Home Bijgerechten Ovengebakken groentefrietjes met homemade mayonaise

Ovengebakken groentefrietjes met homemade mayonaise

by Chivanne van Strijp-Peeters

Groentefriet uit de oven

Groentefrietjes! Klinkt als iets waarvoor ik best hard weg kan rennen, ware het niet dat ik weet waarover het gaat. Calorieën en koolhydraten vrees ik namelijk niet; als ik (gewone) friet wil eten dan doe ik het ook. Wel omschrijf ik mezelf graag als een “Bourgondiër met een balansdag”, dus het is mooi meegenomen dat deze groentefrietjes koolhydraatbeperkt zijn. Zo nu en dan is dat toch mooi meegenomen.

Yum, wat is deze groentefriet uit de oven lekker! Heerlijk zoet door de wortel en zoete aardappel (it’s in the name) met afwisselend de zachte, aardse smaak van pastinaak. Bij ons thuis zijn het de ‘aardappelen en groenten’ in één, naast een stuk gegrild vlees of vis. Je kunt trouwens ook goed knolselderij gebruiken.

Wellicht schrik je je rot als je ziet hoeveel groentefrietjes je krijgt uit de hoeveelheden groenten die ik gebruik maar ze slinken behoorlijk. Ik gebruik 2 bakplaten want anders past het niet (nogmaals: schrik niet) en ze laten meer vocht los dan een gewone aardappel. Door ze wat ruimte te geven wordt de groentefriet uit de oven mooi knapperig. Ze blijven echter wat slapper en minder knapperig dan aardappelfrietjes dus stel je daar wel op in. Persoonlijk vind ik dat wel lekker eigenlijk!

Zelfgemaakte mayonaise

Deze groentefrietjes serveerde ik met zelfgemaakte mayonaise. Met de staafmixer maak ik super eenvoudig mayonaise uit een paar ingrediënten. Daar heb ik dan weer smaken aan toegevoegd. Als je niet bekend bent met deze wijze van mayonaise maken: probeer het eens! Ik vind het altijd erg leuk om erachter te komen dat iets wat ik altijd koop, zelf zo makkelijk te maken en aan te passen is.

Als smaaktoevoegers koos ik voor uienpoeder, kerriepoeder en paprikapoeder. Echt een feestje, drie smaken frietjes en drie smaaken mayonaise. Je kunt ook bijvoorbeeld knoflook(poeder) gebruiken, chilipoeder, tijm, limoenrasp, fijngesneden korianderblaadjes enzovoorts. Leef je uit!

Serveer ook eens geroosterde pompoen uit de oven met salsa als koolhydraatbeperkt bijgerecht.

Ovengebakken groentefrietjes met homemade mayonaise

0 from 0 votes
Personen

3

personen
Voorbereiding

15

minuten
Bereiding

45

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • Frietjes
  • 300 gram pastinaak

  • 250 gram wortels

  • 700 gram zoete aardappel

  • olijfolie

  • zout en peper

  • 3 eetlepels fijn maismeel of bloem

  • Optioneel: tijm

  • Mayonaise
  • 1 ei op kamertemperatuur

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 eetlepel witte wijnazijn of appelazijn

  • ½ theelepel zout

  • 1 theelepel Franse mosterd

  • 250 ml milde olie (bijvoorbeeld milde olijfolie in de gele verpakking of zonnebloemolie)

  • Optioneel: specerijen naar keuze

  • Benodigdheden
  • 2 bakplaten

  • Bakpapier

  • Staafmixer en hoge smalle kom waarin de mixer goed past (Google even op staafmixer en bijpassende kom dan weet je wat ik bedoel)

Stappen

  • Mayonaise
  • Breek het ei boven de kom waar je staafmixer precies in past. Voeg het citroensap, de azijn, zout, mosterd en olijfolie hieraan toe.
  • Plaats de staafmixer op de bodem van de kom over het eigeel heen. Zet de mixer op lage stand aan waarbij je hem voor enkele seconden op de bodem van de kom houdt. Houd met je andere hand de kom goed vast. Laat dan de staafmixer langzaam maar geleidelijk omhoog komen en blijf mixen tot de olie volledig op is genomen in de mayonaise.
  • Verdeel de mayonaise over het aantal schaaltjes mayonaise dat je gaat maken. Ik koos voor een met 1 theelepel uienpoeder, een met 1 theelepel paprikapoeder en een met 1 theelepel kerrie.
  • Zet in de koelkast om een beetje op te stijven.
  • Frietjes
  • Verwarm de oven naar 200 graden hete lucht.
  • Schil de pastinaak en zoete aardappels. Snijd ze in dunne frietjes. Snijd de kontjes van de wortels en maak er frietjes van gelijke grootte van.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier en verdeel de frietjes er overheen. Besprenkel met olijfolie, peper, zout en maismeel (of bloem). Hussel goed door elkaar en zorg dat ze elkaar niet overlappen.
  • Bak de frietjes voor 35 minuten in de oven. Na 15 minuten haal je de platen uit de oven en schep je voorzichtig met een bakspatel de frietjes om. Ze zijn in dit stadium nog nat en slap. Kijk of de frietjes na 30-35 minuten droog en een beetje krokant zijn. Ze blijven zacht en smeuïg maar de buitenkant dient wel droog en licht geblakerd aan sommige uiteinden te zijn. Je kunt ze nog even erin laten totdat dit het geval is maar zorg dat ze niet te veel aan de randjes verbranden.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker