met homemade mayonaise

Ovengebakken groentefrietjes met homemade mayonaise

by Chivanne van Strijp-Peeters

Groentefrietjes! Klinkt als iets waarvoor ik best hard weg zou kunnen rennen ware het niet dat ik weet waarover het gaat. Calorieën en koolhydraten vrees ik namelijk niet; als ik friet wil eten dan doe ik het ook goed. Wel omschrijf ik mezelf graag als een Bourgondiër met een balansdag dus het is mooi meegenomen dat ze koolhydraatbeperkt zijn want ik moet zo nu en dan even aan mijn lijn denken 😉.

Maar yum, wat vind ik deze frietjes heerlijk! Zo lekker zoet door de wortel en zoete aardappel en een lekker aards smaakje van de pastinaak. Bij ons thuis zijn het de ‘aardappelen en groenten’ in één bij een lekker stukje gegrild vlees of vis.

Wellicht schrik je je rot hoeveel frietjes je krijgt uit de hoeveelheden die ik gebruik maar ze slinken behoorlijk. Ik gebruik 2 bakplaten want anders past het niet (nogmaals: schrik niet) en ze laten wat meer vocht los dan een gewone aardappel dus door ze wat ruimte te geven worden ze mooi knapperig. Ze blijven overigens sowieso wat slapper en minder knapperig dan aardappelfrietjes maar dat vind ik wel lekker eigenlijk.

Met de staafmixer heb ik zelf mayonaise gemaakt en er smaakjes aan toegevoegd. Ik koos voor uienpoeder, kerriepoeder en paprikapoeder. Echt een feestje drie smaakjes frietjes en drie smaakjes mayonaise. Je kunt ook bijvoorbeeld knoflook(poeder) gebruiken, chilipoeder, tijm, limoenrasp en ik kan nog wel even doorgaan. Leef je uit!

Ovengebakken groentefrietjes met homemade mayonaise

Personen

3

personen
Voorbereiding

15

minuten
Bereiding

45

minuten

Ingrediënten

  • Frietjes
  • 300 gram pastinaak

  • 250 gram wortels

  • 700 gram zoete aardappel

  • olijfolie

  • zout en peper

  • 3 eetlepels fijn maismeel of bloem

  • Optioneel: tijm

  • Mayonaise
  • 1 ei op kamertemperatuur

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 eetlepel witte wijnazijn of appelazijn

  • ½ theelepel zout

  • 1 theelepel Franse mosterd

  • 250 ml milde olie (bijvoorbeeld milde olijfolie in de gele verpakking of zonnebloemolie)

  • Optioneel: specerijen naar keuze

  • Benodigdheden
  • 2 bakplaten

  • Bakpapier

  • Staafmixer en hoge smalle kom waarin de mixer goed past (Google even op staafmixer en bijpassende kom dan weet je wat ik bedoel)

Stappen

  • Mayonaise
  • Breek het ei boven de kom waar je staafmixer precies in past. Voeg het citroensap, de azijn, zout, mosterd en olijfolie hieraan toe.
  • Plaats de staafmixer op de bodem van de kom over het eigeel heen. Zet de mixer op lage stand aan waarbij je hem voor enkele seconden op de bodem van de kom houdt. Houd met je andere hand de kom goed vast. Laat dan de staafmixer langzaam maar geleidelijk omhoog komen en blijf mixen tot de olie volledig op is genomen in de mayonaise.
  • Verdeel de mayonaise over het aantal schaaltjes mayonaise dat je gaat maken. Ik koos voor een met 1 theelepel uienpoeder, een met 1 theelepel paprikapoeder en een met 1 theelepel kerrie.
  • Zet in de koelkast om een beetje op te stijven.
  • Frietjes
  • Verwarm de oven naar 200 graden hete lucht.
  • Schil de pastinaak en zoete aardappels. Snijd ze in dunne frietjes. Snijd de kontjes van de wortels en maak er frietjes van gelijke grootte van.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier en verdeel de frietjes er overheen. Besprenkel met olijfolie, peper, zout en maismeel (of bloem). Hussel goed door elkaar en zorg dat ze elkaar niet overlappen.
  • Bak de frietjes voor 35 minuten in de oven. Na 15 minuten haal je de platen uit de oven en schep je voorzichtig met een bakspatel de frietjes om. Ze zijn in dit stadium nog nat en slap. Kijk of de frietjes na 30-35 minuten droog en een beetje krokant zijn. Ze blijven zacht en smeuïg maar de buitenkant dient wel droog en licht geblakerd aan sommige uiteinden te zijn. Je kunt ze nog even erin laten totdat dit het geval is maar zorg dat ze niet te veel aan de randjes verbranden.

Misschien vind je dit ook lekker